Στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, το Ζαγόρι, περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ήπειρο, εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν 46 οικισμοί τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες και τις πλαγιές της Πίνδου. Έχει έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχήμα ανεστραμμένου ισόπλευρου τριγώνου.
Το Ζαγόρι είναι περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με εντυπωσιακή γεωλογία και δύο Eθνικούς Δρυμούς. Τα περίπου 45 χωριά του Ζαγορίου συνδέονταν με ορεινούς δρόμους και παραδοσιακά τοξωτά πέτρινα γεφύρια, μέχρι τη διάνοιξη σύγχρονων δρόμων τη δεκαετία του 1950. Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια χτίστηκαν από δωρεές εκπατρισμένων εμπόρων το 18ο αιώνα και αντικατέστησαν παλιότερα ξύλινα.
Το Φαράγγι του Βίκου
Καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, είναι το Φαράγγι του Βίκου, το μεγαλύτερο και πιο γραφικό από τα φαράγγια του Ζαγορίου.Το φαράγγι του Βίκου εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως, καθώς με βάθος άνω των 1.000 μέτρων είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη,
«Εξαιρετικό παράδειγμα»
«Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της Αρχαιότητας ή του Βυζαντίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.