Μενού
ForrestGump
Η εμβληματική σκηνή του... κομμένου λόγου του Forrest Gump | YouTube
  • Α-
  • Α+

Η οσκαρική ταινία «Forrest Gump» είναι, πλέον, από αυτές που θεωρούνται - και όχι άδικα – κλασσικές. Είναι από αυτές τις ταινίες που σε κάνουν να δακρύζεις, να γελάς και να βυθίζεσαι στις σκέψεις σου. Κατάφερε με έναν μοναδικό τρόπο να είναι και απίστευτα βαθιά και ιδιαίτερα προσιτή. Αιχμαλώτισε την αγνότητα του ανθρώπινου πνεύματος και το έκανε με τρόπο μοναδικό.

Σε σκηνοθεσία Robert Zemeckis η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός αργόστροφου αλλά εξαιρετικά γλυκού και ευαίσθητου νέου που ονομάζεται Forrest Gump. Χάρη στη μητέρα του, ο Forrest, δε μεγαλώνει νομίζοντας ότι είναι σε μειονεκτική θέση και συνεχίζει να ζει μια απίστευτα πλούσια, σε εμπειρίες, ζωή. Γίνεται αστέρας του κολεγιακού ποδοσφαίρου και του πινγκ πονγκ, καπετάνιος σε ένα γαριδάδικο, επενδυτής σε μια νεοσύστατη εταιρεία υπολογιστών που ονομάζεται... Apple και, κυρίως, πολεμιστής στο Βιετνάμ. 

Αισιόδοξος από τη φύση του, ο Forrest Gump, γίνεται - χωρίς να το επιδιώκει - έμπνευση για τους γύρω του. Μέσα από πολλές περιπέτειες ο Forrest Gump ζει από κοντά αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα (το κίνημα των Χίπις, πολιτικά σκάνδαλα όπως το Watergate, το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων) των οποίων τη σημασία δεν κατάλαβε ποτέ, ενώ «συναντήθηκε» και με σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Τζον Λένον, ο Έλβις Πρίσλεϊ αλλά και με τους προέδρους των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, Ρίτσαρντ Νίξον και Τζον Φ. Κένεντι.

Η ταινία σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, κάνοντας τις μεγαλύτερες εισπράξεις για το 1994 στις ΗΠΑ. Συνολικά συγκέντρωσε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κατακτώντας τελικά έξι, ανάμεσα στα οποία τα «Καλύτερης Ταινίας», «Σκηνοθεσίας» και «Α΄ Ανδρικού Ρόλου» για τον εκπληκτικό Τομ Χανκς σε έναν ρόλο – σταθμό στην καριέρα του.

Το 2007, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών κατέταξε την ταινία στο νούμερο 71 στη λίστα των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών, ενώ το 2011 η ταινία χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τι είχε πει στην ομιλία που ποτέ δεν ακούστηκε στην ταινία;

Στη διάρκεια της ταινίας και αφού ο Forrest Gump έχει επιστρέψει από τον πόλεμο του Βιετνάμ και είχε παρασημοφορηθεί για τις υπηρεσίες του εκεί, κάνει μια βόλτα στην Ουάσινγκτον. Στη διάρκεια της βόλτας του, «πέφτει» πάνω σε μια αντιπολεμική συγκέντρωση.

Με την έμφυτη τάση που έχει να... μπλέκει, ο Forrest Gump βρίσκεται ανάμεσα στους διαδηλωτές και επειδή φοράει τη στρατιωτική του στολή οι διοργανωτές θεωρούν καλή ιδέα να τον ανεβάσουν στην κεντρική εξέδρα και από εκεί να εκφωνήσει έναν μικρό λόγο κατά του πολέμου.

Διοργανωτής της συγκεκριμένης διαδήλωσης ήταν ο ακτιβιστής Άμπι Χόφμαν. Ο Χόφμαν ήταν ένας από τους «Επτά του Σικάγο» στην πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Χόφμαν και άλλα (επτά αρχικά) έξι άτομα συνελήφθη και δικάστηκε για συνωμοσία και υποκίνηση ταραχών ως αποτέλεσμα του ρόλου του σε διαδηλώσεις που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Χόφμαν, μετά από μια εξαιρετικά ταραχώδη ζωή και έχοντας διαγνωστεί με διπολική διαταραχή από το 1980, αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 1989, σε ηλικία 52 ετών, καταναλώνοντας ένα φονικό κοκτέιλ χαπιών και αλκοόλ. Δίπλα του βρέθηκε ένα κείμενο περίπου 200 σελίδων που εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν να βάλει τέλος στη ζωή του.

Χωρίς να πολυκαταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται ο Forrest Gump ανεβαίνει στην εξέδρα, πηγαίνει μπροστά στο μικρόφωνο και εκεί τον υποδέχεται ο Χόφμαν ο οποίος του ζητά να πει δύο λόγια για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ο Forrest Gump στήνεται μπροστά στο μικρόφωνο και λέει: «Λοιπόν, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορώ να πω για τον πόλεμο στο Βιετνάμ...». Εκείνη τη στιγμή ένας αστυνομικός που είναι κατά των αντιπολεμικών διαδηλώσεων πηγαίνει εκεί που βρίσκονται οι ενισχυτές και βγάζει τα καλώδια με αποτέλεσμα τα όσα λέει ο Forrest Gump να μην ακούγονται. Ακολουθούν μερικά δευτερόλεπτα πανικού όπου ο αστυνομικός τρώει ξύλο και οι διοργανωτές προσπαθούν να συνδέσουν τα καλώδια. Όταν το καταφέρνουν ακούγεται ο Forrest Gump να λέει «...Αυτό είναι το μόνο που έχω να πω»!

Ο συγκεντρωμένος κόσμος είναι μουδιασμένος αφού δεν άκουσε λέξη και, όπως είναι φυσικό μπροστά από το μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν επικρατεί μια αμήχανη σιγή.

Τότε ο Χόφμαν, δακρυσμένος, πλησιάζει τον Forrest Gump και τον ευχαριστεί για τα ωραία λόγια που είπε και το θάρρος του! Αφού τον ευχαριστεί ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα. Η απορία, ωστόσο, παρέμεινε: Τι είπε στην ομιλία του ο Forrest Gump;

Πολλοί είπαν πως ο σκηνοθέτης επίτηδες «έκοψε» τον λόγο του Forrest Gump και αυτό γιατί αν είχε ακουστεί θα τον περίμεναν πειθαρχικές κυρώσεις και μια ατιμωτική απόταξη από τον στρατό κάτι που θα «χαλούσε» την εικόνα του αγαθού πρωταγωνιστή της ταινίας. Έτσι με το «κόλπο» αυτό ο σκηνοθέτης διατήρησε τα παράσημα στη στολή του Forrest Gump και τον έκανε και μέλος του αντιπολεμικού κινήματος!

Παρ' όλα αυτά η απορία παρέμενε: Τι είπε στην ομιλία του ο Forrest Gump; Για πολλά χρόνια αυτό ήταν ένα μυστήριο μέχρι που ήρθε ο ίδιος ο Τομ Χανκς να το λύσει αποκαλύπτοντας το τι είπε ο ήρωας της ταινίας. «Λοιπόν, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορώ να πω για τον πόλεμο στο Βιετνάμ... Μερικές φορές όταν οι άνθρωποι πάνε στο Βιετνάμ, γυρνούν σπίτι στις μαμάδες τους χωρίς να έχουν πια πόδια. Μερικές φορές δε γυρίζουν καθόλου... Αυτό είναι το μόνο που έχω να πω».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.