Μενού
Fulgencio_Batista
Φουλχένσιο Μπατίστα | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η 31η Δεκεμβρίου είναι πάντα μια σημαντική ημέρα για τη σύγχρονη ιστορία της Κούβας. Ίσως πιο σημαντική και από την 1η Ιανουαρίου που οι «μπαρμπούδος» του Φιντέλ Κάστρο μπήκαν θριαμβευτές στην Αβάνα. Η τελευταία ημέρα του χρόνου είναι η ημέρα που ο αδίστακτος και απόλυτα διεφθαρμένος δικτάτορας της χώρας Φουλχένσιο Μπατίστα, αφού πρώτα σχεδόν άδειασε τα κρατικά ταμεία παίρνοντας μαζί του 300 εκατ. δολάρια, έφυγε... νύχτα προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των επαναστατών.

Από λοχίας... πρόεδρος της Κούβας

Σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, Κάστρο και Μπατίστα είχαν κοινά στοιχεία από τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Ο Φουλχένσιο Μπατίστα Ζαλδιβάρ γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1901. Λίγο πιο μακριά από το σημείο που γεννήθηκε ήταν η φυτεία που είχε η οικογένεια του Φιντέλ Κάστρο. Και οι δυο οικογένειες ήταν ταπεινής καταγωγής και είχαν συμμετάσχει στον πόλεμο για την ανεξαρτησία του Νησιού.

Ο Φουλχένσιο το έσκασε από το σπίτι του σε ηλικία 14 ετών, όταν έχασε τη μητέρα του. Έκανε πολλές δουλειές του ποδαριού. Όταν συμπλήρωσε το 20ο έτος της ηλικίας του είδε πως όλο αυτό δεν τον βγάζει πουθενά και αποφάσισε να καταταγεί εθελοντικά στον στρατό. Δώδεκα χρόνια μετά υπηρετεί ως λοχίας. Θα συμμετάσχει σε μια συνωμοσία που οργάνωσαν ομοβαθμοί του διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας! Ως ενεργό μέλος της «Επανάστασης των Λοχιών» ο Μπατίστα είδε πως είχε την ευκαιρία να αλλάξει οριστικά τη ζωή του. Άνηκε στη λεγόμενη «Πενταρχία» και αν και τελικά πρόεδρος της χώρας στο πραξικόπημα του 1933 που έριξε τον... πραξικοπηματία Τζεράρδο Μασάδο, έγινε ένας συνάδελφος του, ο Μπατίστα, προήχθη σε συνταγματάρχη (από λοχίας που ήταν), έγινε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και άρχισε να οργανώνει τη δική του στιγμή.

«Πόνταρε» εκεί που έπρεπε και εξασφάλισε καλές (έως πολύ καλές) σχέσεις με τις ΗΠΑ. Μέχρι το 1940 είχε καταφέρει να απομακρύνει οποιονδήποτε είχε δημοκρατικές απόψεις. Ουσιαστικά, ο Μπατίστα ήταν πρόεδρος της χώρας τουλάχιστον από το 1938. Από τα χέρια του περνούσαν τα πάντα. Τίποτα δεν γινόταν χωρίς την έγκρισή του. Άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας και οδήγησε την Κούβα σε εκλογές παρωδία τις οποίες φυσικά και κέρδισε. Το «ωραίο» είναι πως έγινε πρόεδρος της χώρας με το κόμμα «Δημοκρατική Σοσιαλιστική Συμμαχία» και έχοντας τη στήριξη του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας! Επί των ημερών του η χώρα μπήκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό των Συμμάχων, και γενικά υπήρξε μια εποχή πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που έκανε τον Μπατίστα να ελπίζει πως θα κερδίσει τις εκλογές του 1944. Ο λαός της Κούβας, ωστόσο, δεν είχε ξεχάσει πως ανέβηκε στην εξουσία την πρώτη φορά και ο Μπατίστα ηττήθηκε. Έφυγε από το Νησί και πήγε να ζήσει στη Φλόριντα αλλά το 1948 εκλέγεται βουλευτής και προετοιμάζει την επιστροφή του.

Το 1952 ιδρύει νέο κόμμα με στόχο την προεδρία της Κούβας και έχοντας την ελπίδα πως το... παρελθόν θα έχει σβήσει. Οι Κουβανοί, ωστόσο, δεν τον είχαν συγχωρήσει και έτσι ο Μπατίστα αποφάσισε να αφήσει τα... δημοκρατικά και να κάνει αυτά που ξέρει. Στις 10 Μαρτίου 1952, τρεις μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, ο Μπατίστα καταλύει για δεύτερη φορά το πολίτευμα, ανατρέπει τον πρόεδρο, ακυρώνει τις εκλογές και αναγορεύεται σε «προσωρινό πρόεδρο».

Ο διεφθαρμένος και σκληρός «El Hombre»

Η δεύτερη... δικτατορική θητεία του Μπατίστα δεν είχε την παραμικρή σχέση με την πρώτη. Εδώ, πλέον, «ο άντρας», ο «El Hombre» όπως τον έλεγαν, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να έχει την εύνοια των ΗΠΑ, να αυξάνει τον προσωπικό του πλούτο και να γίνει αρεστός στην αριστοκρατία της Κούβας. Βία, φτώχεια, διαφθορά, απόλυτη αδιαφορία για τις ανάγκες ενός ολόκληρου λαού, δουλική συμπεριφορά απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ ήταν τα βασικά, κυβερνητικά χαρακτηριστικά του Μπατίστα. Η Κούβα μετατράπηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε μια χώρα – καζίνο που έκανε «μπίζνες» η Μαφία. Ο Μπατίστα πέτυχε αυτό που ήθελε. Έγινε πάμπλουτος. Φιλοξενούσε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι τον αρχιμαφιόζο Λάκι Λουτσιάνο και για κάθε «δουλειά» που έκλειναν όλοι αυτοί στην Κούβα, ο Μπατίστα είχε και τα... τυχερά του!

Και κάπου εκεί τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν δραματικά. Οι Κουβανοί που ζούσαν έξω από την Αβάνα βρέθηκαν σε μια, δίχως προηγούμενο, κατάσταση πλήρους ανέχειας. Η επανάσταση για την ανατροπή του διεφθαρμένου Μπατίστα ήταν η μόνη λύση. Ο δικηγόρος Φιντέλ Κάστρο προσπάθησε αρχικά να πάει τον Μπατίστα στη Δικαιοσύνη αλλά όταν είδε πως δεν είχε καμία ελπίδα, φόρεσε τα χακί του, πήρε το όπλο του και ξεκίνησε με μια χούφτα αντάρτες τον ένοπλο αγώνα για να ανατρέχει τον δικτάτορα.

Στις 26 Ιουλίου 1953 ο Κάστρο και οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση της Κούβας, πυροδοτώντας έτσι τη σπίθα της ένοπλης ανατροπής του Μπατίστα. Απέτυχαν και φυλακίστηκαν αλλά η «φωτιά» είχε ανάψει. Ο Μπατίστα αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερους τον Φιντελ και τον Ραούλ Κάστρο, αφού οι πολίτες ήταν ξεκάθαρα με το μέρος τους και πίεζαν. Ο δικτάτορας θεώρησε πως έτσι θα ηρεμήσουν τα πνεύματα. Αυτό αποδείχθηκε μοιραίο λάθος. Τα αδέρφια Κάστρο μαζί με τον «Τσε» Γκουεβάρα και ατρόμητους αντάρτες όπως ο Καμίλο Σιενφουέγος οργάνωσαν καλύτερα, αυτή τη φορά, την ένοπλη αντίστασή τους στο καθεστώς, η αντίστροφη μέτρηση για το οποίο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1956 όταν οι «μπαρμπούδος», οι γενειοφόροι, αποβιβάστηκαν στο Νησί. Από τη μια ο σκληρός ανταρτοπόλεμος και από την άλλη η διαρκώς κλιμακούμενη λαϊκή οργή έδειχναν πως το τέλος του Μπατίστα πλησίαζε.

Όταν οι δυνάμεις των ανταρτών με επικεφαλής τον Ερνέστο Γκουεβάρα πήραν τη Σάντα Κλάρα ο Μπατίστα είχε αρχίσει ήδη να... πακετάρει. Μια ημέρα σαν σήμερα, στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι της 31ης Δεκεμβρίου 1958, αφού διαμήνυσε στους συνεργάτες του πώς να απαλλαγούν από την επανάσταση του Κάστρο, φόρτωσε σε ένα αεροπλάνο μερικά εκατομμύρια δολάρια και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης και απογειώθηκε από την Αβάνα στις 3:00 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς του 1959. Λίγες ώρες μετά, οι επαναστατικές δυνάμεις θα έμπαιναν θριαμβευτικά στην Αβάνα. Ο Μπατίστα βρήκε άσυλο σε χώρες όπου επίσης υπήρχαν δικτατορικά καθεστώτα όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και δεν επέστρεψε πότε στην Αβάνα.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.