Το δεύτερο μέρος ενός θρυλικού δίσκου βγήκε πρόσφατα «στον αέρα» του Youtube από τον επίσημο λογαριασμό των Active Member και τον BD Foxmoor. Οι «Μύθοι του Βάλτου ΙΙ» ξύπνησαν αναμνήσεις. «Θύμησες», όπως θα έλεγε και ο πατριάρχης του ελληνικού hip hop.
Οι «Μύθοι του Βάλτου» που κυκλοφόρησαν το 1998 ήταν κατά πολλούς το κορυφαίο άλμπουμ του εγχώριου ραπ. Η «βίβλος» του Low Bap. Ήταν η στιγμή που οι Active Member έδειξαν ξεκάθαρα γιατί η Freestyle Productions από το Πέραμα έκανε κάτι τελείως διαφορετικό από τους υπόλοιπους hip hoppers. Είτε αυτό άρεσε στους ορκισμένους και φανατικούς υποστηρικτές του Low Bap, είτε δεν άρεσε, στους φανς άλλων συγκροτημάτων της εποχής.
Οι «Μύθοι του Βάλτου» ήταν το CD που για τους λάτρεις του είδους έπρεπε να αγοραστεί, δύο και τρεις φορές. Γιατί; Μα επειδή το πίσω μέρος γρατζουνιζόταν, μετά τα αλλεπάλληλα play-repeat στα φορητά discman των 00's.
Ποια ήταν τα τραγούδια του δίσκου και γιατί σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά; Το reader.gr παρουσιάζει τους στίχους που έγραψαν ιστορία και μέχρι σήμερα σιγοψιθυρίζονται στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα της καθημερινότητας.
Intro
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Άκου το όλο μη πάνε τσάμπα τα λεφτά είναι καμιά εβδομηνταριά λεπτά κι αν θα γουστάρεις τα ξαναλέμε κι αν δε σ’ αρέσει εμείς δε φταίμε εμείς σε πήραμε όπως πάντα σοβαρά
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: Ήταν η εισαγωγή που σε προετοίμαζε για αυτό που θα ακολουθούσε. Pure Low Bap στα καλύτερά του, με τον BD Foxmoor να λέει το κλασικό του «γεια χαρά».
- Κατάλληλο για περιστάσεις: Πρώτη ώρα στο σχολείο, στο πίσω το θρανίο με περασμένο το ακουστικό στο μπατζάκι.
Κάνε Μου Τη Χάρη
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Τι ωραία η προδοσία σου ’χει φτιάξει ευλυγισία για να σου δίνουν οι χαμένοι σημασία
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: Η επιτομή του κραξίματος σε προδότες, δειλούς και πάσης φύσεως αποχωρήσαντες. «Γιατί όπως λέει κι ο σοφός όταν του ήλιου βγει το φως το φίδι άσε μονάχο να συρθεί μη το βοηθάς να σηκωθεί».
- Ήξερες ότι: Χρησιμοποιήθηκε φράση από το τραγούδι «Βέβηλος» των Βαβυλώνα, που κυκλοφόρησε το 1997: «Ρε κάνε μου τη χάρη τις συμβουλές σου αλλού εγώ χαίρομαι τη λόξα του μυαλού σου του θολού».
- Κατάλληλο για περιστάσεις: Οι στιγμές που θες δύναμη και κουράγιο μετά από βαριά προδοσία. Όταν ο θυμός και η στεναχώρια ξεχειλίζουν.
Μύθοι Του Βάλτου
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Υπάρχουν νύχτες που τ’ αστέρια φωλιάζουν στο σκοτάδι και δεν ζητάν απ’ το φεγγάρι ούτε ένα χάδι
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: Απίστευτη μελωδία, συγκλονιστικός Βέβηλος, στίχοι που σε ταξιδεύουν στον σκοτεινό Βάλτο. Εκεί όπου η Αλεπού (BD Foxmoor) «πήρε ξανά τον θάνατο χαμπάρι».
- Κατάλληλο για περιστάσεις: Βαρύ, αλλά και ταυτόχρονα αισιόδοξο με τον δικό του τρόπο. Μια μαγική δημιουργία του Μιχάλη Μυτακίδη
Η Μελωδία Της Παρακμής
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Ο μικρός ξέρει καλά όταν τρέχει που πηγαίνει ο μεγάλος δε θυμάται προσπαθεί, μα δε μαθαίνει ο θεός ψάχνει τον τρόπο μια συγγνώμη να μας πει έχει πρόβλημα ο δέκτης η επαφή έχει κοπεί.
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: Η απόλυτη αποτύπωση μιας εποχής που άλλαζε και μαζί της έπαιρνε σταδιακά την ανθρωπιά, που έδινε της θέση της στην παρακμή. Και όλο αυτό ντυμένο με τζαμαϊκανό ήχο. Ένα τραγούδι – μια αλήθεια- στα χρόνια που η Ελλάδα νόμιζε ότι τα καλύτερα έρχονται.
Κοσμογονιά
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Εδώ στου κόσμου τη γωνιά έφτιαξα όνειρο φονιά, πέταξα τη φορεσιά, δε χωράω στη μοιρασιά.
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: Πως ένα όνειρο μπορεί να σε κρατήσει όρθιο; Η απάντηση στο τραγούδι.
- Η προφητεία: «Κάποιοι θα ντύσουνε τη φτήνια μας χλιδή και που 'σαι ακόμα τα πιο καλά δεν τα `χεις δει τώρα που τελειώνουνε τα χρόνια του 9 εδώ στου κόσμου τη μικρή μας τη γωνιά».
Νύχτωσε Απόψε Νωρίς
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Πήρα μια απόφαση ψυχή μου έξω απ’ την πύλη να σε χωρίσω αλλά να μείνουμε δυο φίλοι.
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: «Φάρμακο» στη σκοπιά, μετά τις αγγαρείες, όταν όλα σου φαίνονταν ανούσια και τρελά στη θητεία σου. Δεν ήσουν μόνος. Το τραγούδι ήταν εκεί για να σου δίνει κουράγιο.
- Κατάλληλο για περιστάσεις: Είναι το απόλυτο τραγούδι για την πρώτη σου μέρα στον Στρατό. Περιγράφει απόλυτα αυτό που ζεις, αν φυσικά δεν παρουσιαστείς με το χαμόγελο στα χείλη και πανευτυχής για το γεγονός ότι κατατάχθηκες.
Στου Αιώνα Το Φευγιό
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Γιατί ζηλεύουν τα πουλιά και δεν μας κάνουν χαρά που έχουμε τώρα σιδερένια μεγάλα φτερά, γιατί τα πόδια μας στη γη σπάνια πατάνε και τα χέρια μας τιμόνι συνέχεια κρατάνε.
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: Πολιτική, περιβάλλον, κοινωνία. Όλα τα στραβά και τα ανάποδα σε ένα κομμάτι. Όλες οι απλές απορίες σε ένα τραγούδι-κραυγή αγωνίας.
- Ήξερες ότι: Εμπνευσμένο από ερωτήσεις και απορίες του μικρού τότε Σωτήρη, τον γιο του Μιχάλη Μυτακίδη.
Ο Αδιάφορος
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Όταν κάτι παράξενο με πιάνει δεν ‘ναι τυχαίο που συναντάω πάντα τον Γιάννη κι απ’ της ζωής μου τα ψηλά με ξελαφρώνει δώσ’ του θεέ μου να κρατάει για πάντα το τιμόνι.
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: Γλυκιά μελωδία και στίχοι γροθιά στο στομάχι. Όταν καταλαβαίνεις πως ο Γιάννης είναι πιο ευτυχισμένος από εσένα και θα πρέπει να κάνεις ότι μπορείς, τουλάχιστον για να θωρακίσεις τη δική του χαρά.
- Ήξερες ότι: Αφιερωμένο στον Γιάννη τον «Αδιάφορο» από το Πέραμα. Χρησιμοποιήθηκε sample από το τραγούδι Sparring Partner του Paolo Conte.
Καμπάνα
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Μες το δροσάνεμο, που αναγαλλιάζω κι ο νους βυθίζεται σε χάος γαλάζο, ανθρώποι, αφήστε με να ξεχαστώ φωτοπερίχυτη, στόμα κλειστό.
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: Μα γιατί ήταν η στιγμή που ένας εμβληματικός ποιητής «συνάντησε» τη μουσική του δρόμου.
- Ήξερες ότι: Στίχοι από το ποίημα «Καμπάνα»του Κώστα Βάρναλη.
Μη Νοιαστεί Κανείς
- Ο στίχος που μας «σημάδεψε»: Ρε, αλήθεια λέω μη νοιαστεί κανείς αν πρέπει νωρίς να τραβηχτούμε εμείς θα το κάνουμε μονάχοι πιο πέρα για να ανασάνει ξανά η ψυχή μας αέρα.
- Γιατί το ακούγαμε ξανά και ξανά: Ο απολογισμός του Low Bap μέχρι τότε. Δύναμη, κουράγιο, απογοήτευση και δήλωση ψυχής για μάχη μέχρι τέλους με το κατεστημένο της εποχής.
- Ήξερες ότι: «Αφιερωμένο στο σημάδι της φωτιάς που έχουμε στον ώμο μας και μη τρελαίνεστε ρε, θα τα ξαναπούμε αν γουστάρουμε και εμείς κι εσείς», σύμφωνα με τους Active Member.
Αντί επιλόγου
Για τον Μιχάλη Μυτακίδη πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί τα τελευταία χρόνια. Κανείς όμως δεν μπορεί να πάρει πίσω, να διαγράψει, τον δρόμο που έδειξε σε χιλιάδες νέα παιδιά τη δεκαετία του 2000. Ήταν μέντορας σε δύσκολες εποχές και τα τραγούδια του «οδηγός αντίστασης και επιβίωσης».
Όταν το hip hop έμπαινε από τον δρόμο, στα μπουζούκια, o BD Foxmoor έγραφε ποίηση και μιλούσε για πράγματα που ελάχιστοι είχαν το κουράγιο να αγγίξουν. Οι «Μύθοι του Βάλτου» δεν ήταν ούτε η αρχή, ούτε το τέλος του ταξιδιού του. Αποτέλεσαν όμως ορόσημο στην πορεία του.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.