Ο Μισέλ Ουελμπεκ είναι ένας ακραία αμφιλεγόμενος συγγραφέας. Τα μυθιστορήματα του προκαλούν σχεδόν πάντα ακραίες αντιδράσεις, ενώ και οι πολιτικές του θέσεις κάθε άλλο παρά ως μετριοπαθείς μπορούν να περιγραφούν.
Ο 68χρονος σήμερα συγγραφέας έχει παραδεχτεί πως νιώθει φόβο προς το Ισλάμ, ενώ σε μια μνημειώδη συνέντευξη στο περιοδικό Harper's είχε υπαινιχθεί πως δεν τον έβρισκε και τόσο αντίθετο η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία της Αμερικής.
Ταυτόχρονα, είχε περιγράψει την Ε.Ε. ως «μια ανόητη ιδέα που εξελίχθηκε σε κακό όνειρο», και είχε αναφέρει πως κατά τη γνώμη του, στο Brexit «οι Βρετανοί έδειξαν τουλάχιστον ότι έχουν πιο πολύ κουράγιο από εμάς». (σ.σ. τους Γάλλους).
Ταυτόχρονα, ο Ουελμπέκ είναι πάρα πολύ αγαπητός, ακόμα και από επιφανείς πολιτικούς, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν. Στο παρελθόν έχουν κάνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πολιτική στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, στα γραφεία του περιοδικού «Les Inrockuptibles»*. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας.
Τα «Στοιχειώδη Σωματίδια», η «Εκμηδένιση» και η «Σεροτονίνη» είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή βιβλία του. Στη «Σεροτονίνη», συναντάμε στον κεντρικό χαρακτήρα έναν λευκό μεσήλικα άντρα, που εγκαταλείπει το Παρίσι και τον μεσοαστικό τρόπο ζωής, και επιστρέφει στην πατρίδα του, τη Νορμανδία. Εκεί συναντά έναν τόπο διαλυμένο από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Ο τοπικός πληθυσμός είναι «στα κάγκελα», τίποτα δεν θυμίζει τις αγνές εποχές των αναμνήσεων του.
Το μυθιστόρημα μοιάζει να είναι προφητικό, σαν ένα χρονογράφημα της φρίκης που βιώνουν οι Γάλλοι αγρότες/κτηνοτρόφοι, αυτοί που οδηγούνται στην αυτοκτονία, έχοντας αδυναμία στο να ανταποκριθούν στις φρενήρεις απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς.
Μεταξύ άλλων, βλέπουμε και μια αναφορά στους Έλληνες.
«Από την άλλη, μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί με μια σταλιά ελαιόλαδο ήταν κάπως μίζερο για γεύμα, εμένα μου χρειαζόταν μενταγιόν αστακού και χτένια Σαιν-Ζακ με τα λαχανικούλια τους, ήμουν παρακμιακός εγώ, όχι κάνας πούστης βλάχος Έλληνας», λέει η φωνή του κεντρικού χαρακτήρα αφηγητή της «Σεροτονίνης».
Ακόμα και όσοι έχουμε εντρυφήσει στο μυστήριο αυτού του «βλάσφημου» λογοτέχνη, σταθήκαμε σε αυτό το σημείο του βιβλίου με ένα «wtf σχηματισμένο στα πρόσωπα μας. Μέχρι το επόμενο. Ο Ουελμπέκ δεν χαρίζεται σε κανέναν
*Απόσπασμα από τη συζήτηση Ουελμπέκ-Μακρόν το 2016
Μισέλ Ουελμπέκ: «Μου φαίνεται αρκετά υγιές να ζητάς από τον καθένα τη γνώμη του. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την αίσθηση ότι είμαστε μέλη μιας κοινότητας. Μιλάμε για δημοψηφίσματα μόνο για θέματα όπως οι ταυρομαχίες ή η ευθανασία. Τα δημοψηφίσματα θα έπρεπε να αφορούν σχεδόν όλα τα θέματα. Ο ρόλος των κομμάτων πρέπει να μειωθεί, ενώ των λόμπι και των οργανώσεων να ενισχυθεί».
Εμανουέλ Μακρόν: «Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες προτεραιότητες που δικαιολογούν το γεγονός ότι δεν προτείνουμε κανένα δημοψήφισμα. Αν διοργανώναμε σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ευθανασία, οι πολίτες θα σκέφτονταν «μα αυτοί οι τρελοί δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν;». Το τελευταίο μεγάλο δημοψήφισμα εδώ στη Γαλλία, εκείνο του 2005 για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, προκάλεσε βαθύτατο τραύμα. Μήπως μας βοήθησε να προχωρήσουμε; Το αντίθετο! Δεν μιλούσαμε για την Ευρώπη επί δέκα χρόνια».
Ουελμπέκ: «Το δημοψήφισμα για το Brexit μού φαίνεται σωστό».
Μακρόν: «Θεωρητικά θα έδινε διέξοδο σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Θα έθετε τέλος σε χρόνια ολόκληρα αμφιβολιών, καθώς θα επέτρεπε στον βρετανικό λαό να πει με σαφήνεια τι σκέπτεται για τη σχέση του με την ΕΕ.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι η συζήτηση δεν επικεντρώνεται στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, αλλά ο καθένας την επεκτείνει στα προβλήματα που τον απασχολούν και στους φόβους του. Δεν είμαι σίγουρος, επομένως, ότι το δημοψήφισμα οδηγεί πάντα σε δημοκρατική έκφραση, καθαρή, τέλεια και αποτελεσματική».
Διαβάστε επίσης
Η τραυματική ζωή της Duffy: Ένα ταλέντο εκατομμυρίων, το αρρωστημένο σχέδιο δολοφονίας και ο βιασμός
Ελληνική πρωτιά στη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με αρνί στον κόσμο
Μία Αγγλίδα δημοσιογράφος στην Κυψέλη: Η Έστερ εξηγεί γιατί άφησε το Λονδίνο για την Αθήνα
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.