Χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες. Αργυρό μετάλλιο και πάλι στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Η αμερικανοπολωνή σπρίντερ Στέλλα Γουόλς, έγραψε τη δική της ιστορία στο άθλημα των γρηγορότερων ανθρώπων του κόσμου. Αλλά έγραψε ιστορία και για έναν άλλο λόγο: Γιατί ήταν χρυσή ολυμπιονίκης αν και... περίπου άνδρας. Στην πραγματικότητα ήταν ερμαφρόδιτη. Και αυτό δεν αποκαλύφθηκε παρά μόνο όταν δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Μια σπουδαία αθλήτρια, μια χρυσή ολυμπιονίκης
Στις 3 Απριλίου 1911 στην πόλη Βιρτσχόβνια της Πολωνίας, που τότε ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία γεννήθηκε η Στανισλάβα Βαλασίεβιτς. Όταν ήταν, μόλις, τριών ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί άλλαξε το ονοματεπώνυμό της σε Στέλλα Γουόλς. Από μικρή έδειξε τη μεγάλη της αγάπη στον αθλητισμό και κυρίως στα αγωνίσματα του στίβου που είχαν να κάνουν με την ταχύτητα. Εκείνο, άλλωστε, ήταν και το χαρακτηριστικό της γνώρισμα. Η εξαιρετική της ταχύτητα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 είχε κάνει ήδη μια σπουδαία πορεία στον αθλητισμό , καταγράφοντας πολλές και σημαντικές επιτυχίες στα 100 μ, 200 μ, στο άλμα εις μήκος αλλά και τη δισκοβολία. Η Στέλλα δούλευε σε μια εταιρεία στο Κλίβελαντ από την οποία απολύθηκε. Μία μέρα αργότερα δέχθηκε μια ανέλπιστη πρόταση της πολωνικής πρεσβείας να εργαστεί εκεί ως διπλωματική υπάλληλος και να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 με τα χρώματα της πατρίδας της.
Ουσιαστικά, ούτε που το σκέφτηκε. Απάντησε σχεδόν αμέσως ναι και άρχισε να προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς στο Λος Άντζελες. Και εκεί έλαμψε με την επίδοσή της. στις 2 Αυγούστου 1932 κέρδισε με την Πολωνία το χρυσό μετάλλιο των 100 μ. με επίδοση 11’’9, που ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ! Επιπλέον, κατέλαβε τη 6η θέση στη δισκοβολία. Η Στέλλα ζούσε το όνειρό της αλλά δεν είχε σκοπό να μείνει εκεί. Άρχισε να προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στην πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας. Στο Βερολίνο. Εκεί, αν και ήταν το μεγάλο φαβορί, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με 11’’7. Η Γουόλς ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και αρνήθηκε να χαιρετίσει ναζιστικά. Πρώτη είχε έρθει η Έλεν Στέφενς την οποία η Γουόλς είχε κατηγορήσει πως ήταν... άντρας! Η Στέφενς υποβλήθηκε σε εξέταση που απέδειξε ότι ήταν γυναίκα, όμως οι δημοσιογράφοι της εποχής πατώντας στην ανδροπρεπή εμφάνιση της Γουόλς, δημιούργησαν θέμα, οπότε και εκείνη με τη σειρά της υποβλήθηκε σε εξετάσεις, που έδειξαν πως ήταν γυναίκα.
Έτσι συνέχισε κανονικά την καριέρα της, κατά τη διάρκεια της οποίας πέτυχε 51 πολωνικά ρεκόρ, 18 παγκόσμια και 8 ευρωπαϊκά. Υπολογίζεται ότι νίκησε σε παραπάνω από 5.000 αγώνες που έδωσε, ενώ έχει να επιδείξει και 20 παγκόσμια ρεκόρ. Μετά την απόσυρσή της από τους στίβους παρέμεινε στις ΗΠΑ και βοήθησε νεαρούς αθλητές στις ΗΠΑ, κυρίως πολωνικής καταγωγής και διοργάνωνε αγώνες. Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1947 όταν η Πολωνία, «προσδέθηκε» στο «άρμα» της ΕΣΣΔ και έγινε μια από τις χώρες του «σιδηρούν παραπετάσματος».
Η δολοφονία και η αποκάλυψη
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1980, η Γουόλς είχε βγει για ψώνια. Είχε πάει στο κατάστημα «Uncle Bill», στο Κλίβελαντ. Τη στιγμή που έμπαινε μέσα στο αυτοκίνητό της, της επιτέθηκαν δυο άνδρες για να τη ληστέψουν. Εκείνη αντιστάθηκε και προσπάθησε να τους διώξει. Ο ένας από τους δυο, ωστόσο, έβγαλε το όπλο που είχε στη μέση του και την πυροβόλησε στο στήθος. Όταν η Γουόλς σωριάστηκε στο δρόμο, αιμόφυρτη, οι δυο δράστες έσπευσαν να εξαφανιστούν. Λίγη ώρα αργότερα ένας περαστικός βρήκε τη Γουόλς μέσα σε μια λίμνη αίματος και κάλεσε την αστυνομία. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Λος Άντζελες μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή αλλά η μάχη ήταν άνιση. Η Γουόλς άφησε την τελευταία της πνοή πάνω στο χειρουργικό τραπέζι, σε ηλικία 69 ετών.
Και πριν καλά – καλά ο κόσμος συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας της ήρθε αντιμέτωπος με ένα άλλο σοκ. Περίπου δυο μήνες μετά τη δολοφονία της, δόθηκε στη δημοσιότητα η αναφορά του γιατρού που συμπεριλάμβανε τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων. «Η πλειοψηφία των εξετασθέντων κυττάρων είχε ένα κανονικό χρωμόσωμα Χ και Υ και μια μειοψηφία των κυττάρων της περιείχε ένα μόνο χρωμόσωμα Χ και κανένα χρωμόσωμα Υ. Κανονικά τα αρσενικά έχουν X και Y χρωμοσώματα, ενώ τα θηλυκά έχουν X και X. Τα άτομα με αυτή τη μορφή μείγματος χρωμοσωμάτων (που ονομάζονται μωσαϊκοί) μπορούν να παρουσιάσουν μια ποικιλία φυσικών μορφών που κυμαίνονται από σχεδόν φυσιολογικούς άνδρες έως άτομα που δε θα διακρίνονται από τα θηλυκά. Μια κατάσταση που τα θηλυκά έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ, ονομάζεται σύνδρομο Turner, ήταν το πόρισμα του δόκτορος Γκέρμπερ που είχε αναλάβει την υπόθεση. Με λίγα λόγια η Γουόλς ήταν ερμαφρόδιτη. Ο Γκέρμπερ πρόσθεσε ακόμα πως όταν γεννήθηκε ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο της, καθώς τα ανδρικά γεννητικά της όργανα πιθανότατα αναπτύχθηκαν και έγιναν πιο εμφανή στην εφηβεία.
Πολλοί τότε έσπευσαν να πουν πως έτσι μπορούσαν να εξηγηθούν οι σχεδόν... αντρικές επιδόσεις που είχε στη διάρκεια των αγωνισμάτων. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή δεν της αφαίρεσε τα μετάλλια και τους τίτλους που είχε κατακτήσει στον γυναικείο αθλητισμό.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.