Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες την κοινή υπουργική απόφαση για τα μισθολογικά τους, σε συνέχεια της δέσμευσης του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση που είχαν μέσα στην εβδομάδα. Ο βασικός προβληματισμός των καλλιτεχνών αφορά στην αναφορά σε «καλλιτεχνικό έργο» και όχι σε «καλλιτεχνική εκπαίδευση», ζήτημα που θεωρείται σοβαρό κατά την εκτίμησή τους.
Την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ θα συζητηθεί η ΚΥΑ της κυβέρνησης και την ίδια ημέρα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα υπάρξει... λευκός καπνός ή θα υπάρχει συνέχεια στις απεργίες. «Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να απαντά στα ουσιαστικά προβλήματα, αλλά κάποια μια ντρίπλα αντιμετώπισης στα βασικά ζητήματα», ανέφερε στο MEGA ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Αρης Λάσκος. Αντίθετα, ο ηθοποιός Χάρης Ρώμας έκανε λόγο για μια πρόταση, η οποία τον κάνει ευχαριστημένο καθώς «η κυβέρνηση δείχνει πνεύμα κατανόησης στα ζητήματα των καλλιτεχνών».
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή (17/2) τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό.
Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:
- Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
- H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
- Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.