Μενού
ωραια ελενη
  • Α-
  • Α+

Ποτέ μου δεν περίμενα ότι η Όπερα θα μπορούσε να έρθει τόσο κοντά με το μαθητικό κοινό, πως η Λυρική Σκηνή θα μπορούσε να επανασυστήσει το λυρικό θέατρο στο απαιτητικό εφηβικό κοινό, ως κάτι πιο ποπ, με προορισμό τις νεότερες γενιές, αυτές που ενδεχομένως έχουν μάθει το λυρικό θέατρο ως μια εστέτ, ακαδημαϊκού τύπου, μορφή θεατρικής τέχνης. 

Εντούτοις, η Λυρική Σκηνή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, λανσάρει το πρόγραμμα «Η Όπερα Διαδραστικά στα σχολεία», το οποίο περιλαμβάνει εργαλεία όπως η πλατφόρμα Opera Box. Με αυτό το πρόγραμμα, η Λυρική Σκηνή αποδεικνύει πως το μουσικό θέατρο μπορεί και έχει τον τρόπο να πλησιάσει τις νέες γενιές, χρησιμοποιώντας ελκυστικά ψηφιακά εργαλεία, που θα λατρέψουν παιδιά κάθε ηλικίας. 

Μείνετε μαζί μου για να γνωρίσουμε αυτόν τον νέο, θαυμαστό κόσμο, με τη βοήθεια και των συντελεστών του προγράμματος, Κώστα Καραχάλιου (Project manager - Opera Box) και Κωστή Θεοδοσόπουλου (σκηνοθέτη της παράστασης «Η Ωραία Ελενη του Όφενμπαχ»). 

Τι είναι το Opera Box

Το Opera Box αποτελεί ένα καινοτόμο ψηφιακό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιβάλλον, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσκαλώντας τον χρήστη σε μία βιωματική εξερεύνηση της πολυδιάστατης τέχνης της όπερας και του μουσικού θεάτρου.

Στα δικά μου μάτια, και μέσα από την καθοδήγηση του Κωστή Καραχάλιου, το Opera Box μοιάζει με ένα «μαγικό κουτί» που μετατρέπει το σανίδι του λυρικού θεάτρου σε ένα πολύχρωμο σύμπαν. 

Πιο συγκεκριμένα, το Opera Box προσφέρει σε καθηγητές και μαθητές ένα ψηφιακό μικρόκοσμο, που διαγράφει μονοκοντυλιά την βαρετή, ακαδημαϊκή παρουσίαση της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Αντιθέτως προσφέρει μια σειρά πρωτότυπων πολυμεσικών και διαδραστικών υλικών ως ενισχυτικά εκπαιδευτικά εργαλεία για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μεταξύ αυτών, συναντάμε και ένα επικό videogame, εμπνευσμένο από την παράσταση «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ», έναν ευφάνταστο οδηγό δημιουργίας και παραγωγής μίας αυτοσχέδιας σχολικής όπερας, καθώς και ένα ψηφιακό «ταξίδι» που φέρνει τον θεατή στη θέση του οδηγού, και τον καθιστά αυτόπτη μάρτυρα όλων των εξελίξεων και των καινοτομιών που έχουν συμβεί στην ιστορία του λυρικού θεάτρου.

Λίγα λόγια για την Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ

Η Ελένη, η Ωραία Ελένη, αυτό το πρόσωπο που έχουμε συναντήσει πολλές φορές στα σχολικά βιβλία, με μια ιστορία που αλλάζει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται διαφορετικά μέσα στα χρόνια, είναι το κεντρικό πρόσωπο του συγκεκριμένου λυρικού έργου.

Στην όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή σε ποιητικό κείμενο Αλεξάνδρας Κ*, συναντάμε την Ελένη σε μια φρέσκια και σύγχρονη εκδοχή του μύθου, μια σουρεάλ και ασυνήθιστη Ωραία Ελένη! Οι εικόνες της μοιάζουν να είναι βγαλμένες από τον κόσμο των κόμικς, ίσως ακόμα και από τον κόσμο των anime. 

Η υπόθεση του έργου βασίζεται στον ελληνικό μύθο, διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.

Πρόκειται για μια σοβαρή, σύγχρονη ματιά στον μύθο, που λαμβάνει υπόψιν όλα τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τις νεότερες γενιές, ένα έργο που δείχνει επίκαιρο και συνάμα διαχρονικό, όπως δήλωσε ο Κωστής Θεοδοσόπουλος.

Μια πρόκληση;

«Μας ενδιέφερε να μην είναι ένα βαρετό, κλασικό πράγμα, να φτιαχτεί ένας σύγχρονος, διαδικτυακός τόπος για την εκπαίδευση στο λυρικό θέαμα, μια βάση δεδομένων για κάθε δάσκαλο που θέλει να εισάγει τους μαθητές του στον θαυμαστό αυτό κόσμο» μου εξηγεί ο Κώστας Καραχάλιος, επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε τα δημιουργικά υλικά του Opera Box.

«Μας βοήθησε η παράσταση, τα σκηνικά της, τα κουστούμια είχαν έντονα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούσαμε να ενσωματώσουμε στον πολύχρωμο κόσμο ενός videogame», συμπληρώνει.

Μιλώντας με τους Καραχάλιο-Θεοδοσόπουλο, διαπιστώνω πως πρόκειται για ένα δίδυμο δημιουργών που ξεκίνησαν μια ανείπωτα δύσκολη αποστολή, την οποία μπορώ να περιγράψω ώς «κάνε την όπερα θελκτική και αστεία και έξυπνη για το μαθητικό κοινό», έχοντας στην κοινή φαρέτρα τους μια αγάπη για κάθε τι μοντέρνο και ενδιαφέρον που συμβαίνει στον κόσμο των σύγχρονων media.

Σκέφτονται «άχρονα» και η Ωραία Ελένη καταλήγει κάτι πολύ μακριά από «αυτούς που τραγουδάνε με κορώνες» στα οπερατικά έργα, και άλλα παρόμοια στερεότυπα θεατών μη εξασκημένων στο είδος.

Ο Κώστας Καραχάλιος μου εξηγεί πως στο videogame ο χειριστής της Ωραίας Ελένης βιώνει ένα σωρό απροσδόκητες, φιλειρηνικού, αλλά και μουσικού χαρακτήρα, δοκιμασίες. Ο Κωστής Θεοδοσόπουλος υπογραμμίζει τη συνθήκη της τέλειας ισορροπίας, ανάμεσα στο πρωτότυπο της Ωραίας Ελένης του Όφενμπαχ και στη δραματουργική προσαρμογή του για το μαθητικό κοινό.

Αντιλαμβάνομαι την πρωτοτυπία και τον πολύπλευρο, μεταμοντέρνο χαρακτήρα αυτού του εγχειρήματος, αλλά κυρίως, μου συμβαίνει ένα πράγμα: ΖΗΛΕΥΩ τους μαθητές που θα έχουν την τύχη να μυηθούν στον κόσμο της όπερας μέσα από το Opera Box και τις παραστάσεις της Ωραίας Ελένης του Όφενμπαχ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.