Αν περάσεις από το Πάρκο Ελευθερίας θα προσέξεις ότι έχει ανανεωθεί και πλέον αναδεικνύεται σε ένα ζωντανό, διαδραστικό, πολιτιστικό κόμβο, καθώς δίπλα στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων που αποτελεί έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, έχει προστεθεί το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων, ένα πρότζεκτ που υλοποιεί η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων που δεν περιορίει την δράση της στο Γκάζι.
Πρόκειται λοιπόν για έναν σύγχρονο χώρο ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, μέσα στην καταπράσινη καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας, που μάλιστα προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία, για παιδιά και ενήλικες, 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, podcasts, συναντήσεις και συζητήσεις με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων.
Εκεί μέσα στο πράσινο τοπίο ανάμεσα σε πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις θα διοργανωθεί μαζί με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 19.00 με ελεύθερη είσοδο η Λέσχη Ανάγνωσης Κλασικής Λογοτεχνίας με συντονίστρια τη συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Χρύσα Σπυροπούλου. Το βιβλίο που θα επεξεργαστεί η ομάδα είναι το μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Ζορίς-Καρλ Ουισμάνς (1848-1907) Ανάστροφα, μετάφραση Ρίτα Κολαϊτη, Στερέωμα 2019.
Τι συμβαίνει όμως σε μία Λέσχη Ανάγνωσης;
Όπως σημειώνει η Χρύσα Σπυροπούλου, Συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης Κλασικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο πολλά αλλά κυρίως η αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα τα μέλη της οποίας έχουν παρόμοιες ανησυχίες και επιλογές.
Τι ακριβώς συμβαίνει σε μία λέσχη ανάγνωσης;
Οι Λέσχες ανάγνωσης προσφέρουν πολλά στα μέλη τους. Μεταξύ άλλων διεγείρουν την ανάγκη για ανάγνωση, οξύνουν την κριτική σκέψη, τη φαντασία, δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη να γνωρίσουν ολόκληρες περιόδους, να συζητήσουν για τα θέματα των βιβλίων, να εκφράσουν την άποψή τους, να διαφωνήσουν, να συναντήσουν παλιούς και καινούριους φίλους. Σ’ αυτές δημιουργείται επιπλέον η αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα τα μέλη της οποίας έχουν παρόμοιες ανησυχίες και επιλογές.
Ποια είναι η ιστορία της Λέσχης Ανάγνωσης Κλασικής Λογοτεχνίας;
Η Λέσχη Ανάγνωσης Κλασικής Λογοτεχνίας συγκροτήθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2015, με πρωτοβουλία των εκδόσεων Μεταίχμιο, και έκτοτε τα μέλη της συνέρχονται ανελλιπώς μία φορά τον μήνα, ημέρα Τετάρτη. Μέχρι το 2021 οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν στους χώρους του Πολυχώρου Μεταίχμιο, στην οδό Ιπποκράτους 118, στην Αθήνα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η επικοινωνία γινόταν διαδικτυακά. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, επιλέγονται και εξετάζονται μυθιστορήματα και διηγήματα, από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, έργα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Για πρώτη φορά η Λέσχη θα φιλοξενηθεί, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 19:00, στον χώρο του Athens Book Space, με παράλληλη διαδικτυακή σύνδεση για τα μέλη εκείνα τα οποία συμμετέχουν στις εργασίες από άλλες πόλεις της χώρας, αλλά και το εξωτερικό.
Ποια είναι συνήθως η σύνθεση του κοινού;
Εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν πολλές κυρίες που ανήκουν στον πυρήνα της λέσχης, είναι μέλη από τον Σεπτέμβριο του 2015, ωστόσο κάθε χρόνο αυτά ανανεώνονται, και χαίρομαι ιδιαιτέρως που κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε οι συναντήσεις γίνονταν διαδικτυακά, βρίσκονται στην παρέα μας φίλοι από τη Θεσσαλονίκη, τη Στοκχόλμη, από ένα χωριό στις Αυστριακές Άλπεις, ή από τον Πύργο Ηλείας και το Ηράκλειο Κρήτης.
Πρωτοβουλίες όπως το Athens Book Space πόσο σημαντικές είναι στην ενίσχυση της αναγνωστικής κουλτούρας;
Ο καινούριος χώρος του Δήμου Αθηναίων είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει το κοινό γιατί, όπως έχω δει, είναι πολύ καλά οργανωμένος για βιβλιοφιλικές συναντήσεις και η αρχιτεκτονική του εμπνέει. Η αισθητική επηρεάζει τη διάθεση για δημιουργικότητα και συνεύρεση. Ο κόσμος θα το επιλέγει για να διαβάσει, να ακούσει μουσική, να συναντήσει φίλους του σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Ήταν κάτι που έλειπε από την Αθήνα. Και είναι καλό που αυτή τη φορά δημιουργούνται σημεία πολιτισμού με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα σας βλέπουμε συχνά στον συγκεκριμένο χώρο;
Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διαθεσιμότητα του χώρου. Είναι μια ευχάριστη προοπτική.
Θα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στην επόμενη συνάντηση;
Στη συνάντηση του Οκτωβρίου, κατά την οποία θα υπάρχει παράλληλη διαδικτυακή σύνδεση, θα εξεταστεί το μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Ζορίς-Καρλ Ουισμάνς(1848-1907) Ανάστροφα, μετάφραση Ρίτα Κολαϊτη, Στερέωμα 2019. Το link από την πλατφόρμα zoom για τη διαδικτυακή συμμετοχή είναι: https://us06web.zoom.us/j/84596739694?pwd=m4PVeABfYJutS0icO7IbYjCwWOHc31.1
Περισσότερα, εδώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.