Η «εξειδίκευση» της Ελλάδας στο χοιρινό κρέας είναι αδιαμφισβήτητη, με το Taste Atlas το online περιοδικό που δημοσιεύει τις καλύτερες συνταγές ανά τον κόσμο, να αναρτά τη σχετική λίστα.
Ειδικότερα, το Taste Atlas δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram τις 50 καλύτερες συνταγές χοιρινού κρέατος στον κόσμο, με τρία ελληνικά πιάτα να βρίσκονται μεταξύ αυτών.
Πρώτη, για το πλαίσιο, έρχεται η κολομβιανή Lechona, ένα γουρουνόπουλο γεμιστό με κρεμμύδια, αρακά, ρύζι και φρέσκα μυρωδικά, που ψήνεται ολόκληρο, με την πρώτη ελληνική συνταγή να συναντάται στην όγδοη θέση, με το κοντοσούβλι.
Στην ιστοσελίδα, μάλιστα, το κοντοσούβλι περιγράφεται ως ένα παραδοσιακό πιάτο της χώρας, το οποίο αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος, μαριναρισμένα σε ένα μείγμα μυρωδικών και μπαχαρικών, που στη συνέχεια ψήνονται περασμένα σε σούβλα, όπως ο γύρος ή το σουβλάκι.
Στην 11η θέση έρχεται η γουρνοπούλα, με το Taste Atlas να περιγράφει: «Η γουρνοπούλα ή γουρουνόπουλο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που προέρχεται από τη Μεσσηνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Καλαμάτα. Το γουρουνάκι τοποθετείται στη σούβλα και στην κοιλιά του μπαίνει ένα μείγμα αλατιού και ρίγανης. Η κοιλιά ράβεται και το γουρουνάκι ψήνεται σε δυνατή φωτιά για περίπου δέκα ώρες. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο το γουρουνόπουλο θα έχει το μισό του βάρος, όμως κανείς δεν θα παραπονεθεί αφού το κρέας του θα έχει γίνει γλυκό και η πέτσα τραγανή. Το πιάτο χρονολογείται από την εποχή της τουρκικής κατοχής», αναφέρει η περιγραφή του Taste Atlas.
To τελευταίο ελληνικό πιάτο στη λίστα με τις 50 κορυφαίες συνταγές με χοιρινό είναι το απάκι, που βρίσκεται στη 32η θέση. Χαρακτηρίζεται ως μία κρητική λιχουδιά που συνήθως παρασκευάζεται από παστό χοιρινό φιλέτο, το οποίο καπνίζεται με συνδυασμό ξύλου και διαφόρων βοτάνων, όπως ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι ή φασκόμηλο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.