«Με το που είδα τα ονόματα των ανθρώπων που ανέλαβαν τη δημιουργία αυτού του show, θέλησα ενεργά να συμμετάσχω και εγώ», δήλωνε ο Mark Hamill, γνωστός για τον ρόλο του ως Luke Skywalker στα Star Wars. Γνωστός επίσης και ως ένας από τους κορυφαίους Joker που είδαμε ποτέ.
Μην παρεξηγηθώ, η παρακαταθήκη τόσο του Heith Ledger όσο και του Jack Nickolson είναι σπουδαίες. Όπως φυσικά σπουδαίος ήταν και ο Joaquin Phoenix στην τελευταία εκδοχή του ρόλου. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως, ίσως και λόγω της καθοριστικής της σημασίας, η καλύτερη ερμηνεία του Joker δεν ήταν σε κάποιο live action αλλά σε μία σειρά κινουμένων σχεδίων, το Batman: The Animated Series.
Ο Hamill ήταν πράγματι μόνο ο ένας από μία σειρά απίστευτα ταλαντούχων ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν μαζί προκειμένου, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργήσουν εν πολλοίς την κορυφαία απεικόνιση ενός από τους πιο γνωστούς και πιο σημαντικούς ήρωες της pop κουλτούρας.
Μέχρι τότε, λέει η Jessica Ritchley, στο εισαγωγικό της κομμάτι, τα υπερηρωικά κινούμενα σχέδια απευθύνονταν αποκλειστικά σε παιδιά και ως εκ τούτου, η δημιουργική διαδικασία κουτούλαγε πάνω στα στενά όρια. Το design ήταν σχεδόν αδιάφορο και το voice acting ανέμπνευστο. Tα cartoons «φτιάχνονταν σχεδόν αποκλειστικά για να γεμίσουν το πρωινό του Σαββάτου ανάμεσα σε διαφημίσεις για δημητριακά και παιχνίδια».
Όλα αυτά θα άλλαζαν μετά από 85 αριστουργηματικά επεισόδια του Batman: The Animated Series που παίχτηκαν μεταξύ του 1992 και του 1995. Εκτός του σεβασμού στα κείμενα των comics, του εκπληκτικού voice-acting και των φανταστικών σεναριακών ιδεών, ιδιαίτερη σημασία είχε και το εικαστικό κομμάτι.
Οι Eric Radomski και ο Bruce Timm όντας επικεφαλής του εικαστικού κομματιού δούλευαν επί πολύ καιρό την εικόνα της σειράς. Ο Timm θαύμαζε απεριόριστα τους χαρακτήρες της pulp μυθοπλασίας ιδίως της δεκαετίας του 1940 και είχε θέσει ως προαπαιτούμενο να περάσει αυτή τη λατρεία που είχε και στο project που θα δημιουργούσε. Λέγεται ότι προκειμένου να εμπνέεται είχε γεμίσει τους τοίχους του γραφείου του με εξώφυλλα διαφόρων βιβλίων της λογοτεχνίας pulp.
Από την άλλη, παρότι η καθιερωμένη τεχνική ζωγραφικής σε animation λέει ότι ο δημιουργός σχεδιάζει σε λευκό background, ο Radomski ζήτησε από όλο το επιτελείο του να σχεδιάζει σε μαύρο background προκειμένου να επιτευχθεί η σκοτεινή αισθητική που τελικά αποτυπώθηκε στη σειρά.
Ως εκ τούτου, η σειρά ακόμα και σήμερα, δεκαετίες αφού δημιουργήθηκε, έχει επιβραβευτεί για τους σκοτεινούς της τόνους και την καλλιτεχνική του αρτιότητα η οποία γεννήθηκε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναφορών σε μερικά από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά ρεύματα του 20ού (και όχι μόνο) αιώνα.
Βλέποντας σήμερα τη σειρά θα καταλάβει κανείς σίγουρα την πιο gothic επιρροή του Batman που είχε φτιάξει νωρίτερα ο Tim Burton σε συνδυασμό με σκιάσεις από τα film noir και ένα design της Gotham με βάση τις αρχές της Art Deco. Οι ίδιοι οι παραγωγοί της σειράς έφτιαξαν τον όρο “Dark Deco” προκειμένου να δώσουν έναν όρο στο αισθητικό τους πρόταγμα. Αναφορές υπάρχουν και στον γερμανικό εξπρεσιονισμό.
Από τον Νοέμβριο του 2023, το Batman: The Animated Series είναι προσβάσιμο και στο ελληνικό Netflix.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.