Όταν είδε το τέλος της ναζιστικής Γερμανίας να πλησιάζει, ο Αδόλφος Χίτλερ, είχε στην πραγματικότητα τρεις δρόμους: Να βάλει τέλος στη ζωή του. Να επιχειρήσει να διαφύγει και να ζήσει σαν κυνηγημένος. Να μείνει να πολεμήσει μέχρι τέλους και να κινδυνεύσει να πέσει ζωντανός στα χέρια των εχθρών του.
Επέλεξε το πρώτο. Τώρα πια μπορούμε αυτό να το πούμε με σιγουριά. Η επιστήμη απέδειξε πως ο παράφρων δικτάτορας που αιματοκύλισε τον πλανήτη, έβαλε τέλος στη ζωή του, έχοντας στο πλάι του, τη σύζυγό του Εύα Μπράουν. Οι θαυμαστές του, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως ο «Φύρερ» τους λιγοψύχησε μπροστά στην έσχατη μάχη, ακόμα πιστεύουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, μια εκ των οποίων είναι πως ο Χίτλερ, την κρίσιμη ώρα, έφυγε και πήγε να ζήσει σε μια ναζιστική βάση στη... σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Οι τελευταίες δραματικές ώρες του Αδόλφου Χίτλερ
Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ κατάλαβε πως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει και πως δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να κερδίσει έστω τη μάχη του Βερολίνου, άρχισε να προετοιμάζει την «έξοδό» του. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να πέσει στα χέρια των Συμμάχων και αυτό σήμαινε ένα πράγμα: αυτοκτονία!
«Θα το τελειώσω σήμερα»: Τα τελευταία λόγια του Αδόλφου Χίτλερ, λίγες μόλις ώρες προτού αυτοκτονήσει, όπως τα καταγράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο, ο πιλότος, προσωπικός φίλος και κουμπάρος του, αντιστράτηγος Χανς Μπαουρ.
«Ο Χίτλερ ήρθε σε μένα και πήρε και τα δύο μου χέρια στα δικά του», θυμάται ο Μπάουρ, ο οποίος πέθανε το 1993 σε ηλικία 96 ετών. «Μπαουρ, θέλω να σου πω αντίο. Ήρθε η ώρα. Οι στρατηγοί μου με πρόδωσαν. Οι στρατιώτες μου δε θέλουν να συνεχίσω και εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω», αναφέρει ο πιλότος και προσθέτει: «Προσπάθησα να τον πείσω ότι υπήρχαν ακόμα διαθέσιμα αεροπλάνα και ότι θα μπορούσα να τον φυγαδεύσω σε Ιαπωνία ή Αργεντινή, ή σε κάποιον από τους Σεΐχηδες, που ήταν όλοι πολύ φιλικά προσκείμενοι χάρη στη συμπεριφορά του απέναντι στους Εβραίους». Ο Χίτλερ, ωστόσο, είχε πάρει την τελική του απόφαση.
«Ο πόλεμος θα τελειώσει με την πτώση του Βερολίνου. Και εγώ στέκω ή πέφτω με το Βερολίνο», απάντησε τότε ο Χίτλερ.«Ένας άντρας πρέπει να έχει αρκετό κουράγιο για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Γι’ αυτό το τελειώνω τώρα. Ξέρω ότι αύριο εκατομμύρια άνθρωποι θα με καταραστούν. Αυτή είναι η μοίρα», ανέφερε.
Οι τελευταίες στιγμές του ήταν δραματικές και περιγράφονται στο βιβλίο «Hitler’s Last Day: Minute By Minute» των Jonathan Mayo και Emma Craigie απ' όπου και το απόσπασμά που ακολουθεί:
Δευτέρα, 30 Απριλίου
3 π.μ: Ο Χίτλερ λέει στον Δρ Χάασε, ότι θέλει να πεθάνει ακριβώς την ίδια στιγμή με την Εύα. Συμφωνούν ότι θα έχει δύο πιστόλια, σε περίπτωση που ένα μπλοκάρει, και δύο κάψουλες με υδροκυάνιο, σε περίπτωση που το ένα είναι ελαττωματικό.
Η Εύα θα έχει επίσης δύο κάψουλες. Αυτός, θα βάλει μια κάψουλα στο στόμα του και το πιστόλι στον κρόταφό του. Τότε θα πυροβολήσει και θα ταυτόχρονα θα δαγκώσει την κάψουλα με το υδροκυάνιο. Η Εύα ανησυχεί ότι θα χάσει την αποφασιστικότητά της αν ο Χίτλερ πεθάνει πρώτος. Ένας από τους γιατρούς της Καγκελαρίας του Ράιχ, ο Γουέρνερ Χάασε, της λέει να δαγκώσει την κάψουλα τη στιγμή που θα ακούσει τον πυροβολισμό. Το μεσημέρι, ο Χίτλερ καλεί το στρατιωτικό προσωπικό για το καθημερινό συνέδριο κατάστασης. Ο στρατηγός Χέλμουτ Βάιντλινγκ, είναι απαισιόδοξος. «Τα πυρομαχικά εξαντλούνται. Οι προμήθειες μέσω της αεροπορίας είναι αδύνατες. Το ηθικό είναι πολύ χαμηλό. Η μάχη του Βερολίνου θα έχει τελειώσει μέχρι το βράδυ».
12.45 μ.μ.: Το τελευταίο γεύμα του Χίτλερ μαγειρεύεται στην κουζίνα. Υπάρχει μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για μακαρόνια, και μια από τις παραγγελίες, είναι το ένα ντρέσινγκ για μια σαλάτα.
1 μ.μ: Η Μπράουν χάνει το γεύμα και μένει στο δωμάτιό της με την υπηρέτρια της. Επιλέγει το φόρεμα με το οποίο θα πεθάνει. Ένα από τα αγαπημένα του συζύγου της, είναι είναι μαύρο με λευκά τριαντάφυλλα στο λαιμό.
2.45 μ.μ.: Το προσωπικό έχει συγκεντρωθεί με τον Μπόρμαν, τον Γκέμπελς και τη σύζυγό του. Ο Χίτλερ συνομιλεί με όλους και τους χαιρετά δίνοντάς τους το τρεμάμενο χέρι του. Ο Γκέμπελς, ξαφνικά αισθάνεται απελπισμένος. «Φύρερ μου, είναι ακόμα δυνατό να ξεφύγεις. Σε παρακαλώ να το σκεφτείς». Ο Χίτλερ απαντά: «Ξέρεις την απόφασή μου. Δε θα την αλλάξω».
Κάτι λιγότερο από μια ώρα αργότερα ο δικτάτορας που σκόρπισε το θάνατο στον πλανήτη ήταν νεκρός.
Ο Μάρτιν Μπόρμαν μαζί με τον οδηγό του Χίτλερ Έριχ Κέμπκα, τον υπηρέτη του Χάιντς Λίγκε, τον επιλοχία των SS Όττο Γκίνσε και μερικούς στρατιώτες της προσωπικής του φρουράς έκαψαν τα πτώματα, τα οποία θάφτηκαν αργότερα έξω από το καταφύγιο, μέσα σε κρατήρα από βόμβα.
Την 1η Μαΐου, ο θάνατος του Χίτλερ ανακοινώθηκε επίσημα από το γερμανικό ραδιόφωνο. Οι Γερμανοί, βέβαια, δεν άκουσαν πως ο «Φύρερ» τους αυτοκτόνησε αλλά πως είχε πέσει μαχόμενος κατά των μπολσεβίκων και υπέρ της Γερμανίας.
Όσο για την αντίδραση των αντιπάλων του; «Οπότε, αυτό ήταν το τέλος του μπάσταρδου» είπε ο Στάλιν ενώ στις 16 Ιουλίου του 1945 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ πήγε στο Βερολίνο, στάθηκε στο σημείο όπου είχαν βρεθεί τα πτώματα του Χίτλερ και της Μπράουν χαμογέλασε και έκανε το σήμα της νίκης.
Αυτοκτόνησε ή διέφυγε; Η επιστήμη απάντησε
Όπως ήδη αναφέρθηκε όταν ο Χίτλερ και η Μπράουν αυτοκτόνησαν, οι Ναζί πήραν τα πτώματα τους και τα έκαψαν έξω από το καταφύγιο του, μέσα σε έναν κρατήρα που είχε ανοίξει από την έκρηξη μιας βόμβας.
Από εκεί θα τα πάρουν, λίγο αργότερα, οι Σοβιετικοί, οι οποίοι θα τα κρατήσουν σε μυστικό μέρος στην Ανατολική Γερμανία, κοντά στο Μαγδεβούργο, μέχρι τη δεκαετία του 1970. Τότε, με διαταγή του αρχηγού της KGB Γιούρι Αντρόποφ πετάχτηκαν στον ποταμό Έλβα. Μόνο ένα κομμάτι κρανίου και μερικά δόντια του Χίτλερ υπάρχουν ακόμα στη Μόσχα.
Η πρώτη φορά, πάντως, που ακούστηκε πως ο Χίτλερ δεν είχε πεθάνει αλλά είχε δραπετεύσει ήταν από τους ίδιους τους Σοβιετικούς και συγκεκριμένα από τον στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ ο οποίος μετά από εντολή του Ιωσήφ Στάλιν δεν είχε απαντήσει ξεκάθαρα στο ερώτημα που είχε τεθεί από την πλευρά των Αμερικανών αν όντως ο Χίτλερ αυτοκτόνησε.
Αυτό ήταν «βούτυρο στο ψωμί» των συνωμοσιολόγων οι οποίοι από τότε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια υποστήριζαν διάφορα σενάρια σχετικά με την τύχη του «Φύρερ». Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί. Ακόμα και το FBI έψαχνε να βρει αν όντως αυτοκτόνησε ο Χίτλερ ή διέφυγε στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Αργεντινή. Ήταν γνωστό, άλλωστε, πως πολλά μεγαλοστελέχη του ναζιστικού καθεστώτος διέφυγαν στη Λατινική Αμερική οπότε ένα τέτοιο σενάριο, σε σύγκριση με το ότι είχε διαφύγει σε ναζιστική βάση στη... σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, είχε μια δόση αληθοφάνειας.
Ο ίδιος ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείο Ερευνών Τζέι Έντγκαρ Χούβερ ήδη από τις 21 Σεπτεμβρίου 1945, δύο εβδομάδες μετά τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, με έγγραφό του ζητούσε να ερευνηθείη πιθανότητα να είχε καταφέρει ο Χίτλερ να διαφύγει.
Έγγραφα του FBI αποδείκνυαν πως οι Αμερικανοί εξέταζαν κάποιες πληροφορίες που ανέφεραν, πως ο Χίτλερ κρυβόταν στις Άνδεις, μαζί με πενήντα στελέχη του ναζιστικού κόμματος και τις οικογένειές τους, είχε ξυρίσει το μουστάκι του ενώ λέγεται ότι υπέφερε από άσθμα και έλκος. Ένα άλλο έγγραφο στις 5 Ιουνίου 1947, αναφέρει πως μία γυναίκα που έμοιαζε με την Εύα Μπράουν, εθεάθη στο ξενοδοχείο ενός καζίνο, ενώ στο ίδιο μέρος είχαν δει έναν άντρα που έμοιαζε με τον Χίτλερ. Μαζί τους βρισκόταν ένας μεγαλύτερος άντρας που η πηγή του FBI υποπτευόταν πως είχε υποστεί μακιγιάζ για να μοιάζει γέρος!
Υπήρχε ακόμα το σενάριο πως ο Χίτλερ κατέληξε με ένα γερμανικό υποβρύχιο σε μυστική ναζιστική βάση στην παγωμένη Ανταρκτική. Το γεγονός πως πράγματι εκείνη την εποχή ένα ναζιστικό υποβρύχιο είχε μυστηριωδώς «χαθεί» είχε ενισχύσει το συγκεκριμένοι σενάριο.
Όλα αυτά (και άλλα τόσα), ωστόσο, τελείωσαν τον Μάη του 2018 όταν Γάλλοι επιστήμονες δημοσίευσαν στο ευρωπαϊκό ιατρικό περιοδικό «European Journal of Internal Medicine» τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν το 2017 στα δόντια του Χίτλερ μετά από άδεια που έλαβαν (για πρώτη φορά από το 1946) από τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB.
«Τα δόντια είναι αυθεντικά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι ο Χίτλερ πέθανε το 1945. Μπορούμε να σταματήσουμε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ. Δε διέφυγε στην Αργεντινή με υποβρύχιο, δε βρίσκεται σε κρυφή βάση στην Ανταρκτική ούτε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» δήλωσε ο καθηγητής Φιλίπ Σαρλιέ, ειδικός στην ιατρική ανθρωπολογία.
Η σύγκριση των δοντιών με τα ήδη γνωστά οδοντιατρικά αρχεία του Χίτλερ, πριν από τον θάνατό του, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τα δικά του δόντια. Επίσης, η ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο των δοντιών, όπου δε βρέθηκαν τα παραμικρά ίχνη κρέατος, επιβεβαίωσε ότι ο Χίτλερ ήταν φυτοφάγος.
Οι επιστήμονες μπόρεσαν, επίσης, να δουν ένα μέρος κρανίου που θεωρείται ότι προέρχεται από τον Χίτλερ και το οποίο φέρει μια τρύπα κατά πάσα πιθανότητα από σφαίρα στην αριστερή πλευρά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.