Ο Γιάννης Ρούσσος δεν είναι μια κλασική περίπτωση κωμικού. Έχει κάνει τη δικιά του μπασκετική εκπομπή, παρέα με τον Άγγελο Σπηλιόπουλο, (το Airball), έχει γίνει γνωστό για τα χιουμοριστικά trailer ταινιών στις Pitatakes, έχει «δουλέψει στο NBA». Τώρα παρουσιάζει την πρώτη σόλο stand up παράσταση που φέρει τον τίτλο: «Η αποκάλυψη του Ιωάννη».
Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, δεν πίστευε ποτέ θα έκανε το χόμπι του επάγγελμα. Άλλωστε, όπως ξεκαθαρίζει ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνέντευξης, αυτό που του αρέσει είναι να γράφει αστεία. «Δεν θα ήθελα να πω κάτι σημαντικό, κάτι βαθυστόχαστο, μέσω της παράστασης. Ήθελα απλά να έχει αστεία. Σκοπός μου είναι να έρθει ο κόσμος, να γελάσει και μετά να πει τι ωραία που πέρασε» εξηγεί ο ίδιος.
Η επαφή του με την κωμωδία, ωστόσο, ξεκίνησε κάπως ανάποδα. «Σπούδαζα μάρκετινγκ και μελετούσα το χιούμορ, επειδή με ενδιέφερε γενικότερα. Για ποιο λόγο γελάμε, με τι γελάμε, πότε ξεκίνησε όλο αυτό. Δεν υπήρχε ακόμη στο μυαλό μου το stand up».
Το θέμα της πτυχιακής του ήταν το χιούμορ στη διαφήμιση. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά συνεντεύξεων με κωμικούς. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιώργος Χατζηπαύλου. Κατά τη διάρκεια αυτής, τον ενημέρωσε πως έκανε ορισμένα σεμινάρια κωμωδίας. Κάπως έτσι αποφάσισε να λάβει μέρος. Μόνο που δεν είχε καταλάβει ότι στο τέλος αυτών, θα έπρεπε να ανέβει στη σκηνή.
«Δεν ήθελα να το κάνω. Δεν με ενδιέφερε. Ο Γιώργος μου είπε: “δεν θα σε πιέσω, αλλά να ξέρεις ότι δεν έχεις να χάσεις τίποτα”. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να ανέβω. Πήγε τρομερά και ενθουσιάστηκα. Θυμάμαι ελάχιστα πράγματα από εκείνο το πεντάλεπτο. Το μόνο που έχω κρατήσει είναι ένα αστείο: “έπαιζα μπάσκετ παλιότερα. Οι λόγοι που σταμάτησα είναι προφανείς. Τραυματίστηκα”. Το κράτησα από τότε» επισημαίνει.
Για αρκετό καιρό, ο Γιάννης Ρούσσος έπαιζε σε αρκετά Open Mics, ενώ άνοιγε και παραστάσεις άλλων κωμικών. Για εκείνον ήταν πάντα ένα χόμπι. Και έτσι του άρεσε να το βλέπει. «Δεν ήθελα να το κάνω επάγγελμα. Ένιωθα πως έτσι θα κατέστρεφε την αγάπη μου για την κωμωδία. Είχα βρει ένα χόμπι που το απολάμβανα πολύ και δεν ήθελα να το αφήσω».
Με τον καιρό, όμως, αυτό άρχισε να αλλάζει. Ώσπου έφτασε η μεγάλη στιγμή. Σταμάτησε να δουλεύει ως ντελιβεράς, μάζεψε κάποια χρήματα και αποφάσισε να αφοσιωθεί στο stand up. Το χρονικό περιθώριο που έδωσε στον εαυτό του για να τα καταφέρει ήταν ένας χρόνος. Και τα κατάφερε.
Ξεκίνησε το Airball, μια χιουμοριστική μπασκετική εκπομπή παρέα με τον Άγγελο Σπηλιόπουλο, συνεργάστηκε με τους Shake n’ Bake και το NBA Greece και ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τη κωμική του γραφή. Κι ενώ όλα πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο, ένα απρόοπτο παραλίγο να βάλει τέλος σε όλα.
Το τροχαίο ατύχημα και η αμνησία που τον σόκαρε
«Ήμουν με τη μηχανή. Ένα αμάξι πέρασε από stop και με χτύπησε. Νοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο για μια εβδομάδα. Δεν θυμάμαι τίποτα. Έπαθα κρανιοεγκεφαλική κάκωση γιατί ήμουν ηλίθιος και δεν φορούσα κράνος. Ήμουν πολύ τυχερός που έζησα. Σε σημείο που να μη γνωρίζουν οι γιατροί τι θα γίνει με μένα. Ευτυχώς τα κατάφερα» σημειώνει.
Από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησε ο προσωπικός του αγώνας. «Στην αρχή είχα πρόβλημα με την άρθρωση ακόμη και με την ισορροπία. Το κυριότερο, όμως, ήταν ότι είχα απώλεια μνήμης. Γύρισα στο σπίτι και συνεχώς ξέχναγα πράγματα. Μπορεί να κάναμε μια συζήτηση όπως τώρα και αύριο να σου έλεγα ακριβώς τα ίδια. Και το τρομερό ήταν ότι στην αρχή οι φίλοι μου δεν το καταλάβαιναν. Νόμιζα ότι τους έκανα πλάκα».
Κάτι παρόμοιο πίστευαν και οι ακόλουθοί στα social media, όταν έπρεπε να τους ανακοινώσει ότι οι επικείμενες παραστάσεις του επρόκειτο να ακυρωθούν εξαιτίας του σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.
«Υπήρχε πολύς κόσμος που μου έστελνε: “Γιάννη είναι ένα από τα αστεία που συνηθίζεις να κάνεις αυτό;”. Γιατί εγώ στα social media και ιδιαίτερα στο Facebook δεν μου αρέσει να μιλάω σοβαρά. Προσπαθούσα να τους πείσω ότι λέω αλήθεια. Ότι τώρα δεν είμαι μία από τις περσόνες που του αρέσει να λέει μπούρδες. Πλήρωνα, κατά κάποιο τρόπο, το τίμημα για αυτό που έκανα τόσο καιρό» συμπληρώνει.
Ο ίδιος σήμερα είναι καλά. Η μνήμη του έχει επιστρέψει, το ίδιο και η όρεξή του να ανέβει και πάλι στη σκηνή. Στην παράστασή του «Η αποκάλυψη του Ιωάννη» έχει ένα ειδικό μέρος που μιλάει αποκλειστικά για το τροχαίο και όλα όσα συνέβησαν μετά από αυτό. Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι ένας καλός τρόπος να το ξορκίσει.
«Οποιαδήποτε κατάσταση για μένα μπορεί να έχει χιούμορ. Για μένα, όσο πιο μαύρη και δύσκολη είναι μία περίοδος, τόσο περισσότερο χιούμορ μπορείς να βγάλεις. Είναι μια αποδόμηση δύσκολων καταστάσεων όλο αυτό. Μια άμυνα που χρησιμοποιώ».
«Η κωμωδία για μένα είναι επίθεση»
Μια άλλη βασική αρχή της κωμωδίας για εκείνον είναι ότι «το θύμα ενός αστείου θα πρέπει να είναι πάντα ο καταπιεστής και όχι ο καταπιεζόμενος». «Κωμωδία για μένα είναι επίθεση. Όχι, όμως, χρησιμοποιώντας φθηνά αστεία και προσβάλλοντας κόσμο που είναι από κάτω. Γιατί έχω δει να συμβαίνουν και τέτοια. Παλιότερα, όμως, όχι τόσο σήμερα» προσθέτει.
«Και μένα μου αρέσει να παίζω με τον κόσμο. Να τον βάλω μέσα στο αστείο και να το φτάσω κάπου. Όχι, όμως, σε τέτοιο σημείο που θα τον προσβάλλω. Γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο κάτι τέτοιο. Να βγάλω γέλιο εις βάρος του. Είναι φτήνια. Μαγκιά είναι να βγάλεις γέλιο από το αστείο που έχεις γράψει».
Θεωρεί πως ζούμε σε μια συντηρητική κοινωνία. Σε μια κοινωνία που αυτού του τύπου τα «αστειάκια» υπάρχουν ακόμη, ιδιαίτερα στα social media. Νιώθω, όμως, παράλληλα περήφανος για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του κωμικών έχουν προοδευτικό πρόσημο. Κάτι το οποίο προσπαθούν να περνούν και στους νεότερους. «Προσπαθούμε να τους λέμε ότι τα ρατσιστικά, τα ομοφοβικά, τα σεξιστικά λόγια δεν είναι καθόλου οκ. Δεν μπορείς να κάνεις χιούμορ εις βάρος καταπιεσμένων ανθρώπων».
Η «Αποκάλυψη του Ιωάννη» είναι η πρώτη του σόλο παράσταση. Μια τεράστια πρόκληση για εκείνον. Μια «νέα πίστα». «Ήταν δύσκολοι οι προηγούμενοι μήνες. Όταν επέστρεψα μετά το τροχαίο, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θυμόμουν τα λόγια. Κι αυτό ήταν τεράστιο σοκ για μένα. Δεν έχω λόγια, όμως, για αυτό που συμβαίνει. Η στήριξη του κόσμου είναι τεράστια, κι ας είναι Δευτέρα» λέει.
Ήδη οι τρεις πρώτες παραστάσεις ήταν sold out. Πρόκειται να δώσει άλλες δύο. Τα κείμενα πια τα θυμάται απ’ έξω κι ανακατωτά. Το όποιο, ίσως, να μην είναι και τόσο καλό για εκείνον. «Μέσα στην παράσταση υπάρχουν και κάποια παλιά κείμενα. Με κουράζει αρκετά συχνά να τα λέω. Γιατί πρέπει κάθε φορά να είναι λες και τα εκστομίζω για πρώτη φορά. Πολλές φορές, λοιπόν, μπορεί να αλλάξω λέξεις, εκφράσεις. Πιο πολύ για να αισθανθώ εκείνη την ώρα ότι είναι κάτι ζωντανό».
Info: H solo stand up παράσταση του Γιάννη Ρούσσου «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη» παίζεται κάθε Δευτέρα στον Μικρό Κεραμεικό. Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε εδώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.