Η μάχη της Χαιρώνειας θα μπορούσε να κόψει την Ελλάδα στα δύο, για πάντα. Θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του τι θεωρούμε πρωτεύουσα, συμπρωτεύουσα και όχι μόνο, από την αρχαιότητα. Η μάχη η οποία διεξήχθη στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, κοντά στην πόλη της Χαιρώνειας, ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και στις συμμαχικές δυνάμεις των Θηβαίων και των Αθηναίων, είχε ως νικητή τον Φίλιππο, ο οποίος αναδείχθηκε κυρίαρχος του ελληνικού χώρου.
Όλα ξεκίνησαν το 339 π.Χ, όταν ο ο Φίλιππος βρήκε την αφορμή να επέμβει στη Νότιο Ελλάδα. Το συνέδριο του μαντείου των Δελφών κατηγόρησε τους Λοκρούς της Άμφισσας ότι σφετερίστηκαν γη του Μαντείου και ζήτησαν την κήρυξη ιερού πολέμου για την τιμωρία τους. Οι εκπρόσωποι των πόλεων, χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας και της Θήβας, όρισαν αρχιστράτηγο τον Φίλιππο.
Η καταστροφή είχε ήδη μπει σε αντίστροφη μέτρηση. Ο Φίλιππος, με δύναμη στρατού που ξεπερνούσε τους 30.000 πεζούς, πέρασε τις Θερμοπύλες, κατέλαβε την Ελατεία και κατέστρεψε την Άμφισσα. Με άνεση κατάφερε να ελέγξει τους δρόμος από την Βοιωτία προς την Αττική. Ήταν έτοιμος να «ξεμπερδεύει» οριστικά με την Αθήνα και τη Θήβα. Στο άκουσμα αυτής της είδησης και με τον ρήτορα Δημοσθένη ως μπροστάρη, οι Αθηναίοι και οι Βoιωτοί, κάποτε άσπονδοι εχθροί, συμμάχησαν μπρος στην επικείμενη υπαρξιακή απειλή. Λεπτομέρεια: Στο πλευρό του Φιλίππου βρισκόταν ένας νεαρός, ατρόμητος στρατηλάτης, ο 18χρονος Αλέξανδρος. Το άστρο του είχε ήδη ανατείλει. Τα σύνορα κάθε είδους, θα αποδεικνύονταν πολύ μικρά για να περιορίσουν την τόλμη του.
Η μάχη ξεκινά
Οι δυο αντίπαλες στρατιές έλαβαν θέση μάχης στην πεδιάδα της Χαιρώνειας στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Οι στρατηγοί Στρατοκλής, Χάρης και Λυσικλής, ηγούνταν του αθηναϊκού στρατού, ενώ των Θηβαίων ο Θεαγένης. Ο στρατός του Μακεδόνων με επικεφαλής τον Φίλιππο υπερτερούσε σε συνοχή και πολεμική πείρα. Επιπλέον, διέθετε ηγήτορες υψηλού επιπέδου, όπως ο Αλέξανδρος, ο Αντίπατρος και ο Παρμενίων. Από την πλευρά των των συμμάχων, οι στρατηγοί ήταν περιορισμένων ικανοτήτων, με ελάχιστη πολεμική εμπειρία. Εξαίρεση στην πολεμική μετριότητα της συμμαχικής δύναμης οι επίλεκτοι Θηβαίοι του Ιερού Λόχου.
Ο Φίλιππος ηγείτο της δεξιάς πτέρυγας και ήταν αντιμέτωπος των Αθηναίων, ενώ ο Αλέξανδρος ήταν επικεφαλής του ιππικού και ήταν αντιμέτωπος με τους Θηβαίους. Με την έναρξη της μάχης, ο Φίλιππος τήρησε αμυντική στάση έναντι των Αθηναίων, ενώ ο Αλέξανδρος ανάγκασε σε υποχώρηση τους Θηβαίους, όταν οι ιερολοχίτες, που μάχονταν με πείσμα, έπεσαν μέχρις ενός. Τότε στράφηκε προς τα δεξιά και πλευροκόπησε τους Αθηναίους, οι οποίοι βαλλόμενοι από δύο σημεία υποχώρησαν. Η μάχη σ’ αυτό το σημείο είχε κριθεί. Οι Αθηναίοι έχασαν 1000 άνδρες, ενώ 2000 αιχμαλωτίσθηκαν. Ανάλογες ήταν και οι απώλειες των Θηβαίων.
Τιμωρίες και άφεση «αμαρτιών»
Μετά τη μάχη, ο Φίλιππος έδειξε επιείκεια στους Αθηναίους, αφού ελευθέρωσε τους αιχμαλώτους τους και δεν προχώρησε στην κατάκτηση της πόλης τους. Απαίτησε, όμως, να αναγνωρίσουν την ηγεμονία του. Αντίθετα, συμπεριφέρθηκε σκληρά στους Θηβαίους. Θανάτωσε ή εξανδραπόδισε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους και επανέφερε τους εξόριστους φίλους του. Στην Καδμεία εγκατέστησε μακεδονική φρουρά. Μετά τη βαριά ήττα τους στην Χαιρώνεια, οι Θηβαίοι έθαψαν τους νεκρούς του «ιερού λόχου» σ’ ένα κοινό τάφο κι έστησαν στον χώρο αυτό, πάνω σε ψηλό βάθρο, ένα μαρμάρινο λιοντάρι. Είναι ο γνωστός «Λέων της Χαιρωνείας», ο οποίος σήμερα έχει αναστηλωθεί.
Λεπτομέρεια:
Προσπάθησα να μάθω περισσότερα για την μάχη της Χαιρώνειας, και γι' αυτό ρώτησα το ChatGPT. Αφήνω παρακάτω αυτολεξεί όσα μου αποκάλυψε. Πιθανόν, ήταν κι εκείνο λίγο ζαλισμένο από την αυγουστιάτικη ζέστη.
Η "Μάχη της Χαιρώνειας" που αναφέρεται στο έτος 338 π.Χ. ήταν μια εξαιρετικά σημαντική μάχη που διεξήχθη στον αρχαίο κόσμο και έχει γίνει γνωστή ως μια από τις μεγαλύτερες μάχες της αρχαίας Ελλάδας.
Η μάχη αυτή έλαβε χώρα στον τόπο της Χαιρώνειας, που βρισκόταν κοντά στην πόλη Χερόνεια στην περιοχή της Μποιωτίας, στην Κεντρική Ελλάδα.
Στην "Μάχη της Χαιρώνειας" αντιμετώπισαν οι Θηβαίοι, υπό την ηγεσία του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα, και οι Αθηναίοι και οι Θηβαίοι υπό την ηγεσία του αδερφού του Αλεξάνδρου του Μεγάλου, του βασιλιά της Μακεδονίας, Φίλιππου Β'.
Στην μάχη αυτή, οι Μακεδόνες κατάφεραν να επικρατήσουν και να νικήσουν τους Έλληνες. Η νίκη αυτή επέτρεψε στον Φίλιππο Β' να ενισχύσει την εξουσία του στην Ελλάδα και να δημιουργήσει την Ελληνική Συμμαχία, με την οποία κυβέρνησε τη μεγάλη πλειονότητα των πόλεων-κρατών της αρχαίας Ελλάδας.
Η ήττα αυτή σήμανε το τέλος της ανεξαρτησίας των αστικών πόλεων της Ελλάδας και άνοιξε το δρόμο για την ένωση όλων των ελληνικών πόλεων κάτω από την κυριαρχία του Φιλίππου και του μετέπειτα γιού του, του Αλεξάνδρου του Μεγάλου, ο οποίος αργότερα θα εκστρατεύσει και θα επεκτείνει τον αυτοκρατορικό χώρο της Μακεδονίας πέρα από τα σύνορά της, φτάνοντας μέχρι την Ινδία.
Mε στοιχεία από Sansimera.gr
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.