Μενού
Biennale Venetia
H είσοδος στη Μπιενάλε της Βενετίας | AP Photo/Luca Bruno
  • Α-
  • Α+

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά δρώμενα και θεωρείται η μία από τις δύο σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη ενώ είναι και η παλαιότερη καθώς ιδρύθηκε το 1893.

Ο λόγος για τη Μπιενάλε που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Βενετία της Ιταλίας.

Τμήμα της Μπιενάλε αποτελούν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής.

Στη Μπιενάλε της Βενετίας γίνονται εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης, χορού, μουσικής, αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου.

Οι εκθέσεις αυτές πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη όπως για παράδειγμα στο Λίντο, στο Αρσενάλε Βενετίας και στα Giardini και κάθε μία βραβεύεται ξεχωριστά με Χρυσό Λέοντα.

Η Μπιενάλε της Βενετίας είναι η πιο γνωστή ωστόσο είναι διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο ενώ γίνονται και στσην Ελλάδα.

Πότε έγινε η πρώτη Μπιενάλε

Η πρώτη Μπιενάλε διοργανώθηκε το 1895 με έμφαση στις διακοσμητικές τέχνες και σταδιακά απέκτησε περισσότερο διεθνή χαρακτήρα.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μπιενάλε άρχισε να εστιάζει θεματολογικά σε πρωτοποριακές δημιουργίες της μοντέρνας τέχνης. 

Η Μπιενάλε διακόπηκε κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για έξι χρόνια και επανήλθε το 1948 με κεντρικό άξονα τα καλλιτεχνικά ρεύματα εκείνης της περιόδου.

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960, η Μπιενάλε αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την παρουσίαση έργων του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και της ποπ αρτ αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA