Σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου 2019 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης, δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη.
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 2 Μαρτίου 1947 και ήδη από την ηλικία των δώδεκα ετών ήταν επαγγελματίας μουσικός, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο πλευρό του πατέρα του.
Ήταν από τους πρώτους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες του ρεμπέτικου και των αμερικανικών μπλουζ. Μάλιστα, η διεθνής μπλουζ κοινότητα έχει αναγνωρίσει την καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του.
Οι σημαντικές συνεργασίες
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Στελλάκης Περπινιάδης.
Ακόμα συνεργάστηκε και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, μεταξύ των οποίων, ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης και ο Γιώργος Νταλάρας.
Πώς «πάντρεψε» το πειραιώτικο ρεμπέτικο με τα μπλουζ
Ο Στέλιος Βαμβακάρης χρησιμοποίησε τα διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα ντουζένια, ώστε να συνθέσει τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που έμοιαζαν με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και μπλουζ.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1988 ηχογράφησε με τον αμερικανό μπλουζίστα, Louisiana Red, το άλμπουμ «Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» που περιείχε 8 μπλουζ κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά.
Το 1986 έγραψε μουσική για τον δίσκο «Ρομαντικοί Παραβάτες - Η Φαντασία στην Εξουσία» που ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του, ενώ έγινε αφορμή να συνεργαστεί με τον Παύλο Σιδηρόπουλο.
Οι συναυλίες στο εξωτερικό
Ο Στέλιος Βαμβακάρης είχε κάνει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, συμπράττοντας με ξένους επιτυχημένους καλλιτέχνες. Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον της Σουηδίας έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ.
Το 2003 εμφανίστηκε στο φεστιβάλ «World Got The Blues» στο Λονδίνο με τον Ταζ Μαχάλ και την Σεζάρια Εβόρα. To 2010 έπαιξε στο «Palais des Beaux Arts» στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ «Balkan Trafik».
Στις πολλές συναυλίες του στο εξωτερικό ο Στέλιος Βαμβακάρης παρουσίαζε όχι μόνο τα δικά του τραγούδια, αλλά και του πατέρα του.
Είχε γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, όπως, παραδείγματος χάρη, για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», καθώς επίσης, για θεατρικά έργα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών, όπως - μεταξύ άλλων - ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.
Τι έλεγε για τον πατέρα του Μάρκο Βαμβακάρη
«Ήτανε δύσκολη για τον Μάρκο η ζωή, πολλά τα εμπόδια στη μέση και μαζί η γ****λα η αρθρίτιδα που του παραμόρφωνε τα δάχτυλα. Και δίπλα του εγώ, γιος και τακίμι, που μ' αγαπούσε και καταλάβαινε πως είχα κι εγώ καημό για τις μουσικές, τα στιχάκια και τα τέλια, κι ότι ίσως ήτανε της μοίρας μου να γίνομαι η σκιά και η συνέχειά του.
Τον ακολουθούσα πάντα για να τον κοιτάζω, να τον φροντίζω, να του κουβαλάω το μπουζούκι, να του συμπαραστέκομαι στη στενοχώρια του, να τον έχω φύλακα άγγελο να με προστατεύει απ’ το ποικιλόμορφο π**τ@ν@ριό της νύχτας, να τον ακούω να μου μιλάει, να τον βλέπω να δακρύζει, να λέει πως δεν έχει να μου πάρει κανταΐφι και πως όταν κονομήσουμε, θα μου αγοράσει ολόκληρο το ταψί και μαζί ένα ποδηλατάκι και δύο καινούργια πουκάμισα.
Ό,τι υποσχόταν, το 'κανε. Στο λέω με τιμιότητα. Ο λόγος του είχε βάρος, βάση, σκοπό και καθοδήγηση. Ό,τι έλεγε, ήταν για μένα ευαγγέλιο. Ποτέ δεν πέταγε κουβέντες της π**τσ@ς, δεν έβγαινε απ’ το στόμα του ο λόγος ο σάπιος», είχε αναφέρει ο Στέλιος Βαμβακάρης για τον πατέρα του στην αυτοβιογραφία του «Μάρκος Βαμβακάρης - Ο άγιος μάγκας» που κυκλοφόρησε το 1994.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.