Σχεδόν σε καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται αναφορές για ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία της Γάζας. Σύμφωνα με τον IDF, τον ισραηλινό στρατό δηλαδή, αλλά και τους αξιωματούχους του Τελ Αβίβ, η παρουσία μαχητών της Χαμάς στα υπόγεια των μονάδων περίθαλψης, νομιμοποιεί τις ανηλεείς επιθέσεις. Κι αν σόκαρε τις πρώτες μέρες το άκουσμα της είδησης ότι αεροπλάνα και βόμβες χτυπούν νοσοκομεία, πλέον πρόκειται δυστυχώς για ρουτίνα.
Ο ανείπωτος πόνος, η θλίψη και η απόγνωση, φαίνεται ότι είναι απλά η πραγματικότητα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη «σοκαρισμένη Δύση» και κάτι που θα πρέπει να «χωνέψει» η ανθρωπότητα.
Οι εικόνες των ανταποκριτών και τα βίντεο είναι προς ώρας τα μοναδικά πειστήρια του εγκλήματος που συντελείται στη Γάζα. Πώς γίνεται να αφυπνιστεί η Δύση; Πώς μπορεί να συναισθανθεί κάποιος από τον καναπέ του σπιτιού του, έστω και για λίγα λεπτά, τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη;
Κάπου εκεί την απάντηση μπορεί να δώσει η «μαγεία» της Τέχνης. Πολλά ντοκιμαντέρ έχουν γυριστεί για πόλεις που βομβαρδίζονται, όμως το «For Sama» είναι ότι πιο ρεαλιστικό μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος, που θέλει να μάθει.
For Sama: Γροθιά στο στομάχι
Να μάθει; Ίσως, συγκρατήσει κάποιες σημαντικές πληροφορίες, όμως το σημαντικό είναι ότι θα αισθανθεί. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ θα σε κάνει να αισθανθείς πως είναι να ζεις σε μια πόλη που βομβαρδίζεται ανηλεώς, τι συμβαίνει στα (σχεδόν αυτοσχέδια) νοσοκομεία. Είναι μια γροθιά στο στομάχι, μια εμπειρία που θα σε αλλάξει για πάντα.
Το «For Sama» είναι ένα επικό ταξίδι στον εφιάλτη του πολέμου μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας. Είναι ένα γράμμα αγάπης από μια νεαρή μητέρα στην κόρη της, καθώς η ταινία αφηγείται την ιστορία της ζωής της Waad al-Kateab μέσα στα πέντε χρόνια εξέγερσης στο Χαλέπι της Συρίας. Ερωτεύεται, παντρεύεται και γεννά τη Σάμα. Όλα αυτά μέσα στη φρίκη του πολέμου.
For Sama: Απίστευτες σκηνές
Η κάμερά της καταγράφει απίστευτες ιστορίες απώλειας, γέλιου και επιβίωσης καθώς η Waad παλεύει με ένα δίλημμα: αν θα φύγει ή όχι από την πόλη για να προστατεύσει τη ζωή της κόρης της. Η φυγή σημαίνει για την ίδια εγκατάλειψη του αγώνα για ελευθερία. Ένας αγώνας για τον οποίο έχει ήδη θυσιάσει πολλά.
Ο σύζυγός της είναι ο Hamza al-Kateab, ένας από τους λίγους γιατρούς που έχουν απομείνει στο Χαλέπι. Η Waad και ο Hamza αποφασίζουν να μείνουν πίσω για να βοηθήσουν τα αθώα θύματα του πολέμου.
Από την αρχή μέχρι τον εφιάλτη
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από το 2011 μέχρι και το 2016, με την κάμερα της Waad να καταγράφει την κλιμακούμενη ταλαιπωρία του συριακού λαού: από τους δρόμους, όπου οι συριακές κυβερνητικές αρχές άνοιγαν πυρ εναντίον διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας, μέχρι τους διαδρόμους του νοσοκομείου al-Quds, όπου ο σύζυγος της Waad, εργαζόταν μέρα και νύχτα για να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε ανθρώπους που τραυματίστηκαν στους ατελείωτους βομβαρδισμούς από τη συριακή κυβέρνηση και τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι συγκλονιστικές σκηνές δείχνουν το νοσοκομείο να δέχεται επανειλημμένες επιθέσεις, ενώ εξουθενωμένοι γιατροί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να κρατήσουν τους τραυματίες στη ζωή.
Spoiler: Δύο συγκλονιστικές σκηνές
Δύο σκηνές μένουν για πάντα στη μνήμη και την ψυχή όσων αποφασίσουν να παρακολουθήσουν αυτό το «δύσκολο» ντοκιμαντέρ.
Η πρώτη είναι όταν ένα μικρό παιδάκι φέρνει στο νοσοκομείο το νεκρό αδερφάκι του χωρίς να το έχει αντιληφθεί. Μια σκηνή που προκαλεί ρίγος και συγκλονίζει. Η δεύτερη σκηνή που σοκάρει και είναι πιθανότατα μια εκ των κορυφαίων στην ιστορία των ντοκιμαντέρ είναι όταν οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή ένα νεογέννητο, με μηδαμινά μέσα στη διάθεσή τους.
«Μέσα σε όλα τα απίστευτα που βλέπει κανείς στην ταινία, μια φράση της Waad στην αρχή των βομβαρδισμών δεν ξεπερνιέται ώρες μετά τη θέασή της: Πώς μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να το αφήνει να συμβαίνει αυτό;», τονίζεται πολύ εύστοχα στην κριτική του flix.gr.
Δείτε συνέντευξη της Waad
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.