Τον λόγο που ακούμε λυπημένα τραγούδια προσπαθεί να εντοπίσει μια νέα μελέτη, αλλά στην πράξη φαίνεται ότι δεν είναι τόσο εύκολο να βγει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Οι άνθρωποι μπορεί να μη θέλουν να νιώθουν λυπημένοι, αλλά πολλές φορές ακούνε λυπημένα τραγούδια.
Αμέτρητοι μελετητές από την εποχή του Αριστοτέλη έχουν προσπαθήσει να δώσουν μία εξήγηση σε αυτή τη συνήθεια. Ίσως βιώνουμε μια κάθαρση αρνητικών συναισθημάτων μέσα από τη μουσική. Ίσως το σώμα μας παράγει ορμόνες ως απάντηση, δημιουργώντας ένα αίσθημα παρηγοριάς, αναφέρουν οι New York Times.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale, τα λυπημένα τραγούδια μας βοηθούν να νιώσουμε μια σύνδεση, ενώ τονίζει ότι η συναισθηματική μας απόκριση στη μουσική είναι πολυδιάστατη: «δεν χαίρεσαι μόνο όταν ακούς ένα όμορφο τραγούδι ούτε απλώς στεναχωριέσαι από ένα λυπημένο».
Το 2016 σε δείγμα 363 ατόμων που άκουσαν λυπημένα τραγούδια, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις διαφορετικές αντιδράσεις: θλίψη (συμπεριλαμβανομένων συναισθημάτων όπως θυμός, τρόμος και απόγνωση), μελαγχολία και γλυκιά λύπη σαν παρηγοριά.
Άλλες παλαιότερες μελέτες έχουν δει ότι ορισμένα είδη τραγουδιών γεννούν τα ίδια ακριβώς συναισθήματα στους πολίτες όλων των χωρών και σε όλους τους πολιτισμούς. Παραδείγματος χάρη ένα νανούρισμα δημιουργεί σε βρέφη και ενήλικες μια αίσθηση ασφάλειας.
«Αισθάνεσαι μόνος, νιώθεις απομονωμένος», αναφέρει ο Dr. Knobe του Πανεπιστημίου του Yale. «Και μετά υπάρχει αυτή η αίσθηση όταν ακούς λίγη μουσική ή παίρνεις ένα βιβλίο και νιώθεις ότι δεν είσαι τελικά τόσο μόνος».
Από πλευράς του ο Mario Attie - Picker, ένας φιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο είναι της άποψης ότι ίσως ακούμε λυπημένη μουσική όχι από συναισθηματική αντίδραση, ενώ δίνει μια πιο απλή και καθημερινή εξήγηση: «Απλά αισθανόμαστε ότι είναι το σωστό πράγμα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.