Μενού
FreddieMercury
Φρέντι Μέρκιουρι | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Όταν κάποτε κάποιος ρώτησε τον Φρέντι Μέρκιουρι τι φαντάζεται ότι θα κάνει σε 20 χρόνια εκείνος με εκείνη την τρομακτική ευκολία που είχε να σε κάνει να γελάς με τα πιο σοβαρά πράγματα είχε απαντήσει: «Τι θα κάνω σε 20 χρόνια από τώρα; Θα είμαι νεκρός, λατρεία μου. Είσαι με τα καλά σου»; Ο φυσικός ηγέτης των Queen το είχε πει και το έκανε πράξη. Πέθανε πριν περάσουν εκείνα τα 20 χρόνια. Όπως έκανε πράξη και άλλα πράγματα που είχε πει. Όπως, ας πούμε πως, «δε θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος». Έγινε θρύλος. Και επειδή «έπαιζε» συνέχεια με τον θάνατο, έλεγε και ξαναέλεγε «ποιος θέλει να ζήσει για πάντα»; Το έλεγε συνέχεια. Ξανά και ξανά. Μέχρι που το πήρε ο Μπράιαν Μέι και το έκανε στίχο και τίτλο ενός διαχρονικού ύμνου!

Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα το οποίο άλλαξε σε Φρέντι Μέρκιουρι λίγο μετά την ίδρυση των Queen το 1970. Το Μέρκιουρι, Ερμής εις το ελληνικότερον, προέκυψε μέσα από το τραγούδι «My Fairy King» (που περιλαμβάνεται στο πρώτο άλμπουμ των Queen) στο οποίο υπάρχει ο εξής στίχος: «Mother Mercury, look what they’ve done to me, I cannot run I cannot hide.» Αφού ηχογραφήθηκε το κομμάτι ο Φαρόκ Μπουλσάρα ρωτήθηκε εάν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Yes, and from now on I’ll be Freddie Mercury»!

Η κρυφή επίσκεψη στην Αθήνα

«Πάνω στη σκηνή είμαι ένας διάβολος. Κάτω από τη σκηνή είμαι κοινωνικός απόβλητος», είχε πει ο Φρεντι Μέρκιουρι και φρόντιζε αυτή του την ατάκα να την επιβεβαιώνει σχεδόν συνέχεια.

Πάνω σε τεράστιες σκηνές, ο Μέρκιουρι έδειχνε ικανός με τη συνεχή κίνησή του, τον θεατρινισμό και την πληθωρικότητά του, να τις γεμίζει μόνος του. Όταν κατέβαινε από αυτές φρόντιζε να κάνει πράγματα που θα σόκαραν ακόμα και τις πιο απελευθερωμένες κοινωνίες. Ήταν ομοφυλόφιλος, δεν το έκρυβε και έτσι αναζητούσε την ηδονή οπουδήποτε θεωρούσε πως μπορεί να τη βρει. Γι αυτό τον λόγο, άλλωστε, είχε ερωτικές σχέσεις και με τα δυο φύλα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο διάσημος τραγουδιστής βρέθηκε στην Αθήνα για λίγες ημέρες. Δε βρέθηκε στην πρωτεύουσα επίσημα και αυτό του έδινε το περιθώριο να κινείται χωρίς να γίνεται αντιληπτή η παρουσία του. Κράτησε την επίσκεψη αυτή κρυφή.

Κυκλοφορούσε συνοδεία ενός Έλληνα παραγωγού ο οποίος του «σύστησε» το περίφημο… Athens by night! Ο Μέρκιουρι ακολουθούσε χωρίς βεντετισμούς ή ιδιαίτερες απαιτήσεις. Σε μια από τις νυχτερινές του βόλτες ο Μέρκιουρι ζήτησε από τον παραγωγό να τον πάει σε ένα gay bar. Εκείνος του εξήγησε πως ναι μεν αυτά τα μπαρ υπάρχουν στην πρωτεύουσα αλλά δε λειτουργούν με τις συνθήκες που ο διάσημος μουσικός γνωρίζει και έχει συναντήσει στο εξωτερικό. Εδώ τα πράγματα είναι πιο «κλειστά», πιο «μαζεμένα» και σίγουρα κυριαρχεί ένας φόβος.

Ο Μέρκιουρι επέμεινε και έτσι οι δυο τους, πήγαν σε ένα από τα πιο γνωστά gay bar που βρισκόταν στην Πλακά. Μέσα σε λιγότερο από μια ώρα ο Μέρκιουρι - προφανώς διατηρώντας την ανωνυμία του - βρήκε τη συντροφιά που έψαχνε στο πρόσωπο ενός άγνωστου νεαρού με τον οποίο έφυγαν μαζί από το μπαρ. Πριν φύγει από εκεί ο Μέρκιουρι είπε στον παραγωγό να πάει να τον πάρει μετά από ένα τριήμερο από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε. Κανείς δεν ξέρει που πήγε εκείνες τις ημέρες που «εξαφανίστηκε». Όταν πέρασαν, ωστόσο, ο Φρέντι Μέρκιουρι εμφανίστηκε και πάλι και στη συνέχεια αποχώρησε από την Αθήνα.

Η θρυλική βόλτα με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Βόλτες όπως αυτή που έκανε στην Αθήνα, ο Φρέντι Μέρκιουρι έκανε σχεδόν σε κάθε πόλη που πήγαινε, ωστόσο, μια έχει μείνει στην ιστορία και πλέον έχει περάσει στη σφαίρα του μύθου. Πρόκειται για μια θρυλική βόλτα που έκανε με την πριγκίπισσα Νταϊάνα μια νύχτα στο Λονδίνο και την οποία αποκαλύπτει η ηθοποιός Κλίο Ρόκος στο βιβλίο της «The Power of Positive Drinking». Όπως γράφει, λοιπόν, η ίδια μαζί με τον κωμικό Κένι Έβερετ, τον Φρέντι Μέρκιουρι και τη Νταϊάνα μετά από ένα βράδυ με άφθονη σαμπάνια έκαναν σχέδια για νυχτερινή εξόρμηση.

Η αγαπημένη πριγκίπισσα των Βρετανών επέμενε να πάει μαζί τους, οι δυο ηθοποιοί διαφωνούσαν, ωστόσο, τη λύση την έδωσε ο Μέρκιουρι ο οποίος αφού πρώτα τους είπε «άντε, αφήστε το κορίτσι να διασκεδάσει λίγο» στη συνέχεια την… έντυσε με αντρικά ρούχα για να μην την αναγνωρίσει κανείς. Της φόρεσε ένα στρατιωτικό σακάκι, καπέλο και γυαλιά ηλίου και οι τέσσερις τους κατέληξαν σε ένα από τα πιο διάσημα gay bar του Λονδίνου, το «Royal Vauxhall Tavern», στο νότιο τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας! «Όταν μπήκαμε μέσα, νομίζαμε ότι όλοι θα καταλάβουν ότι είναι η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Όμως ο κόσμος έδειχνε να την αγνοεί. Ήταν σαν να μην υπάρχει και αυτό το λάτρευε. Όλοι ασχολούνταν με τον Φρέντι και εκείνη απολάμβανε τα ποτά της», γράφει η Κλίο Ρόκος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.