Έγραψαν ένα τραγούδι, έγινε hit, και ύστερα έσβησαν. Είναι τα one hit wonders, δηλαδή τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες που έλαμψαν και έσβησαν το ίδιο ξαφνικά. Όλα τα... πυροτεχνήματα και όχι μόνο της ελληνικής και ξένης μουσικής.
Του Γιάννη Δημητρέλλου
Μουσικές που ακόμη και σήμερα, ενώ έχουν περάσει αρκετά χρόνια ή καλύτερα δεκαετίες έχουν μείνει χαραγμένα στις μνήμες αλλά και στην καρδιά πολλών. Και όσοι είναι νεότερα, σίγουρα θα έχει πέσει κάποια στιγμή στο... αυτί τους.
Θυμόμαστε το πώς εκτοξεύτηκαν, το τέλος ή/και την αναγέννηση (!) τους.
Scatman John
Hit: Scatman
Πώς έγινε αυτό: Όλα ξεκίνησαν από την κίνηση - ματ του μουσικού παραγωγού Manfred Zähringer να πείσει τον ντροπαλό jazz ερμηνευτή John Paul Larkin να συνδυάσει τους λεκτικούς αυτοσχεδιασμούς του με ηλεκτρονικά beats.
Το hit Scatman κυκλοφόρησε το 1995 και αμέσως απογειώθηκε! Πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα και η λιγνή φιγούρα του Scatman John αποτυπώθηκε ακόμα και σε κουτάκια κοκακόλας. Το “Everybody Jam” ΄ακολούθησε το 1996, με επίσης τεράστια επιτυχία στην Ιαπωνία. Η Ευρώπη είχε πια κουραστεί με τον 54χρονο performer, ο οποίος πέθανε το 1999.
Crazy Town
Ηit: Butterfly
Πώς έγινε αυτό: O Epic (!) και ο Shify Shellshock ήταν δύο αμετανόητοι Καλιφορνέζοι κάγκουρες που αγκάλιασαν αμέσως το κύμα του rap rock, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να γίνουν μια light εκδοχή των Limp Bizkit. Το Butterfly προήλθε από μια δανεική μελωδία του John Frusciante και το καλοκαίρι του 1999 ακουγόταν παντού!
Οι Crazy Town προσπάθησαν να πείσουν ότι ήταν κάτι παραπάνω από rap rock εκδοχή των Backstreet Boys, αλλά ποτέ δεν τα κατάφεραν.
Yπάρχουν ακόμα; Ναι! Αν και οι καταχρήσεις ναρκωτικών γονάτισαν τους δύο ερμηνευτές, σήμερα το συγκρότημα παραμένει δισκογραφικά ενεργό.
Right Said Fred
Ηit: Ι’m too sexy
Πώς έγινε αυτό: Δύο αδέλφια από την Βρετανία, οi Fred - Richard Fairbrass, στις αρχές του 1991 αποφάσισαν να τρολάρουν τους θαμώνες του γυμναστηρίου τους με ένα σατιρικό κομμάτι. Το Too Sexy έγινε ο ορισμός της τρολιάς προς κάθε άτομο που φλεξάρει οτιδήποτε στην εξωτερική του εμφάνιση.
Μέχρι σήμερα έχει ακουστεί σε περισσότερες από 45 γνωστές ταινίες και σειρές.
Υπάρχουν ακόμα; Ναι, και μόνο στην δεκαετία του 2010 κυκλοφόρησαν πέντε albums!
Eiffell 65
Hit:Blue (da ba dee)
Πώς έγινε αυτό: Ο θρύλος λέει πως οι Jeffrey Jey, Maurizio Lobina και Gabry Ponte βρήκαν το όνομα της μπάντας τους σε ένα πρωτόγονο generator λέξεων, κάπου στα μέσα των 90s. Το Blue ήταν το hit που τους εκτόξευσε σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο. Το Move Your Body προσπάθησε να βαδίσει σε αυτή την συνταγή.
Ύστερα ήρθε η λήθη. Ή μήπως όχι;
Υπάρχουν ακόμα; Ναι! Το 2010 αποφάσισαν να επανενωθούν και το 2016 κυκλοφόρησαν το “Panico”, ένα μέτριο dance pop single που προσπάθησε να βαδίσει στη συνταγή του μεγάλου τους hit. Φέτος συμμετείχαν μάλιστα και στον εθνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού του Σαν Μαρίνο για την φετινή Eurovision! (Αποκλείστηκαν…)
Δυτικές Συνοικίες
Hit: Καλοκαιρινά Ραντεβού
Πώς έγινε αυτό: Ήθελαν να γίνουν η power pop εκδοχή των Πυξ Λαξ. Και τα κατάφεραν. Έστω κι αν όλη αυτή η επιτυχία κράτησε μόνο για ένα τραγούδι.
Υπάρχουν ακόμα; Όχι, διαλύθηκαν επίσημα το 2009, λόγω δυσκολιών ως προς τον βιοπορισμό από τη μουσική, όπως έχει δηλώσει ο performer τους, Κώστας Μυλώσης.
Nαυσικά
Ηit: Κάνω όνειρα
Πώς έγινε αυτό: Ένα έφηβο κορίτσι, πριν από 20 χρόνια, τραγουδούσε σε μουσική και στίχους Γιώργου Θεοφάνους: «Όλοι μου λεν’ τι νοιάζομαι να μεγαλώσω βιάζομαι, πρέπει μου λεν’ να χαρώ όσο είμαι παιδί» και γινόταν αμέσως teen star.
Υπάρχει ακόμα; Τραγουδάει σποραδικά, είναι ενεργή στο Instagram και μάλλον προσπαθεί να ξεχάσει το πόσο cringe χρονιά ήταν το 2002 για την ελληνική ποπ.
Μιχάλης Θέμελης
Hit: Χρειάζεται και λίγη αναισθησία
Πώς έγινε αυτό: Οι δισκογραφικές εταιρείες τον προωθούσαν ως τον εθνικό μας Ρίκι Μάρτιν και το 1997, όντως ο Θέμελης ακουγόταν παντού και εμφανιζόταν ακόμα και στην τηλεόραση, στην φαντασιακή πρωινή εκπομπή της Μαρίνας Κουντουράτου των «Δύο Ξένων».
Yπάρχει ακόμα; Αν και ξεθώριασε η μπογιά του μαζί με την τάση του ελαφρολαϊκού, ο Μιχάλης Θέμελης επιδίωξε μια επιστροφή, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Πέρασε απαρατήρητος.
Joker
Ηit: Πάρε με μακριά
Πώς έγινε αυτό: Εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1988 με ένα «μπαλαντοειδές» hard rock και μια απρόβλεπτη - συναυλιακή - συνεργασία με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Το «Πάρε με μακριά» είναι μια ξεχωριστή πινελιά 90s rock μπαλάντας. Και δισκογραφικής «εξαφάνισης» στη συνέχεια.
Υπάρχει ακόμα; Ως ανάμνηση σε σελίδες retro στο YouTube.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.