Μενού
kke_ΧΑ_epithesi_perama
Ένα από τα αυτοκίνητα των μελών του ΚΚΕ μετά την επίθεση | 902.gr
  • Α-
  • Α+

Σε μια δεδομένη χρονική στιγμή οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής ένιωσαν πως ήταν ατρόμητοι. Ένιωσαν πως κανείς δεν μπορούσε να τους «ακουμπήσει» και πως μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Ήταν η στιγμή που αποφάσισαν να κάνουν εκείνο το βήμα παραπάνω. Ήθελαν να χυθεί αίμα. Το έκαναν συνέχεια με μετανάστες, είτε δρώντας μεμονωμένα είτε σε οργανωμένα σε τάγματα εφόδου, αλλά αυτό δεν τους έφτανε. Ήθελαν να κάνουν «θόρυβο». Να δείξουν πως οι δρόμοι τους ανήκουν. Και όλα αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Έχουν προκύψει μέσα από τη δίκη. Μέσα από τα όσα κατέγραψε το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ που κατέγραφε τις συνομιλίες τους. Ήθελαν αίμα και ήθελαν να γίνει και γνωστό πως αυτό το αίμα το έχυσαν αυτοί. Και το έκαναν. Το έκαναν μια ημέρα σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια με εκείνη την αιματηρή επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μια επίθεση που από τύχη και μόνο δεν είχε νεκρούς. Μια επίθεση που όπως αποδείχθηκε ήταν το πρελούδιο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μερικές ημέρες αργότερα.

Οι αιματηρές επιθέσεις στο Πέραμα

Όταν η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, βρισκόταν σε τροχιά ανόδου, θεώρησε πως οι φτωχογειτονιές του Πειραιά και ειδικά το Πέραμα και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ήταν ένας προνομιακός χώρος δράσης για τα τάγματα εφόδου. Με την ανοχή του κράτους, οι χρυσαυγίτες σκορπούσαν τον τρόμο και τον φόβο σε οποιονδήποτε δεν ήταν δικός τους. Η «ρίζα» του κακού που τελικά οδήγησε στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, βρισκόταν στη δράση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Από εκεί ξεκινούσαν όλα.

Εκεί, στις 12 Ιουνίου 2012, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, περίπου 20 μέλη της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσαν επίθεση σε ψαράδες της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου. «Μπούκαραν» μέσα στο σπίτι τους, πέταξαν καπνογόνα, την ώρα που οι εργάτες κοιμόντουσαν και τους έσπασαν στο ξύλο, με ρόπαλα και ξύλα. Τους χτυπούσαν για ώρα, με μανία, φωνάζοντας και βρίζοντας. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του 28χρονου Αμπουτζίντ Εμπάρακ (πατέρα τριών παιδιών) ο οποίος κατάφερε να επιζήσει και στη συνέχεια περιέγραψε τα όσα βίωσε. Οι δράστες ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού, όπου κοιμόταν ο Αμπουζίντ και άρχισαν να τον χτυπούν άγρια με ξύλα και σιδερένιους λοστούς κυρίως στο πρόσωπο και το κεφάλι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο και να υποχρεωθεί να τρέφεται με καλαμάκι γιατί του είχαν σπάσει το σαγόνι και τη μύτη.

Λίγο αργότερα η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα – 5 άντρες και 1 δεκαοχτάχρονη γυναίκα – στη Λ. Σχιστού που εμπλέκονταν στην επίθεση. Τους απέδωσαν κατηγορίες για βαριά απρόκλητη σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης περιουσίας – καθώς εκτός από την μονοκατοικία, έσπασαν και 2 αυτοκίνητα και 1 τρίκυκλο που ήταν παρκαρισμένα έξω από την οικία ιδιοκτησίας των αλιεργατών – και παράβαση του νόμου περί όπλων. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Αναστάσιος Πανταζής, ο αποκαλούμενος και πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα.

Η συγκεκριμένη επίθεση είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό ο οποίος λίγες ώρες πριν την επίθεση μιλώντας σε ομοϊδεάτες του στην καφετέρια Αίνιγμα στο Πέραμα, μεταξύ άλλων, είχε πει: «Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για  κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους  Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό  στη Χρυσή Αυγή».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής δημιουργούν «σωματείο» στο Πέραμα, που σύμφωνα είχε σκοπό «να διεκδικεί ψωμί και δουλειά για τους Έλληνες». Περίπου ένα χρόνο μετά την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και ενώ, πλέον, η Χρυσή Αυγή είχε εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς τρόμου στην ευρύτερη περιοχή, ο Πανταζής και τα «παλικάρια» του (παρά το γεγονός πως στα... δύσκολα είχε αποκηρύξει τη Χρυσή Αυγή, τον Κασιδιάρη και τον Λάγο), γίνονται ξανά πρωταγωνιστές σε ένα αιματηρό περιστατικό.

«Το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, οργανωμένο τάγμα εφόδου με περισσότερα από 30 άτομα, κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η επίθεση έγινε λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά κλπ). Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι με κράνη και άλλοι με μπλούζες. Ορισμένοι από αυτούς, όπως και ο επικεφαλής τους, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Εκτός από τους ανθρώπους, χτύπησαν και τα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα, εκτός από τα σπασμένα τζάμια, να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες. Ο απολογισμός της μαφιόζικης επίθεσης ήταν εννέα τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλοι στελέχη του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και άλλα μέλη της διοίκησης» είχε περιγράψει ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Σκαρμέας.

«Φίλε, τους γαμή@@με, τους μακελέψαμε»

Από τα μέλη του ΚΚΕ και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής της ομάδας των τραμπούκων ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος, Αναστάσιος Πανταζής. Τη στιγμή της επίθεσης, ο Πανταζής δεν είχε παραλείψει να... συστηθεί με τη φράση: «Είμαι ο Πανταζής! τελειώσατε».

Τέσσερις μέρες μετά την επίθεση, οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος σε διαδικτυακή εκπομπή στο επίσημο μέσο της εγκληματικής οργάνωσης, αρνούνταν οποιαδήποτε εμπλοκή της Χρυσής Αυγής με την επίθεση στο Πέραμα, αμφισβητώντας μαρτυρίες και αποδεικτικό υλικό.

Τα όσα παρουσιάστηκαν αργότερα, ωστόσο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δεν άφηναν το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες. Το βράδυ της επίθεσης στο Πέραμα, όπως προέκυψε από τη δικογραφία στάλθηκαν μηνύματα και e-mail από την οργάνωση Νίκαιας και Περάματος στα κινητά όσων συμμετείχαν στο τάγμα εφόδου με περιεχόμενο «επιφυλακή ετοιμότητας». Ενδεικτικά στο κινητό τηλέφωνο του χρυσαυγίτη Γ. Πατέλη, βρέθηκε εισερχόμενο μήνυμα από τον Χρυσαυγίτη Ιωάννη Λαγό, στις 12-9-2013:

Λαγός (12-09-2013): «Και πολύ καλά έκανες. Παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Έχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος (σσ: ο Πανταζής) καμιά 30άρα και πάνε από κει» ή  Λαγός(12-09-2013): «Πήραν μια πρώτη απάντηση». Επίσης, όπως είχε αποκαλύψει η Εφημερίδα των Συντακτών, τηλεφωνική συνδιάλεξη επίσης του Ι. Λαγού με το στέλεχος της Χρυσής Αυγής και σωματοφύλακα του αρχηγού της, Σωτήρη Δεβελέκο, κατά την οποία ενημερώνει για το τσάκισμα του ΠΑΜΕ δίνοντας λεπτομερή αναφορά της επίθεσης:

Λαγός: Φίλε, γαμήσαμε τα κομμούνια σήμερα σε Νίκαια και Πέραμα. Βγήκαν για αφισοκόλληση και τους μακελέψαμε.
Δεβελέκος: Τι λες ρε Γιάννη; Πού και πότε.
Λαγός: Στη Νίκαια, πιο χαλαρά, πριν λίγο. Παράτησαν τις κόλλες και έτρεχαν. Στο Πέραμα, πιο σοβαρά. Καμιά 40αριά από δαύτους και τους τρέχουν οι δικοί μας τώρα».
Δεβελέκος: Κανά κοκαλάκι μένει για μας;.
Λαγός: Θα στεναχωρηθεί ο Τάσος.
Δεβελέκος: Δεν στεναχωριέται η Πανταζάρα με αυτά.
Λαγός: Στο Πέραμα ήταν καμιά 40αριά κόκκινοι.
Δεβελέκος: Και οι δικοί μας;.
Λαγός: Καμιά 30αριά.
Δεβελέκος: Α, ρε Τάσο Θεέ! Είμαι με Μάκη και Χάρη και τρελάθηκαν. Αν έχουμε κάτι, πες μας!.
Δεβελέκος: Σε πειράζει που τους τα είπα;.
Λαγός: Όχι. Ας μαθαίνονται και μερικά.
Δεβελέκος: Ήταν και το κωλόπαιδο ο Τσακανίκας στην κέντα;.
Λαγός: Όχι, στη Νίκαια δεν ήταν κάτι τρομερό. Απλά τα παράτησαν και έφυγαν.
Δεβελέκος: Στο Πέραμα έπεσαν στα νύχια του Τάσου. Κρίμα τα παιδιά.
Λαγός: Φίλε, πολύ ξύλο. Τους έσπασαν δέκα αμάξια. Τους τσάκισαν.
Δεβελέκος: Είναι ωραίο το Πέραμα, ρε φίλε! Σε λίγο θα έχεις νέα και από Κορυδαλλό….
Λαγός: Χαχα!

Έξι μέρες μετά, δυστυχώς, το αίμα που ζητούσε η Χρυσή Αυγή χύθηκε στους δρόμους του Κερατσινίου. Ήταν του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα που έπεσε νεκρός γιατί αποφάσισε πως πρέπει να κοιτάξει το θηρίο στα μάτια. Να κάτσει εκεί, να ορθώσει το ανάστημά του και να του φράξει το δρόμο. Να το εμποδίσει να κάνει μεγαλύτερο κακό. Δεν έτρεξε, δεν κρύφτηκε, δεν κιότεψε. Και το θηρίο τον κατασπάραξε. Ήταν το αίμα του Παύλου Φύσσα, που έτυχε πάνω στο γύρισμα του καιρού και της ιστορίας που επέτρεψε στα φαντάσματα να βγουν ξανά στην επιφάνεια. Τον δολοφόνησε κάποιος που κρατούσε ένα μαχαίρι πάνω στο οποίο δεν υπήρχαν μόνο τα δικά του αποτυπώματα. Υπήρχαν πολλά ακόμα. Πάρα πολλά. Χιλιάδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.