Μενού
tania
Αφίσα συμπαράστασης στην ένοπλη Πάτι Χιρστ | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Από ζάμπλουτη κληρονόμος, θύμα απαγωγής. Από θύμα απαγωγής, αντάρτισσα πόλης. Από αντάρτισσα πόλης, καταζητούμενη της αστυνομίας. Από καταζητούμενη της αστυνομίας, (μετανιωμένη) ζάπλουτη κληρονόμος. Η περίπτωση της Πατρίσια Χίρστ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση η οποία δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν. Όλοι ήθελαν να ασχοληθούν μαζί της. Από τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά που έκαναν λόγο για ένα κακομαθημένο ζάμπλουτο κοριτσάκι που μέσα στην πλήξη της αποφάσισε να παίξει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, μέχρι τους επιστήμονες που έκαναν λόγο για μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης». Και αν όλα τα παραπάνω σας μπέρδεψαν, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ζάπλουτη κληρονόμος ενός «σκοτεινού» κροίσου

Δεκαετίες τώρα υπάρχει μια υπόγεια κόντρα ανάμεσα στη σοβαρή δημοσιογραφία και την «ελαφριά» δημοσιογραφία. Αυτή που ασχολείται με ανούσια πράγματα όπως το lifestyle. Πριν από μερικές δεκαετίες αυτή η κόντρα είχε τους εκπροσώπους της. Από τη μια ήταν ο πατριάρχης της σοβαρής και ερευνητικής δημοσιογραφίας Τζόζεφ Πούλιτζερ. Από την άλλη ο «κίτρινος» Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ ο οποίος κληρονόμησε από τον πατέρα του μια μικρή εφημερίδα. Ο αδίστακτος Χιρστ ήταν αυτός που δηλητηρίασε τη δημοσιογραφία με εύκολα άρθρα εντυπωσιασμού που αφορούσαν (υπαρκτά ή ανύπαρκτα) σκάνδαλα, εγκλήματα και βέβαια μπόλικο σεξ. Για τον Χιρστ δεν είχε καμία σημασία αν η ιστορία του είχε έστω και μια μικρή δόση αλήθειας. Το θέμα ήταν να πουλήσει. Και (δυστυχώς) πούλαγε.

Από μερικές χιλιάδες αντίτυπα που πουλούσε η εφημερίδα του πατέρα του, την έφτασε να πουλάει πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα την ημέρα! Στο απόγειό του ο Χιρστ έφτασε να ελέγχει 30 εφημερίδες. Η σχέση του με τους πολιτικούς εγκαινίασε μια «σκοτεινή» περίοδο όπου ο δημοσιογράφος αντί να ελέγχει την εξουσία έφτασε στο σημείο να συνδιαλέγεται κάτω από το τραπέζι μαζί της. Ας μην κρυβόμαστε. Ο Χιρστ έφτιαξε μια ολόκληρη σχολή «δημοσιογραφίας» που, δυστυχώς υπάρχει ακόμα και σήμερα. Η δίψα του για εξουσία, η μεγαλομανία του, οι υπόγειες συναλλαγές του και οι συνωμοσίες (πάντα υπέρ των ισχυρών) του Χιρστ ενέπνευσαν τον Όρσον Γουέλς να γυρίσει τον εμβληματικό «Πολίτη Κέιν». Ήταν ο άνθρωπος που δε δίστασε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα να «θάβει» με τα άρθρα του τον Ρούσβελτ και σε κάθε ευκαιρία να «φτιάχνει» την εικόνα του Χίτλερ!

Πέθανε τον Αύγουστο του 1952 στο παλάτι με τα 165 δωμάτια και τα 41 τζάκια που είχε φτιάξει στο Μπέβερλι Χιλς.

Ένα μέρος της δυσώδους αυτοκρατορίας που είχε χτίσει πέρασε στα χέρια του Ράντολφ Άπερσον Χιρστ (ο τέταρτος από τους πέντε γιους του) ο οποίος δεν έφτασε ποτέ στα επίπεδα ανηθικότητας του πατέρα του αλλά έκανε και αυτός... ότι μπορούσε. Έμεινε για πάντα στη σκιά τόσο του πατέρα του όσο και των αδερφών του οι οποίοι φρόντιζαν να τον έχουν «στην απ' έξω». Ο Ράντολφ Χιρστ παντρεύτηκε το 1938 την Κάθριν Γουντ Κάμπελ και με αυτή απέκτησε πέντε κόρες μια εκ των οποίων είναι η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας: Η Πατρίσια (ή Πάτι) Χιρστ.

Είναι μάλλον βέβαιο πως η Πατρίσια Χιρστ θα ήταν ένα ακόμα πλουσιοκόριτσο που καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να «φάει» την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε αν δεν είχε υπάρξει το πρωινό της 4ης Φεβρουαρίου 1974. Η Πάτι κοιμάται μαζί με τον αρραβωνιαστικό της στο διαμέρισμα που έχει στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Περίπου στις 9 το πρωί εκείνης της ημέρας δυο μαύροι άνδρες και μια γυναίκα (όλοι τους ένοπλοι) εισβάλλουν μέσα στο διαμέρισμα, ξυλοκοπούν τον Στίβεν Γουίντ και έναν γείτονα που άκουσε τις φωνές και έτρεξε να βοηθήσει και αρπάζουν την Πάτι Χιρστ, την πετάνε στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και ετοιμάζονται να διαφύγουν. Οι φωνές της 19χρονης κοπέλας ξεσήκωσαν τη γειτονιά και πολλοί έτρεξαν να βοηθήσουν. Οι ένοπλοι, ωστόσο, δεν είχαν καμία διάθεση για μπλεξίματα και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό. Τελικά, όπως ήταν φυσικό, οι γείτονες έκαναν πίσω και οι ένοπλοι κατάφεραν και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Τρεις μέρες μετά μέλη του Symbionese Liberation Army (SLA), μιας μικρής παραστρατιωτικής οργάνωσης, αριστερών καταβολών, με μήνυμα που μεταδόθηκε σε έναν μικρό τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή και χαρακτήριζε την Πάτι «αιχμάλωτη πολέμου». Λίγη ώρα μετά την ανάληψη ευθύνης δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα μήνυμα της 19χρονης προς τους γονείς της: «Μαμά, μπαμπά είμαι καλά. Έχω μερικές γρατζουνιές αλλά μου έπλυναν τα τραύματα και οι πληγές βελτιώνονται. Μια οπλισμένη ομάδα με επιτηρεί και δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσουν ελεύθερη αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους».

Τα λύτρα αυτής της απαγωγής ήταν, μάλλον, ασυνήθιστα. Οι απαγωγείς ζήτησαν από την οικογένεια της Χιρστ να δώσει 70 δολάρια σε κάθε φτωχό της Καλιφόρνια. Από τος Λος Άντζελες μέχρι τη Σάντα Ρόζα! Οι απαγωγείς τόνισαν πως μόλις «πληρωθούν» τα λύτρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση της ομήρου.

Υπολογίζεται πως μέσα στις επόμενες ημέρες η οικογένεια έδωσε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια σε φτωχούς σε ολόκληρη την Καλιφόρνια. Προφανώς αυτό κρίθηκε πως ήταν ένα μικρό ποσό και έτσι τα μέλη του Symbionese Liberation Army ζήτησαν 6 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αφήσουν ελεύθερη την Πάτι Χιρστ. Η οικογένεια είπε πως θα δώσει το ποσό αυτό αλλά μόνο όταν αφεθεί ελεύθερη η 19χρονη και κάπου εδώ τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύονται επικίνδυνα!

Από θύμα απαγωγής... αντάρτισσα πόλης

Στις 3 Απριλίου 1974 και ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» η οικογένεια της Πάτι αλλά και τα ΜΜΕ λαμβάνουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα από την ίδια τη 19χρονη. Αυτό που ακούγεται προκαλεί σοκ στους πάντες. Ήταν η ίδια η Πάτι Χιρστ η οποία ανακοίνωνε πως, πλέον, δεν είναι θύμα απαγωγής αλλά... αντάρτισσα πόλης με το όνομα «Τάνια» το οποίο έλαβε προς τιμήν της συντρόφου του Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα που σκοτώθηκε στα βουνά της Βολιβίας!

Το μήνυμα είναι ένα μανιφέστο κατά της οικογένειάς της, του αρραβωνιαστικού της αλλά και της μεγαλοαστικής τάξης γενικότερα. Το αποκορύφωμα είναι πως μαζί με το ηχητικό μήνυμα υπάρχει και μια φωτογραφία της Πάτι η οποία εμφανίζεται ένοπλη μπροστά από την επτακέφαλη κόμπρα που αποτελούσε το έμβλημα της οργάνωσης. «Η αιχμάλωτη είναι τώρα συντρόφισσα και μέλος του λαϊκού στρατού, οπλισμένη και ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της», συμπλήρωνε στο δικό του μήνυμα ο «στρατάρχης Σίνκουε» του SLA, ένας 32χρονος μαύρος δραπέτης των φυλακών, ονόματι Γουίλιαμ Ντεφρίζ!

Άπαντες προσπαθούν να καταλάβουν αν όλο αυτό είναι πραγματικό ή κάποιο άρρωστο παιχνίδι ενός πλουσιοκόριτσου που δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει για να περάσει η ώρα της. Η οικογένεια της 19χρονης λέει πως το μήνυμα αυτό είναι προϊόν εκβιασμού από τους απαγωγείς της. Ακόμα μαι η φωτογραφία στην οποία η Πάτι Χιρστ ποζάρει με καμάρι κρατώντας ένα υποπολυβόλο στα χέρια. Και πριν προλάβουν να συνέλθουν από το πρώτο χαστούκι έρχεται και το δεύτερο. Στις 15 Απριλίου η «Τάνια» συμμετέχει σε ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο. Επικρατεί φρενίτιδα με τους μισούς να μιλάνε για μια «ταξική αποστάτρια» και να την αποθεώνουν και τους άλλους μισούς να την αποκαλούν κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο που θα βαρεθεί το παιχνιδάκι του και θα επιστρέψει σύντομα στα πλούτη του.

Ακόμα και αυτοί οι τελευταίοι, ωστόσο, παθαίνουν σοκ όταν στις 16 Μαΐου η «Τάνια» ανοίγει πυρ με δυο διαφορετικά όπλα προκειμένου να γλιτώσουν από τη σύλληψη, δυο σύντροφοί της! Την επόμενη ημέρα η αστυνομία του Λος Άντζελες σκοτώνει έξι μέλη της οργάνωσης σε μια επιχείρηση που πνίγηκε στο αίμα και η Πάτι Χιρστ αναγκάζεται να βγει στην παρανομία χωρίς να έχει μεγάλο δίκτυο υποστήριξης. Τους επόμενους μήνες πήγαινε από τη μια πολιτεία των ΗΠΑ στην άλλη προσπαθώντας μαζί με τα εναπομείναντα μέλη του Symbionese Liberation Army να ξαναστήσουν την οργάνωση. Τελικά, στις 18 Σεπτεμβρίου 1975 συλλαμβάνεται και η ίδια στο Λος Άντζελες!

Εμφανίζεται μπροστά στις κάμερες με υψωμένη τη γροθιά της και δηλώνοντας περήφανη αντάρτισσα πόλης. Η οικογένεια της έκανε λόγο για «πλύση εγκεφάλου κομμουνιστικού τύπου». Η «Τάνια» προφυλακίζεται και η δίκη της ορίζεται για τις 4 Φεβρουαρίου 1976, την ημέρα που συμπληρώνονταν δυο χρόνια από την απαγωγή της. Εκεί προς γενική κατάπληξη η «Τάνια» έχει... εξαφανιστεί και έχει πάρει τη θέση της η Πάτι Χιρστ η οποία λέει πως ότι έγινε ήταν αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά βίαιου καταναγκασμού: οι απαγωγείς την κρατούσαν επί εβδομάδες κλειδωμένη σε μια ντουλάπα, υποβάλλοντας τη στην πολύωρη ανάγνωση κομμουνιστικών κειμένων, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που τη βίασαν. Η μεταστροφή αυτή, βέβαια, δεν έπεισε πολλούς και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις ερωτήσεις που της έγιναν όπως για παράδειγμα το γιατί δεν επιχείρησε να αποδράσει ή ότι εμφανίζεται σε βίντεο και φωτογραφίες ένοπλη κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να διαφύγει. Σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις η Πάτι Χιρστ επικαλέστηκε το συνταγματικό της δικαίωμα να μην απαντήσει.

Το δικαστήριο της επέβαλε κάθειρξη 35 χρόνων με συγχώνευση κατά την επιμέτρηση σε επτά. Τελικά, εξέτισε μόλις 22 μήνες, της προφυλάκισης συμπεριλαμβανομένης. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους συντρόφους της έμειναν στις φυλακές για πολλά χρόνια. Η Πάτι Χιρστ φρόντισε, μάλιστα, με τα απομνημονεύματά της να «κάψει» κάποιους από αυτούς.

Μετά την περιπέτειά της ως «αντάρτισσα πόλης» η Πάτι Χιρστ έγινε ξανά «κυρία της καλής κοινωνίας», έκανε δωρεές και φιλανθρωπίες κλπ. Παντρεύτηκε τον σωματοφύλακά της και απέκτησε μαζί του δυο παιδιά. Η υπόθεσή της έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα με τη χάρη που της έδωσε ο Μπιλ Κλίντον στις 20 Ιανουαρίου 2001. Ήταν η τελευταία του πράξη ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών!  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.