Μενού

Μαρκ Ράφαλο: Ο Μάρλον Μπράντο των δεύτερων ρόλων

Mark Ruffalo
Ο Μαρκ Ράφαλο με τον Γιώργο Λάνθιμο και την Έμα Στόουνς στις Χρυσές Σφαίρες 2024 | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Στις πρόσφατες Χρυσές Σφαίρες, ήταν ένα από τα πρόσωπα που χάρηκαν με την καρδιά τους την επιτυχία της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, «Poor things». Την πανηγύρισε με χορευτικά κι ένα καυτό -όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε- φιλί στο στόμα με έναν άλλο ηθοποιό που ξεχωρίζει στην ταινία, τον Ραμί Γιουσέφ. Ο Μαρκ Ράφαλο δεν έκρυψε ποτέ τη χαρά του για το «Poor things» που όπως έχει πει, τον απάλλαξε από την τυποποίηση σε ρόλους «μπαμπάδων», όπου ο 56χρονος Hulk, είχε ήδη αρχίσει να βαριέται…

Mark Ruffalo
AP Photos

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Μαρκ Ράφαλο είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του, που όμως δεν έχει αναγνωριστεί όσο θα άξιζε στο ταλέντο του. Δεν έχει ακόμα να επιδείξει έναν κυρίαρχο, σπουδαίο ρόλο. Έχει όμως πολλούς, όχι μόνο πρώτους, αλλά και δεύτερους, που έλαμψαν κι έδωσαν φως και στους συμπρωταγωνιστές του.

Δεν έχει ακόμα Όσκαρ, αλλά μετράει τρεις υποψηφιότητες, και οι τρεις για δεύτερο ρόλο (για τις ταινίες «The Kids Are All Right» το 2010, «Foxcatcher» το 2014 και «Spotlight» το 2015). Του έχουν δοθεί χαρακτηρισμοί όπως ο «μεγάλος χαμένος», που δεν ταυτίστηκε ποτέ με το βάρος του πρώτου. Ίσως, όμως, αυτό δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο για τον Ράφαλο, ο οποίος δείχνει να απολαμβάνει κάθε ρόλο του και να προσεγγίζει ακόμα και τον πιο υποστηρικτικό σαν να είναι ο ρόλος της ζωής του! Σαν να είναι ο «Νονός» κι αυτός ο Μάρλον Μπράντο...

Το μοναχικό παιδί που αγάπησε το θέατρο

Mark Ruffalo
AP Photos

Η ιστορία του σε αυτό τον κόσμο ξεκινά στις 22 Νοεμβρίου του 1967 στο Γουισκόνσιν, όπου ο πατέρας του είχε μια εταιρία ελαιοχρωματισμών σε οικοδομές και η μητέρα του εργαζόταν ως κομμώτρια. Τα παιδικά του χρόνια, όπως έχει πει σε συνεντεύξεις του, δεν ήταν εύκολα. Στο σχολείο ένιωθε ότι δεν ανήκε πουθενά εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζε λόγω -αδιάγνωστης- δυσλεξίας και διάσπασης προσοχής.

Όταν ήταν 13 ετών, η οικογένεια μετακόμισε στη Βιρτζίνια, όπου ασχολήθηκε με το wrestling αλλά και με τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου, συμμετέχοντας στο ανέβασμα του West Side story. Εκεί βρήκε διέξοδο, ένα χώρο, στον οποίο μπορούσε να ανήκει, έτσι μετά τη νέα μετακόμιση της οικογένειας στο Σαν Ντιέγκο, φοίτησε στην Ακαδημία Θεάτρου Stella Adler. Παράλληλα, δημιούργησε μαζί με φίλους μια θεατρική εταιρία, με την οποία έγραφε, σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε στα δικά του έργα, δουλεύοντας παράλληλα ως μπάρμαν για να μπορεί να συντηρείται.

Τα πρώτα του χρήματα ως ηθοποιός, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, ήρθαν το 1989, όταν πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικό σποτ κατά της ακμής (μέσα στο οποίο αποθεώνεται η κουλτούρα της εποχής)! Το ανέσυρε και το δημοσιοποίησε ο ίδιος, πριν από μια δεκαετία στα social, με το λακωνικό μήνυμα στους θαυμαστές του: «Enjoy»…

Οι πρώτοι ρόλοι και η αναγνώριση για τον Ράφαλο

Λίγο μετά με το διαφημιστικό, ήρθαν και οι πρώτοι του ρόλοι στο σινεμά, όπου έκανε το θύμα σε low-budget παραγωγές τρόμου όπως το «Mirror Mirror 2: Raven Dance» (1994) και το «The Dentist» (1996). Καθοριστική γι’ αυτόν στάθηκε η συνάντησή του με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Κένεθ Λόνεργκαν, με τον οποίο συνεργάστηκε αρχικά στο θέατρο και αργότερα και στο σινεμά, με την ταινία «You can count on me» (2000), που ουσιαστικά σύστησε στο κοινό έναν τύπο με μπούκλες, ξεχωριστή φωνή, γοητευτικό χαμόγελο και ανεξάντλητο ταλέντο.

Ακολούθησε μια πορεία ξεχωριστών, σχεδόν αλάνθαστων εμφανίσεων σε ταινίες όπως «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» (2004), «Zodiac» (2007), «The Kids Are All Right» και «Shutter Island» (2010), ενώ από το 2012 μπήκε στη ζωή του και ο Hulk με τη σειρά ταινιών «The Avengers».

Mark Ruffalo
AP Photos

Το 2014 αλλάζει πρόσωπο για να δώσει μια μοναδική ερμηνεία ως παλαιστής στο «Foxcatcher» και το 2016 προσφέρει άλλη μια ερμηνεία για Όσκαρ ως ιδεαλιστής δημοσιογράφος στο «Spotlight». Αξιομνημόνευτη και η συμμετοχή του στο «Dark waters» το 2019, αλλά και στην τηλεταινία «The Normal heart» (2015) και στην τηλεοπτική σειρά «I Know This Much Is True» το 2020 (που του χάρισε και Emmy και Χρυσή Σφαίρα). Εσχάτως έκλεψε ξανά τις εντυπώσεις και στην παραγωγή του Netflix «All the light we cannot see», ενώ στο «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου, μπορεί η Έμα Στόουν να είναι η αδιαμφισβήτητη μεγάλη πρωταγωνίστρια, όμως η ερμηνεία του συμβάλλει τα μέγιστα στην απογείωση του τελικού αποτελέσματος.

Ακτιβιστής με άποψη, ερωτευμένος μπαμπάς

Παράλληλα με τη σταθερή επαγγελματική του συνέπεια και λάμψη, ο Ράφαλο καταφέρνει να παραμένει ωραίος τύπος και στα προσωπικά του. Ιδιαίτερα δραστήριος στα social media, τα χρησιμοποιεί είτε για να επικοινωνεί με τους θαυμαστές του, είτε για να παίρνει ξεκάθαρη θέση για θέματα που απασχολούν -ενώ αποφεύγει να δημοσιεύει φωτογραφίες των παιδιών του, τα οποία όμως συχνά τον συνοδεύουν στο κόκκινο χαλί.

Mark Ruffalo
AP Photos

Έχει αναπτύξει ακτιβιστική δράση με θέσεις υπέρ του περιβάλλοντος, έχει πάρει δημόσια θέση για θέματα όπως το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, την περίοδο της απεργίας των ηθοποιών πρότεινε τη στροφή στις ανεξάρτητες παραγωγές, ώστε να δημιουργηθεί πραγματικός ανταγωνισμός με τα μεγάλα στούντιο.

Η οικογενειακή του ζωή δείχνει υποδειγματική. Γνώρισε τη σύζυγό του Sunrise Coigney το 1998, όταν ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας του κι ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. «Τότε δεν είχα τίποτα, μόνο τη γοητεία μου» έχει πει. «Έμενα σε ένα γκαράζ και δεν είχα καν άδεια αυτοκινήτου. Όμως εκείνη πίστεψε σε μένα από την πρώτη στιγμή».

Η Coigney τότε ήταν ηθοποιός, αλλά εγκατέλειψε τα σχέδια της για καριέρα μετά τη γέννηση του πρώτου από τα τρία τους παιδιά. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, τη μέρα των 51ων γενεθλίων της, σε μια πολύ τρυφερή αφιέρωση στα social της έστειλε το μήνυμα: «Ο κόσμος είναι είναι πολύ πιο φωτεινός με την παρουσία σου και την ομορφιά σου».

Η οικογένεια ήταν εκείνη που τον στήριξε σε ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της ζωής του το 2008, όταν ο αδερφός του Σκοτ δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι κι απεβίωσε μια εβδομάδα αργότερα, σε μια περίεργη υπόθεση, που παραμένει ανεξιχνίαστη (υπήρξαν θεωρίες που απορρίφθηκαν όπως το ατύχημα κατά τη διάρκεια ρώσικης ρουλέτας και η αυτοκτονία). «Δεν το ξεπερνάς ποτέ» έχει πει για την απώλεια. «Απλά το συνηθίζεις και συνεχίζεις…».  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.