Ο Νίκος Παπάζογλου αποτέλεσε έναν από τους πλέον βιωματικούς τραγουδοποιούς της ελληνικής σκηνής. Πολλές από τις δημιουργίες του είναι ιστορίες που είχε ζήσει ο ίδιος και τις είχε αποτυπώσει στιχουργικά αλλά και πάνω στις παρτιτούρες του. Κάπως έτσι, μέσα από μια στιγμή, από ένα συναίσθημα που βίωσε γεννήθηκε και μία από τις κορυφαίες ελληνικές μπαλάντες. Ο «Αύγουστος» είναι για πολλούς το απόλυτο ερωτικό τραγούδι με τις διαφορετικές ερμηνείες που δίνει ο κάθε ακροατής να επιβεβαιώνουν τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου τραγουδιού.
Οι θεωρίες πίσω από το τι αποτέλεσε πηγή της έμπνευσής του ήταν κατά καιρούς πολλές. Άλλες έλεγαν πως έχει γραφτεί για μια «παράνομη» αγάπη, άλλες πως το έγραψε για την κόρη του. Το δεδομένο είναι πως ο Αύγουστος είναι ένα κομμάτι που περιστρέφεται γύρω από μία γυναίκα και τα συναισθήματα που δημιούργησε (στον ίδιο τον Παπάζογλου) αυτό το πρόσωπο.
Αρκετά χρόνια πριν, σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός αποκάλυψε τον χρόνο, τον τόπο αλλά και τις πρωταγωνίστριες αυτού του λυρικού ποιήματος. Ναι, οι πρωταγωνίστριες, όπως ο ίδιος είπε, ήταν δύο!
Γράφτηκε μόλις σε 20 λεπτά
Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 1978 μετά από τον φονικό σεισμό στη Θεσσαλονίκη. Όπως έχει αφηγηθεί, η σύζυγός του και η νεογέννητη κόρη τους έφυγαν μετά από πρότασή του για την Αμερική, ώστε να φιλοξενηθούν από συγγενείς. Εκείνος έμεινε πίσω, μόνος και μετά από πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου, πήγε στο σπίτι του «Νιόνιου» στο Πήλιο.
Εκεί, λοιπόν, θα γνωρίσει μία γυναίκα «μία καλλονή» όπως την χαρακτήρισε. Ο έρωτας που ένιωσε ήταν αστραπιαίος και για να τιθασεύσει το συναίσθημά του, έφυγε αμέσως και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου κλείστηκε στο σπίτι του. Μέσα στο μυαλό του όμως ήδη σχηματιζόταν το αριστούργημά του. Για την ακρίβεια του πήρε μόλις 20 λεπτά για να το [σκεφτεί» και αυτή η σκέψη ήταν τόσο έντονη που δεν χρειάστηκε καν να σημειώσει σε χαρτί τους στίχους. Τους θυμόταν...
«Το τραγούδι πότε δεν το έγραψα σε χαρτί. Το θυμόμουν απ’ έξω» είχε πει στη Βίκυ Φλέσσα. Ωστόσο αυτή ήταν η μισή αλήθεια. Την άλλη μισή την αποκάλυψε λίγο αργότερα, όταν επιβεβαίωσε πως «Το μισό είναι για την κόρη μου και το μισό γι’ αυτήν την κοπέλα». Μάλιστα την αλήθεια την είχε αποκαλύψει τόσο στην οικογένειά του όσο και στη συγκεκριμένη γυναίκα, που έγινε η αφορμή να γραφτεί ένα από τα πιο ερωτικά και χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια...
Αρχικά το τραγούδι είχε μόνο μία κιθάρα και τη φωνή. Όταν δισκογραφήθηκε, για τον δίσκο Χαράτσι που κυκλοφόρησε το 1984, προστέθηκαν κι άλλα όργανα όπως τσέλο, βιόλα και βιολί.
Αύγουστος: Οι στίχοι
Μα γιατί το τραγούδι να `ναι λυπητερό
με μιας θαρρείς κι απ’ την καρδιά μου ξέκοψε
κι αυτή τη στιγμή που πλημμυρίζω χαρά
ανέβηκε ως τα χείλη μου και με `πνιξε
φυλάξου για το τέλος θα μου πεις
Σ’ αγαπάω μα δεν έχω μιλιά να στο πω
κι αυτό είναι ένας καημός αβάσταχτος
λιώνω στον πόνο γιατί νιώθω κι εγώ
ο δρόμος που τραβάμε είναι αδιάβατος
κουράγιο θα περάσει θα μου πεις
Πώς μπορώ να ξεχάσω τα λυτά της μαλλιά
την άμμο που σαν καταρράχτης έλουζε
καθώς έσκυβε πάνω μου χιλιάδες φιλιά
διαμάντια που απλόχερα μου χάριζε
θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό
Σε ποιαν έκσταση απάνω σε χορό μαγικό
μπορεί ένα τέτοιο πλάσμα να γεννήθηκε
από ποιο μακρινό αστέρι είναι το φως
που μες τα δυο της μάτια πήγε κρύφτηκε
κι εγώ ο τυχερός που το `χει δει
Μες το βλέμμα της ένας τόσο δα ουρανός
αστράφτει συννεφιάζει αναδιπλώνεται
μα σαν πέφτει η νύχτα πλημμυρίζει με φως
φεγγάρι αυγουστιάτικο υψώνεται
και φέγγει από μέσα η φυλακή
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.