Μενού
pavlos-movies
  • Α-
  • Α+

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια όχι μόνο της ροκ, αλλά συνολικά της ελληνικής μουσικής. Ο θάνατός του στις 6 Δεκεμβρίου του 1990 όχι μόνο δεν αποδυνάμωσε τη φήμη του, αντίθετα έγινε σπόρος για πολλούς μετέπειτα καλλιτέχνες που πήραν έμπνευση από τον «Πρίγκηπα».

Πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα, δεν διακρίθηκε μόνο στο τραγούδι και στη μουσική, αλλά πέρασε και σε άλλο τομείς δοκιμάζοντας είτε ως ηθοποιός είτε ως συγγραφέας, καθώς δεν έγραψε μόνο στίχους, αλλά και ποιήματα, ημιτελή θεατρικά έργα καθώς και κείμενα με πολιτικές και φιλοσοφικές απόψεις.

Εμείς ωστόσο θα ασχοληθούμε με την παρουσία του Σιδηρόπουλου πάνω στη (θεατρική) σκηνή αλλά και μπροστά από την κάμερα, στις απόπειρες που έκανε στον κινηματογράφο, αλλά και στην τηλεόραση συμμετέχοντας σε σήριαλ της δεκαετίας του 1980.

Ο «Μπουλντόζας» σε παιδική παράταση

Η πρώτη, επίσημη, παρουσία του Παύλου Σιδηρόπουλου πάνω στη σκηνή ήταν σε παιδική παράσταση! Το 1977 στο έργο της Ευγενίας Φακίνου «Στο Κουρδιστάν», συμμετείχε, μετά από πρόταση του Μαρκόπουλου, τον «Μπουλντόζα», που ήθελε να λιώσει τα τενεκεδάκια, και να κάνει οικόπεδα το χωριό τους.  Τη μουσικ'η εκείνης της παράστασης είχε γράψει ο Χρήστος Λεοντής που αργότερα σε συνέντευξή του είχε αναφέρει πως: «Θυμάμαι και τον Σιδηρόπουλο σαν μία ευγενική φυσιογνωμία που τραγούδησε το κομμάτι που είχα γράψει για τον "Μπουλντόζα", τον κακό χαρακτήρα της παράστασης. Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία περαιτέρω συνεργασίας, ούτε καν προσωπικής γνωριμίας».

mpoulntozas2
Πηγή: natassaki.wordpress.com
mpoulntozas
Πηγή: natassaki.wordpress.com

Ο Ασυμβίβαστος και το «Να μ' αγαπάς»

Η πιο γνωστή κινηματογραφική παρουσία του Σιδηρόπουλου είναι φυσικά η ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου, ο Ασυμβίβαστος, όπου κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια ταινία που αρχικά δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, όμως με την πάροδο των χρόνων βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Η μουσική της ταινίας είναι του Γιώργου Θεοδωράκη. Στην ταινία περιέχονται και τα τραγούδια «Να μ’ αγαπάς», («το τραγούδι-ορόσημο της ταινίας, προϋπήρχε. Γράφτηκε ένα χρόνο πριν από την ταινία, για την Ηρώ, τη γυναίκα μου και μητέρα των παιδιών μου» έχει αναφέρει σε συνέντευξή του), «Μη μου μιλάς για τίποτα» «Στον Ύπνο μου», «Τι να σου πω» σε στίχους και μουσική του Ανδρέα Θωμόπουλου καθώς και το τραγούδι «Κάποτε θά ‘ρθουν» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. 

Ο Θωμόπουλος, που είχε γυρίσει ήδη το φιλμ «Αλδεβαράν» του 1976 έχοντας δημιουργήσει αίσθηση κατάφερε να πείσει τον Σιδηρόπουλο να συμμετάσχει στην ταινία που έμοιαζε αρκετά με τη ζωή του Παύλου. Ο Σιδηρόπουλος στην τελευταία του συνέντευξη στον Δημήτρη Δημητράκα για τον Rock FM θα πει σχετικά: «Με πήρε μια μέρα ο Αντρέας τηλέφωνο και μου λέει: Έχω γράψει ένα έργο για πάρτη σου, μοιάζει πολύ με τη ζωή σου. Το βρήκα λίγο μελό είναι η αλήθεια, αλλά ο Αντρέας μου είπε ότι στο δρόμο θα αλλάξει θα το κάνουμε πιο πειστικό και πιο ανθρώπινο, αλλά δεν έγινε. Το έκανα με μαύρη καρδιά είναι η αλήθεια». 

Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1978 και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε από τη Lyra ο δίσκος με τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας. Σε ότι αφορά το Κάποτε θα ‘ρθουν, από την, μόλις πέντε λεπτών, συνάντηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή το τραγούδι αυτό, ο Παύλος θα εμπνευστεί για το κείμενο-καταπέλτη που ηχογράφησε στο σπίτι του και κυκλοφόρησε το 1994 στο μεταθανάτιο άλμπουμ του, Εν αρχή ην ο λόγος.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος στην τηλεόραση

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Σιδηρόπουλος εμφανίστηκε και στην τηλεόραση στο σήριαλ Οικογένεια Ζαρντή που σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ-1 ο Κώστας Φέρρης. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου του 1983 και είχε διάρκεια 14 επεισοδίων. Το τελευταίο, «βγήκε στον αέρα» στις 28 Ιουνίου. Ο Σιδηρόπουλος υποδύεται τον ευαίσθητο Άλεκ «Σ’ έναν πολύ ωραίο ρόλο…ενός οπιομανούς γαλλοθρεμμένου αστού στις αρχές του αιώνα» όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Κώστας Φέρρης. 

zarnti
Πηγή: musiccorner.gr

 

Μάλιστα όπως έχει αποκαλύψει «Σε μια σκηνή μάλιστα του σήριαλ, έπαιζε κιθάρα για να τραγουδήσει η Σωτηρία Λεονάρδου το ‘Summertime’, που της δίδαξε ο Πουλικάκος! Ακόμα, τη μουσική της σειράς, έγραψε ο Σταύρος Λογαρίδης. Αυτά κυρίως για να καταφανεί ο σύνδεσμος που κρατούσε αυτή τη γενιά σε διαρκή επαφή, σαν μία οικογένεια, με τα καλά και τα κακά». Πρόκειται για στο στιγμιότυπο που φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Την ίδια χρονιά θα συμμετάσχει και στη σειρά της ΕΡΤ-2 «Γ' Χριστιανικό Παρθεναγωγείο», το οποίο ήταν βασισμένο σε βιβλίο της θείας του Σιδηρόπουλου, της μεγάλης Έλλης Αλεξίου.

Μουσική στο Νοκ Άουτ

«Παρουσία» έχει και μία ακόμη σημαντική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά μόνο με τη φωνή του. Πρόκειται για το «Νοκ Άουτ» του Παύλου Τάσιου, που βγήκε στους κινηματογράφους το 1986 με πρωταγωνιστές τους Κιμούλη, Αρζόγλου και Χήνα. Ο Σιδηρόπουλος εμηνεύει το ομότιτλο τραγούδι, αλλά και το Φέρε Βότκα. Στον δίσκο που κυκλοφόρησε, σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου, ακούνται ακόμη ο Παπακωνταντίνου, ο Μπονάτσος, ο Μηλιώκας, ο Άγγελος Σκορδίλης και η Μαρία Αριστοπούλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.