Μπορεί μία και μόνο φράση να οδηγήσει στην «αποκαθήλωση» ενός μύθου της μουσικής και σε οργισμένες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο; Προφανώς και μπορεί, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν υπάρχει από τους Beatles και τις... τουλάχιστον υπερβολικές αντιδράσεις στη δήλωσή του Τζον Λένον πως «είμαστε πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό»!
Τα «Σκαθάρια» ήταν στην καλύτερη φάση της καριέρας τους. Η ατάκα του Τζον Λένον όμως, σε μία συνέντευξη, πως «αυτή την περίοδο είμαστε πιο δημοφιλείς και από τον Ιησού Χριστό» άναψε «φωτιές» στις συντηρητικές ΗΠΑ με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σκηνές απείρου κάλλους…
Η συνέντευξη που «άναψε φωτιές»
Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1966 όταν η Αγγλίδα δημοσιογράφος Μορίν Κλιβ, συναντήθηκε με τον Τζον Λένον στο σπίτι του, στο πλαίσιο μίας προγραμματισμένης συνέντευξης για ένα αφιέρωμα της εφημερίδας «Evening Standard» στη δημοφιλή μπάντα. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας τους λοιπόν, η συζήτηση πήγε στα βιβλία, με τον τραγουδιστή των Beatles να αναφέρει πως ένα από τα βιβλία που καθόρισαν τις σκέψεις του ήταν και το «The Passover Plot» του Hugh J. Schonfield, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε τον Χριστιανισμό.
Ο Τζον Λένον, μιλώντας για την άποψή του περί θρησκειών ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Ο Χριστιανισμός θα φύγει. Θα εξαφανιστεί και θα συρρικνωθεί. Δεν χρειάζεται να το αμφισβητήσουμε αυτό, θα αποδειχθεί στο μέλλον ότι έχω δίκιο. Εμείς είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Ιησού Χριστό αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω ποιος θα φύγει νωρίτερα, το Rock N’ Roll ή ο Χριστιανισμός. Ο Ιησούς ήταν σωστός αλλά οι οπαδοί του ήταν στενόμυαλοι και κοινότοποι. Αυτοί διαστρέβλωσαν το όλο νόημα, κατά τη γνώμη μου».
Το εν λόγω αφιέρωμα στους Beatles δημοσιεύθηκε, σαν σήμερα, στις 4 Μαρτίου 1966, στη Βρετανία, χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη αντίδραση από τους αναγνώστες. Ισως και αν ευθυνόταν το γεγονός πως η Αγγλικανική Εκκλησία περνούσε μία περίοδο «κρίσης», με όλο και περισσότερους Βρετανούς να τη χαρακτηρίζουν ως απαρχαιωμένη και «παλιομοδίτικη» και στο πλαίσιο αυτών των σκέψεων, πολλοί να ταυτίστηκαν με τα λεγόμενα του Τζον Λένον. Ακόμη και όταν το αφιέρωμα φιλοξενήθηκε σε σελίδες εφημερίδων, όπως οι New York Times, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση. Όλα όμως άλλαξαν ένα μήνα αργότερα…
Το αμερικανικό εφηβικό περιοδικό DateBook είχε την ατυχή έμπνευση να ξαναδημοσιεύσει τη συνέντευξη του Τζον Λένον, βάζοντας όμως αυτή τη φορά στο πρωτοσέλιδο τη φράση «Δεν ξέρω ποιος θα φύγει πρώτος, το Rock N’ Roll ή ο Χριστιανισμός». Και εκεί ξεκίνησε ο χαμός…

Ραδιοφωνικοί σταθμοί άρχισαν να κάνουν εμπάργκο στα τραγούδια των Beatles, εξαγριωμένοι χριστιανοί έριχναν δίσκους και φωτογραφίες του συγκροτήματος στην… πυρά σε κοινή θέα, ενώ μέλη της Κου Κλουξ Κλαν κάρφωναν φωτογραφίες των «Σκαθαριών» σε ξύλινους σταυρούς που μετά τους έκαιγαν, σε ένα κρεσέντο φανατισμού που σπάνια συναντάται στη νεότερη Ιστορία.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις κατά του συγκροτήματος δεν έμειναν μόνο στις ΗΠΑ καθώς διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε χώρες όπως το Μεξικό ή η Ισπανία, ενώ άρχισε να απαγορεύεται και η αναπαραγωγή της μουσικής των Beatles. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και το Βατικανό έκρινε σκόπιμο να βγάλει σχετική ανακοίνωση, όπου ανέφερε πως «μερικά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τόση χυδαιότητα».

Η συγγνώμη του Τζον Λένον
Βλέποντας τις πρωτοφανείς αυτές αντιδράσεις, οι Beatles αποφάσισαν να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για να προχωρήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις και να πουν αυτό που περίμεναν εναγωνίως οι θρησκόληπτοι θαυμαστές τους: Ενα συγγνώμη...
Ετσι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και τα τέσσερα «Σκαθάρια», τόνισαν: «Υποθέτω ότι αν είχα δηλώσει ότι η τηλεόραση είναι πιο δημοφιλής από τον Χριστό, θα την είχα γλιτώσει. Ζητώ συγγνώμη που άνοιξα το στόμα μου. Δεν είμαι αντίχριστος ούτε αντίθρησκος. Δεν ήθελα να υποβαθμίσω ούτε να προσβάλω τον Χριστιανισμό. Απλά είπα ότι είναι γεγονός και ισχύει περισσότερο για τη Βρετανία παρά για εδώ. Δεν λέω ότι είμαστε καλύτεροι ή σπουδαιότεροι ούτε μας συγκρίνω με τον Ιησού Χριστό ως άτομο ή με τον Θεό ως οντότητα ή ό,τι άλλο είναι. Απλώς είπα ό,τι είπα και ήταν λάθος. Ή το κατάλαβαν λάθος. Και τώρα έγιναν όλα αυτά».
Οι δηλώσεις αυτές των Beatles αποκλιμάκωσαν αρκετά την ένταση και η άποψη της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ άρχισε σιγά σιγά να αποκαθίσταται αλλά σίγουρα η δημοφιλία των «Σκαθαριών» στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε πλέον κατρακυλήσει και αυτό δεν θα άλλαζε στο μέλλον…
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.