Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη εξήγησε πως στην Βεργίνα δεν είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην αντίθετη θεωρία που ανέπτυξε η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.
Μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ3, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και διακεκριμένη αρχαιολόγος ανέφερε ότι ο νεκρός που έχει βρεθεί στον τάφο στην Βεργίνα είναι γύρω στα 45 ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε πριν τα 33 του.
Η αρχαιολόγος που έχει υπάρξει και μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου δήλωσε πως «στην επιστήμη έχουμε δύο κατηγορίες. Δεδομένα και στοιχεία. Στην αρχαιολογική επιστήμη αυτά είναι υπαρκτά, ενώ υπάρχουν και οι ερμηνείες των στοιχείων. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν και οι υποθέσεις που μπορεί να αποδειχθούν ή να απορριφθούν. Εμείς δουλεύουμε με στοιχεία, όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ελληνίδας βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ ότι ο τάφος που βρήκε ο Μανώλης Ανδρόνικος είναι του Αλέξανδρου και όχι του Φίλιππου, η κα Κοτταρίδη τόνισε:
«Δεν θα μπω στη συζήτηση με την κυρία Αρβελέρ, ο καθένας έχει το βάρος της γνώμης του. Έχουμε έναν τάφο με έναν νεκρό άνδρα στον θάλαμο και μια γυναίκα στον προθάλαμο. Τα οστά είναι εκεί, τα ξέρουμε από το 1977, έχουν μελετηθεί πάρα πολλές φορές από ανθρωπολόγους. Αυτό που μπορείς με ευκολία να προσδιορίσεις από τη μελέτη των οστών, είναι η ηλικία και το φύλο του νεκρού. Ο συγκεκριμένος νεκρός διάγει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του και είναι γύρω στα 45, κάπου μεταξύ 43-47».
«Αποκλείεται να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος»
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο μνημείο έχει μελετηθεί από ανθρωπολόγους και, όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος νεκρός στον συγκεκριμένο τάφο, διάγει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, επομένως αποκλείεται εξαρχής ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε στα 33 του χρόνια.
«Αποκλείεται σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους να είναι μεταξύ 30-33. Μιλάμε για 15 χρόνια διαφορά, αυτό είναι μετρήσιμο στοιχείο. Αποκλείεται λοιπόν να είναι ο Αλέξανδρος, που πέθανε πριν κλείσει τα 33 χρόνια του.
Πολύ θα χαιρόμασταν να τον είχαμε, τα οστά του, έχουμε όμως τη μνήμη του ζωντανή, καθώς και τις δύο παλαιότερες απεικονίσεις του σωζόμενες, τις μόνες που είμαστε βέβαιοι ότι τις έχει δει ο ίδιος. Το πολύ μικρό, μήκους 2,5 εκατοστών κεφαλάκι από τη ζωοφόρο κυνηγιού και την εικόνα του από την τοιχογραφία», κατέληξε η κυρία Κοτταρίδη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.