Η Barbie «γεννήθηκε» μέσα από δυο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, τα οποία, ωστόσο, ήρθαν και «κούμπωσαν» το ένα δίπλα στο άλλο και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το απόλυτο best seller σε ότι αφορά τις κούκλες. Ένα παιχνίδι για το οποίο υπάρχουν άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη που ξοδεύουν πολλές χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν ένα από τα συλλεκτικά κομμάτια του.
Μια κούκλα ετών 64
Όλα ξεκίνησαν μέσα σε ένα σαλόνι, την άνοιξη του 1956. Η μικρή Μπάρμπαρα Χάντλερ κάθεται και παίζει με τις κούκλες της. Για την ακρίβεια δεν έπαιζε με τις κούκλες της. Τις είχε αφήσει στην άκρη και έπαιζε με τις κάτι χάρτινες φιγούρες ενήλικων γυναικών. Η μητέρα της, Ρουθ, παρατηρεί αυτό που κάνει η κόρη της και την ρωτάει γιατί προτιμά αυτές τις χάρτινες φιγούρες. Η μικρή της απαντά πως όλες οι κούκλες είναι μωρά και αυτό είναι βαρετό όταν θέλεις να κάνεις, για παράδειγμα, την οικογένεια στο παιχνίδι σου.
Η Ρουθ Χάντλερ μεταφέρει την όλη συζήτηση που είχε με την κόρη της, στον σύζυγό της, Έλλιοτ Χάντλερ, τον ιδρυτή της εταιρείας παιδικών παιχνιδιών «Mattel». Λίγο καιρό αργότερα όταν όλη η οικογένεια ταξιδεύει στη Γερμανία για αναψυχή, εντοπίζουν μια κούκλα διαφορετική από την άλλη. Πρόκειται για την Bild Lilli η οποία είχε δημιουργηθεί τον προηγούμενο χρόνο ως κούκλα για... ενήλικες. Είχε «γεννηθεί» από ένα κόμικ της εφημερίδας Bild και θεωρούταν ένα τολμηρό call girl.
Η Ρουθ και Έλλιοτ Χάντλερ, ωστόσο, είδαν στην Bild Lilli αυτό που ουσιαστικά τους είχε περιγράψει η κόρη τους και έτσι δεν έχασαν την ευκαιρία. Όταν επέστρεψαν στις ΗΠΑ, ανέθεσαν στον μηχανικό Τζακ Ράιαν τον σχεδιασμό μιας κούκλας που ναι μεν θα μοιάζει με την Bild Lilli αλλά θα έχει αποτινάξει από πάνω της το... τολμηρό call girl και θα απευθύνεται σε μικρά κορίτσια. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Barbie (το υποκοριστικό της μικρής Μπάρμπαρα που άθελά της βοήθησε στην ανακάλυψη της κούκλας) η οποία έκανε την παρθενική της εμφάνιση μια ημέρα σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου 1959 στην ετήσια εμπορική έκθεση «American International Toy Fair». Από τότε η 9η Μαρτίου θεωρείται η γενέθλια ημέρα της.
Μια κούκλα... best seller
Η πρώτη Barbie ήταν φυσικά ξανθιά αλλά διατέθηκε και με μαύρα μαλλιά. Και στις δυο εκδοχές της, πάντως, ήταν με τα μαλλιά κοτσίδα και φορούσε ένα ασπρόμαυρο φόρεμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο από τη σχεδιάστρια μόδας Σάρλοτ Τζόνσον. Οι πρώτες κούκλες είχαν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία. Δυο χρόνια αργότερα, η Barbie απέκτησε παρέα αφού η Ρουθ Χάντλερ έκανε το βήμα παραπάνω και αποφάσισε να της δώσει έναν σύντροφο. Ο Κεν πήρε το όνομά του από το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Τον Κένεθ!
Από τότε μέχρι και σήμερα, πολύ νερό έχει κυλήσει στ' αυλάκι. Η Barbie πουλάει κάθε χρόνο πάνω από 58 εκατομμύρια κούκλες σε περισσότερες από 150 χώρες! Είναι το ίδιο γνωστή με την Κόκα Κόλα ή τα Μακ Ντόναλντς. Συνολικά περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο Barbie έχουν πουληθεί από τότε που έκανε το ντεμπούτο της. Στην αρχή δέχθηκε αυστηρή κριτική από φεμινιστικές οργανώσεις που θεωρούσαν ότι το πρότυπο της ξανθιάς, ψηλής, αδύνατης και γαλανομάτας κούκλας είναι κακό. Η εταιρεία στο πέρασμα του χρόνου έκανε τις απαραίτητες... προσαρμογές. Το 1968, η πρώτη μαύρη Barbie, φίλη της πρωτότυπης ονόματι Κρίστι, βγήκε στα ράφια των καταστημάτων παιχνιδιών. Σήμερα το 55% των Barbie που πωλούνται σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ξανθά μαλλιά ή μπλε μάτια.
Το 1965 η Barbie γίνεται αστροναύτης. Μέχρι σήμερα έχει αλλάξει σχεδόν 200 επαγγέλματα. Το 2014 η Mattel παράγει την Έλλα, μια φίλη της Barbie χωρίς μαλλιά καθώς πάσχει από καρκίνο. Η συγκεκριμένη κούκλα διανέμεται δωρεάν σε παιδιά που επειδή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία έχουν χάσει τα μαλλιά τους. Το 2016 η Barbie γίνεται εξώφυλλο του περιοδικού Time καθώς κυκλοφορεί σε πολλές εκδοχές - ψηλή, μικροκαμωμένη και με καμπύλες.
Η Mattel έχει τουλάχιστον 100 άτομα να εργάζονται στο στούντιο σχεδιασμού της κούκλας στο Ελ Σεγούνδο, ένα τεράστιο κτίριο που βρίσκεται μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου του Λος Άντζελες και ενός αυτοκινητοδρόμου. Οι σχεδιαστές ξεκινούν με ένα απλό σχέδιο και στη συνέχεια μια ολόκληρη στρατιά από εξειδικευμένους στο αντικείμενο αναλαμβάνουν την ολοκλήρωση της κατασκευής χρησιμοποιώντας ακόμη και το πιο εξελιγμένο λογισμικό και τρισδιάστατη εκτύπωση για τα μαλλιά, τα ρούχα, το πρόσωπό της. Η διαδικασία αυτή για τη δημιουργία μιας νέας Barbie μπορεί να διαρκέσει από 12 ως 18 μήνες. Στη συνέχεια το πρωτότυπο στέλνεται από το εργαστήριο της Καλιφόρνια σε εργοστάσια στην Κίνα και στην Ινδονησία για μαζική παραγωγή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.