«Κάποιοι ήθελαν να φανούν πολύ γενναίοι και άλλοι ήταν απλώς ηλίθιοι». Το Grand Prix της Νυρεμβέργης ήταν προγραμματισμένο για την 1η Αυγούστου του 1976. Ο κορυφαίος πιλότος της Formula 1 (και ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών), ο Niki Lauda είχε ήδη προβάλει τις αντιρρήσεις του.
Η πίστα της Νυρεμβέργης ήταν εντυπωσιακή για το μάτι του θεατή αλλά καθόλου ασφαλής για τους οδηγούς και αυτό ήταν κάτι που το γνώριζε πολύ καλά ο Lauda. Για τον λόγο αυτό καλούσε όλους τους οδηγούς να μποϊκοτάρουν τον συγκεκριμένο αγώνα. Κι ας ήταν αυτός που είχε κάνει τον ταχύτερο γύρο στη συγκεκριμένη πίστα.
Εκείνη την εποχή η Formula 1 δεν είχε τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν σήμερα και κάθε Grand Prix έβαζε σε ρίσκο τη ζωή των συμμετεχόντων. Παρά την ανταρσία του Lauda, οι πιλότοι ψήφισαν και η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του να γίνει ο αγώνας κανονικά. Έτσι και έγινε.
Το χρονικό του ατυχήματος
Σε εκείνη τη φάση το πρωτάθλημα της Formula 1 ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα που έγιναν ποτέ. Ο Lauda της Ferrari, που κατείχε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, έδινε μάχη με τον διεκδικητή του τίτλoυ James Hunt που οδηγούσε μία McLaren. Το γερμανικό Grand Prix θα ήταν κομβικό για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Οι δύο τους ξεκίνησαν πρώτοι στον αγώνα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μόλις γύρου του αγώνα οι οδηγοί που πέρασαν μπροστά από τα πιτ ήταν 14 και όχι 16 όπως θα αναμενόταν. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι είχε γίνει ένα ατύχημα στην πιο βορινή στροφή της πίστας. Το ατύχημα ήταν σοβαρό και σε αυτό εμπλεκόταν ο Niki Lauda.
Mε ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 190 χιλιόμετρα/ώρα ο Lauda έχασε ξαφνικά τον έλεγχο του μονοθεσίου του και καρφώθηκε με τρομακτική ταχύτητα στα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Το αυτοκίνητο του τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ χτυπήθηκε και από διερχόμενο μονοθέσιο του Langer. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν τρομακτικές.
Οι συγκλονιστικές προσπάθειες απεγκλωβισμού
Ο οδηγός που ενεπλάκη στο ατύχημα μαζί με άλλους έσπευσαν να βοηθήσουν με κίνδυνο της ζωής τους τον Lauda που είχε εγκλωβιστεί λόγω της ζώνης του στο φλεγόμενο όχημα. Κάθε δευτερόλεπτο που ακολούθησε ήταν κρίσιμο για τη ζωή του παγκόσμιου πρωταθλητή. Πάνω στον πανικό βγήκε το κράνος και η μπαλακλάβα του Lauda με αποτέλεσμα να καεί το πρόσωπό του.
Η προσπάθεια να σβήσει η πυρκαγιά με τον πυροσβεστήρα απέβη άκαρπη. Όταν τελικά ο Lauda απεγκλωβίστηκε, είχε ακόμη τις αισθήσεις του. Τελικά όμως έπεσε σε κώμα και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο. Η παρέμβαση του Ιταλού πιλότου Arturo Merzario που τον άρπαξε από τους ώμους και τον σήκωσε όρθιο ήταν σωτήρια.
Αργότερα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ο Lauda θα αφηγούνταν την ιστορία, «ήταν ο Arturo Merzario, ο Ιταλός, που ήρθε μέσα στο αμάξι ο ίδιος, με κάποιον τρόπο πάτησε το κουμπί της ζώνης μου και τελικά με σήκωσε ολόκληρο από τους ώμους. Τον ρώτησα αργότερα “πώς γίνεται να το έκανες αυτό;” και μου απάντησε “ειλικρινά δεν ξέρω”».
Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης
Ο Νίκι Λάουντα είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και είχε χάσει ένα μέρος του αυτιού του, ενώ είχε υποστεί και κατάγματα. Η ζωή του όμως κινδύνευε κυρίως από την εισπνοή τοξικών αερίων από τα καύσιμα αλλά και από τον πυροσβεστήρα. Τα προβλήματα αυτά τον συνόδευσαν για το υπόλοιπο της ζωής του, ενώ λίγο καιρό πριν πεθάνει χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση πνεύμονα.
Η καριέρα του όμως ήταν πάνω από όλα για εκείνον. Μόλις έξι εβδομάδες μετά το ατύχημα που λίγο έλειψε να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή, ο Lauda επέστρεψε στο Grand Prix της Ιταλίας όπου μάλιστα λίγο έλειψε να ανέβει στο βάθρο.
Οι πληγές όμως δεν είχαν επουλωθεί και ο ίδιος δεν είχε καν βλεφαρίδες. Έτσι, στο επόμενο Grand Prix που έγινε στην Ιαπωνία αποχώρησε. Το πρωτάθλημα κατέληξε εκείνη τη χρονιά στον Hunt αλλά την αμέσως επόμενη χρονιά ο Lauda θα έκανε ολική επιστροφή και θα έπαιρνε εύκολα το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.