Κάθε playlist με τραγούδια για τα Χριστούγεννα, το έχει μέσα. Ακόμα και για εκείνους που έχουν βαρεθεί να το ακούν στην πρωτότυπη εκτέλεση, επιλέγουν μια διασκευή του, καθώς Χριστούγεννα χωρίς «Last Christmas» δεν γίνεται. Το hit των «Wham!» ακούγεται μέχρι και σήμερα και (όπως και το «All I Want For Christmas» της Mariah Carey) θα συνεχίσει να ακούγεται για πολλές δεκαετίες ακόμη.
Εχουν περάσει αισίως 38 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία, όμως το «Last Christmas» συνεχίζει να έχει τεράστια απήχηση. Μπορεί οι στίχοι του να μιλούν για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και την προσμονή για μια καινούργια αγάπη που θα έρθει να «γιατρέψει» την πληγωμένη καρδιά, αυτό όμως δεν εμποδίζει το «Last Christmas» να ακούγεται φανατικά ακόμα και όταν υπάρχει μόνιμη αγκαλιά.
Με εύκολη μελωδία για να τη θυμάσαι και έναν «σεβαστό» αριθμό επαναλήψεων του ρεφρέν για να σε κάνει να «κολλήσεις», το «Last Christmas» έρχεται να προσθέσει λίγο περισσότερη χρυσόσκονη στον μουσικό θρύλο του George Michael, ο οποίος -σε μια ειρωνεία της τύχης-έφυγε από τη ζωή ανήμερα Χριστούγεννα το 2016.
Και, όμως, υπό κανονικές συνθήκες το συγκεκριμένο τραγούδι, που σε βάζει σε χριστουγεννιάτικο mood με ταχύτητες 5G, δεν θα κυκλοφορούσε Χριστούγεννα και δεν θα είχε τον τίτλο με τον οποίο έκανε την επίσημη «πρώτη» το 1984. Είναι μια από τις ιστορίες που συνοδεύουν το «Last Christmas», οι οποίες κινούνται ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, καθώς συνδέονται με φήμες που οι συντελεστές φρόντισαν να μην επιβεβαιώσουν αλλά ούτε και να διαψεύσουν, μεγαλώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη φήμη του τραγουδιού.
Και εγένετο «Last Christmas»
Κάθε Χριστούγεννα το «Last Christmas» είναι παρών. Είτε είσαι στο αυτοκίνητο και οδηγείς για τη δουλειά είτε μπαίνεις σε ένα μαγαζί για ένα χριστουγεννιάτικο δώρο ή περπατάς σε έναν εμπορικό δρόμο, το τραγούδι των «Wham!» είναι εκεί και σε περιμένει. Όλο και κάπου θα το πετύχεις...
Η φήμη, πάντως, θέλει το «Last Christmas» να ήταν αρχικά «Last Easter». Ας όψεται η δισκογραφική εταιρεία Epic Records που ζητούσε οπωσδήποτε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι μετά τον πάταγο που είχε κάνει το «Wake Me Up Before You Go-Go» νωρίτερα τον Μάιο. Το single των «Wham!) έριξε «άγκυρα» στις πρώτες θέσεις των charts τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, εκτοξεύοντας τη φήμη του συγκροτήματος.
Στο «Last Christmas» ο τίτλος είναι η μοναδική λέξη στους στίχους που συνδέει το τραγούδι με τα Χριστούγεννα και τον χειμώνα. Λέξεις, όπως, χιόνι (σ.σ. Let it snow - Dean Martin), καμπάνες (Jingle Bells), κρύο (It’s Gonna Be a Cold Cold Christmas - Dana), σπίτι (Driving Home for Christmas - Chris Rea) ή χριστουγεννιάτικο δέντρο («I don't care about the presents underneath the Christmas tree» από το All I Want for Christmas της Mariah Carey) απουσιάζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί το τραγούδι ήταν έτοιμο από το 1983 και το μόνο που χρειαζόταν ήταν αυτή η μικρή αλλαγή.
Ακόμη 6+1 γεγονότα και ιστορίες για το Last Christmas των «Wham!»
Σε αντίθεση με τους στίχους του τραγουδιού, το βίντεο κλιπ του «Last Christmas» είναι γεμάτο από χριστουγεννιάτικες εικόνες. Τα γυρίσματα έγιναν σε ορεινό καταφύγιο στο φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο Saas Free της Ελβετίας.
Η Κάθι Χιλ (Kathy Hill) ήταν το φημισμένο μοντέλο των 80’s που υποδύθηκε την κοπέλα η οποία έκανε «κομμάτια» την καρδιά του George Michael. Σε συνέντευξή της το 2019 στη βρετανική εφημερίδα «Mirror» είχε αναφέρει ότι τα γυρίσματα κράτησαν 5 ημέρες και ήταν «μαγικά», ωστόσο δεν έλειψαν και στιγμές που «σε έφερναν πίσω στην πραγματικότητα». Μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι το καταφύγιο δεν είχε θέρμανση, με αποτέλεσμα οι συντελεστές να παγώνουν κατά τη διάρκεια των λήψεων. Επίσης, είχε γνωστοποιήσει ότι εκείνες τις ημέρες «είχα πιει πολύ κόκκινο κρασί», με αποτέλεσμα στο βίντεο κλιπ που φαίνεται κάποια στιγμή να πίνει από το ποτήρι, στην πραγματικότητα να μην κατεβάζει ούτε γουλιά.
Οι Wham! δώρισαν τα δικαιώματα του τραγουδιού για την ανακούφιση του πληθυσμού στην Αιθιοπία, ο οποίος εκείνη τη χρονιά βρισκόταν αντιμέτωπος με καταστροφικό λιμό (πάνω από 1 εκατομμύρια νεκροί).
Το «Last Christmas» παρέμεινε για 13 εβδομάδες στο Νο2 των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο πίσω μόνο από το «Do They Know It’s Christmas?» των Band Aid, του συγκροτήματος που δημιουργήθηκε για να συγκεντρωθούν έσοδα για την Αιθιοπία και στο οποίο συμμετέχει ο George Michael μαζί με άλλα τεράστια ονόματα της εποχής.
Χρειάστηκε να περάσουν 36 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει (επιτέλους) να γίνει No1 στα βρετανικά charts, καθιστώντας το «Last Christmas» το τραγούδι με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αναμονής μέχρι να φθάσει στην πρώτη θέση. Προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν το «Is This the Way to) Amarillo» του Tony Christie (έγινε No1 33 χρόνια και 4 μήνες μετά την πρώτη κυκλοφορία).
Εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, το «Last Christmas» έγινε No1 το 1984 σε Δανία, Γερμανία, Σλοβενία και Σουηδία μεταξύ άλλων. Παράλληλα, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ μπήκε με άνεση στο Top10.
Ο George Michael έγραψε το τραγούδι το 1983, όταν είχε πάει μαζί με τον Andrew Ridgeley στο πατρικό του. Η έμπνευση ήρθε την ώρα που βρισκόταν στο δωμάτιο των παιδικών του χρόνων. Για «στιγμή μαγείας» είχε κάνει λόγο ο Andrew Ridgeley, ανακαλώντας την ανάμνηση από τη στιγμή που ο George Michael του παρουσίασε την εισαγωγή και τη μελωδία του ρεφρέν από το «Last Christmas».
Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε τον Αύγουστο του 1984 στο «Advision Studios» του Λονδίνου. Ο George Michael υπογράφει τη σύνθεση και την παραγωγή. Ο τραγουδιστής των «Wham!» ήταν αυτός που έπαιξε όλα τα όργανα στο χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Για τα τύμπανα χρησιμοποίησε ένα LinnDrum (drum machine με κουμπιά). Για να φέρει νωρίτερα το... πνεύμα των Χριστουγέννων ο George Michael είχε φροντίσει ώστε το studio να είναι στολισμένο σαν να ήταν Χριστούγεννα (σ.σ. πρακτική που εφάρμοσε και η Mariah Carey όταν ηχογραφούσε κατακαλόκαιρο το «All I Want For Christmas» τον ίδιο μήνα 10 χρόνια μετά)
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.