Ο Βασίλης Προδρόμου είναι ένας από τους πιο άρτιους τραγουδιστές της γενιάς του και ένας άνθρωπος που επιμένει να βλέπει τον χώρο του με ένα πιο ρομαντικό μάτι χωρίς ταυτόχρονα να χάνεται στη νοσταλγία ενός άλλου καιρού. Αντιθέτως, παίρνει ως βάση τη μακρά παράδοση της μουσικής που αγαπά και προσπαθεί να φτιάξει νέα πράγματα κάνοντας πειραματισμούς και βάζοντας το προσωπικό του στίγμα.
Μία τέτοια περίπτωση είναι και η παράσταση στην οποία συμμετέχει, το Πάλκο Ηλεκτρικό. Στις παραστάσεις αυτές, ο Βασίλης και η εξαιρετική του μπάντα υποδέχονται κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα στο Club του Σταυρού του Νότου σπουδαίες φυσιογνωμίες της μουσικής και όχι μόνο. Την επομένη ημέρα της Πρωτοχρονιάς, για παράδειγμα, θα υποδεχθεί τη Νατάσα Μποφίλιου.
Μιλήσαμε μαζί του για τη λαϊκή μουσική, για το πώς ήρθε σε επαφή με αυτή αλλά και για το τι ορίζει ο ίδιος ως τον μεγαλύτερό του φόβο.
Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;
Στα τέσσερα μου χρόνια έπιασα πρώτη φορά μπουζούκι στα χέρια μου. Από τότε ως ακροατής/ μαθητής στα γλέντια και στα πανηγύρια και στο μουσικό σχολείο Σερρών, στα πάλκα, στις μουσικές σκηνές και στις συναυλίες συνεχίζω να ακούω, να παίζω και να τραγουδώ.
Θα ήθελες να μου δώσεις τον δικό σου ορισμό για το τι είναι το «λαϊκό τραγούδι»;
Το λαϊκό τραγούδι για μένα είναι εκείνο που, άσχετα με τον ήχο που έχει, περιγράφει στην κάθε εποχή τις σημαντικές στιγμές της. Τα πάθη, τα λάθη, την πολιτική, τον άνθρωπο, τον έρωτα, την απώλεια... κι όλα αυτά με τρόπο που κάνουν τον ακροατή να θέλει να το τραγουδήσει ή/και να ψαχτεί μέσα του.
Πόσο ταιριάζει η ηλεκτρική κιθάρα με το λαϊκό τραγούδι;
Θεωρώ πως κάθε όργανο, ανάλογα με τον ρόλο του σε μια ομάδα, μπορεί να ταιριάξει σε φαινομενικά "ξένα" είδη. Έτσι, είτε με «μπροστάρη» το μπουζούκι, είτε κάποια παραδοσιακά όργανα (σαντούρι, κανονάκι, βιολί), είτε όχι, ο ηλεκτρικός ήχος λειτουργεί ως εργαλείο για να χρωματίσει το έργο ή να αναδείξει τον στίχο, το τραγούδι το ίδιο.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Σπάθας, ο Γιώργος Νταλάρας, οι αφοί Κατσιμίχα, και πιο πρόσφατα ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αντώνης Απέργης, ο Φώτης Σιώτας, ο Δημήτρης Σίντος, ο Dasho Kurti είναι από εκείνους που μέσα από την δουλειά τους το αποδεικνύουν!
Αλήθεια ποια είναι η γνώμη σου για τις αποκλειστικά ψηφιακές κυκλοφορίες;
Μ' αρέσουν τα χειροπιαστά! Ίσως έτσι έμαθα. Η διαδικασία της βόλτας στο "μουσικάδικο" για να ψάξεις και να πάρεις δίσκους είναι πολύ όμορφη. Κρίμα που αυτό σιγά σιγά σβήνει...
Τι θα δει όποιος επιλέξει να παρακολουθήσει το Παλκό Ηλεκτρικό;
Θα δει τους εκπληκτικούς φωτισμούς του Γιάννη Μπράτση, θα δει την μπάντα με old school φορεσιά στο ηλεκτρικό (πρώτο) μέρος και στο δεύτερο (το λαϊκό) με τα πουκαμισάκια μας.Επίσης θα δει ωραίους ανθρώπους γύρω του.
Ας πούμε και τι θα ακούσει: Θα ακούσει Δημήτρη Σίντο, Dasho Kurti, Μιχάλη Ατσάλη, Νίκο Σαμαρά, Βασίλη Προδρόμου, Γιάννη Πατάκα και Θάνο Τσελεμπή (και κάπως έτσι κάναμε παρουσίαση της ομάδας).
Θα ακούσει Γιάννη Σπάθα, Φώτη Σιώτα, Άκη Πάνου, Βασίλη Τσιτσάνη, Μίκη Θεοδωράκη, Παύλο Σιδηρόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Δημήτρη Παπαδημητρίου κ.ά.! Όλα αυτά με τον μάστορα του ήχου Σωτήρη Παπάκο στην κονσόλα. Φυσικά, σε δικά τους δισκογραφήματα και απρόσμενες διασκευές θα δει και θ' ακούσει τις υπέροχες καλεσμένες του "Πάλκου ηλεκτρικού", που είναι τιμή μας η συμμετοχή τους σε αυτή την παράσταση!
Ξέρω ότι το κοινό είναι ετερόκλιτο στις παραστάσεις σου. Βρίσκεις διαφορές στο τι θέλουν ανάλογα με την ηλικία;
Γενικά, όσα χρόνια παίζουμε, έχουμε την τύχη να έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών. Αυτό είναι τουλάχιστον συγκινητικό! Επίσης, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι ξέρουν τι τραγούδια θα ακούσουν όσοι έρχονται. Ίσως μια διαφορά μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων υπάρχει στο πώς θέλουν να ακούσουν τα τραγούδια.
Ας πούμε, στα "κλασικά" τραγούδια των μεγάλων δημιουργών οι πιο μεγάλοι αισθάνονται οικία αν πλησιάζουμε τις πρώτες εκτελέσεις, ενώ οι νεότεροι φαίνεται να απολαμβάνουν τα πιο "πειραγμένα".
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην προετοιμασία της παράστασης;
Προσωπικά, το στοίχημα ήταν και είναι να μπορώ να πω όλα αυτά τα τραγούδια, που απαιτούν διαφορετική τοποθέτηση φωνητική και συναισθηματική, χωρίς να αδικήσω κάποιο.
Επίσης, ενώ ο ρόλος των υπόλοιπων συμπαιχτών προέκυψε σχετικά εύκολα, πρόκληση αποτέλεσε ο τρόπος που θα έδεναν οι τρεις κιθάρες που θέλαμε να παίζουν ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο κομμάτι της παράστασης. Νομίζω ότι το βρήκαμε με τον Γιάννη και τον Μιχάλη!
Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να επιβιώσει οικονομικά στην Ελλάδα του σήμερα;
Αυτή είναι ερώτηση που πρέπει να γίνει στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα. Με μια ρομαντική ματιά θα έλεγα "τι είναι πιο σημαντικό? Να επιβιώνεις ή να ζεις?"
Πιο πρακτικά, πρέπει επιτέλους να γίνει σοβαρά μια συζήτηση για το πώς και πόσο πληρώνονται όλοι οι καλλιτέχνες, μέσα από έναν μηχανισμό που θα υπολογίζει δίκαια την αξία του καθενός μέσα από την ουσιαστική του προσφορά, την εμπειρία, τις εργατοώρες (σπουδές, μελέτη, πρόβες, δημιουργικότητα) και ταυτόχρονα να υπάρξουν τα μέσα για να προβληθεί το έργο του καθενός , ώστε να λειτουργήσει όλο το παραπάνω.
Θα απολάμβαναν, τότε, και οι καλλιτέχνες και οι ακροατές/ ακόλουθοι τους κάτι σπουδαίο.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος καλλιτεχνικά;
Θα φοβόμουν αν θα συνέβαινε κάποια μέρα να γίνουν όλοι οι καλλιτέχνες μόνο επαγγελματίες. Αν χανόταν η αγάπη.
Ασχολείσαι με κάτι άλλο αυτή την περίοδο;
Εκτός από το "Πάλκο Ηλεκτρικό" που ελπίζω να έχει μακρύ δρόμο, παίζουμε με τους Pagan, μια progressive ethnic μπάντα, που συνεχώς ανεβαίνει. Όμως, το πιο σημαντικό που έχει γίνει αυτόν τον καιρό είναι ένα καινούργιο τραγούδι, πάνω στους στίχους του Πάνου Δημητρόπουλου έβαλα τη μουσική και στις 2/1/2024 θα δημοσιευθεί με το σύνθημα "κάνε ένα βήμα και ο κόσμος θα αλλάξει", όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται...
Σταυρός του Νότου Club
Μαζί με υπέροχες καλεσμένες:
2/1:Νατάσσα Μποφίλιου
6/2:Μάρθα Φριντζήλα
Παίζουν:
Δημήτρης Σίντος | πιάνο, μπάσο
Dasho Kurti | ακορντεόν
Θάνος Τσελεμπής | τύμπανα
Νίκος Σαμαράς | τρομπέτα, μπουζούκι
Μιχάλης Ατσάλης | κιθάρες
Γιάννης Πατάκας | κιθάρες
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.