Μενού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να ξεχωρίσεις τον καλό καφέ

Everest Coffee
  • Α-
  • Α+

«Πού θα βρώ καλό καφέ;». Μια ερώτηση που συχνά μας κάνουν ή την κάνουμε εμείς οι ίδιοι σε φίλους, συναδέλφους και γνωστούς. Πόσο εύκολο είναι άραγε να απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα; Κατά πόσο μπορείς να γνωρίζεις όντως το πού φτιάχνεται ο καλός καφές εκεί έξω και μάλιστα να είσαι τόσο σίγουρος γι’ αυτό, ούτως ώστε να μοιραστείς τη συγκεκριμένη πληροφορία;

Η αλήθεια είναι πως για πολλούς ο «τέλειος καφές» αποτελεί κάτι σαν ουτοπία. Είτε δεν τον έχουν πει μέχρι σήμερα είτε δεν υπάρχει. Αυτή την «ουτοπία», όμως, έχουν βαλθεί να μετατρέψουν σε απτή πραγματικότητα τα everest, η πρώτη αλυσίδα που προσέφερε στους πελάτες της τη δυνατότητα επιλογής χαρμανιών, συνδέοντας διαχρονικά το όνομά της με τον καθημερινό καφέ των ανθρώπων που κινούνται στην πόλη.

Η προέλευση του καφέ

Everest

Γνωρίζεις άραγε πώς μπήκε στη ζωή μας αυτή η αγαπημένη συνήθεια; Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη qahwa, που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ.

Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί». Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές. Η προέλευση του καφέ και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του έδωσε τροφή και σε αρκετούς μύθους. Ο σημαντικότερος από αυτούς αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί, που παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ.

Η δημοτικότητα του καφέ αυξήθηκε ραγδαία στην Ευρώπη από τα μέσα του 17ου αιώνα και φυσικά το συγκεκριμένο ρόφημα αγαπιέται μέχρι σήμερα από δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Στην Ελλάδα, ίσως τον αγαπάμε ένα τσακ παραπάνω, μιας και σύμφωνα με έρευνα του world atlas σχετικά με την κατανάλωση καφέ στον κόσμο, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη 20άδα παγκοσμίως

Η σωστή εκπαίδευση κάνει τον καλό barista

...

Και επιστρέφουμε στο καίριο ερώτημα που θέσαμε εξαρχής. Για να σερβιριστεί, λοιπόν, ένας καλός καφές, απαιτούνται και συγκεκριμένες τεχνικές που γνωρίζει μόνο ένας εκπαιδευμένος και ικανός barista, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τι κάνει και κυρίως πότε το κάνει. Άλλωστε κάθε δευτερόλεπτο μετράει στο σερβίρισμα του καφέ.

Γι’ αυτό και τα everest έχουν τον δικό τους πιστοποιημένο εκπαιδευτή και κριτή, ο οποίος κατέχει διακρίσεις σε διαγωνισμούς καφέ και έχει μάλιστα βραβευτεί δυο φορές ως «Παγκόσμιος Πρωταθλητής Καφέ». Ο λόγος για τον ταλαντούχο Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την εκπαίδευση του προσωπικού του brand, του οποίου η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η δημιουργικότητά του, τον καθιστούν τον ιδανικό Head Barista Trainer για τα everest.

Everest Coffee

Το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει για πρώτη φορά τον Σταύρο Λαμπρινίδη σε ένα ιδιαίτερο και άκρως ενδιαφέρον βίντεο, το οποίο απολαμβάνουμε πλέον και στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. 

Τι καφέ να παραγγείλω

Οι γευσιγνώστες του καφέ, όπως και οι γευσιγνώστες του φαγητού ή του κρασιού, ελέγχουν κάθε φορά σχολαστικά τον καφέ, ψάχνοντας τη γεύση, το άρωμα, την επίγευση, την οξύτητα και το σώμα, μέχρι να φτάσουν στην τελική τους εκτίμηση. Όλοι οι υπόλοιποι «κοινοί θνητοί», ψάχνουμε πιο απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα «ποιος καφές κάθεται καλύτερα στον ουρανίσκο μας», αλλά και ποιος μας φτιάχνει τη διάθεση πίνοντάς τον.

Everest

Η τελική επιλογή ενός καφέ άλλωστε είναι υποκειμενική. Έτσι, η πρόταση των everest στην προϊοντική κατηγορία του καφέ, αποτελείται αυτή τη στιγμή από δυο αρκετά ενδιαφέρουσες επιλογές:

Από τη μία έχουμε τον signature blend "Special Arabica", ο οποίος παρασκευάζεται από κόκκους 100% Arabica και έχει προέλευση από την Κεντρική Αμερική. Πρόκειται για μια mainstream επιλογή με έντονο σώμα, ισορροπημένη γεύση με νότες από καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και πλούσιο άρωμα από εσπεριδοειδή και κακάο. Είτε τον παραγγείλεις ζεστό είτε κρύο, είναι ο τέλειος καφές για να ξεκινήσεις την ημέρα σου ή για να σου δώσει αυτό το extra boost παραγωγικότητας λίγο πριν το σχόλασμα από το γραφείο.

Κι από την άλλη έχουμε τον single origin "Exotic Honduras", ο οποίος παρασκευάζεται από εξαιρετικούς κόκκους 100% Arabica με προέλευση από την Ονδούρα. Αποτελεί μια premium επιλογή, που απευθύνεται σε όσους αναζητούν μια ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη γεύση και επίγευση που διαρκεί. Διαθέτει μια πιο ήπια αίσθηση καφεΐνης, ενώ το χαρμάνι αυτό είναι ιδανικό για όλες τις ώρες τις ημέρας. Στα συν του το ότι συνδυάζει τις νότες της bitter σοκολάτας με το άρωμα του μελιού και της καραμελωμένης ζάχαρης, δημιουργώντας μια ασυναγώνιστη γευστική παλέτα.

Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, το σίγουρο είναι ότι στα everest θα βρεις αυτό που λέμε «καλό καφέ». Αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση από τη στιγμή μάλιστα που έχουν στην ομάδα τους και έναν δις Παγκόσμιο Πρωταθλητή Καφέ, τον Σταύρο Λαμπρινίδη. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα τεθεί το ερώτημα «από πού παραγγέλνουμε;», την έχεις έτοιμη την απάντηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.