Μενού
Ο ποιητής Σεφέρης
AΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

H ποίηση έχει συνήθως ένα συγκεκριμένο στάτους ευγένειας και καλών τρόπων η οποία εν πολλοίς και σε ένα πολύ επιφανειακό επίπεδο, δεν ταίριαζε τόσο με το ταπεραμέντο του Νίκου Καββαδία που ούτως ή άλλως μεγάλωσε και ωρίμασε εντός πολύ διαφορετικών συνθηκών, μέσα σε αμπάρια πλοίων. Ο ίδιος μάλιστα είχε παράπονο από το πώς τον αντιμετώπιζε η λογοτεχνική ελίτ της Ελλάδας.

Εξαίρεση αποτελούσαν πάντα ο Βάρναλης και ο Καραγάτσης οι οποίοι φαίνεται ότι τον στήριζαν και αναγνώριζαν την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Υπήρχε επίσης και η σχέση του Καββαδία με τον Σεφέρη για την οποία υπάρχουν διάφορες εκδοχές και αρκετές ανέκδοτες ιστορίες.

Κάποιες μαρτυρίες λένε ότι ο Σεφέρης σνόμπαρε τον Καββαδία και προσπαθούσε να τον αποφύγει με κάθε τρόπο. Υπάρχει μάλιστα και ένα περιστατικό που λέει ότι ο Σεφέρης δεν χαιρέτησε καν τον Καββαδία σε μία εκδήλωση πράγμα που πίκρανε τον δεύτερο. Άλλες μαρτυρίες λένε πάντως πως, παρά το γεγονός ότι η σχέση τους είχε εντάσεις, ο Σεφέρης σεβόταν τον Καββαδία και συχνά του φερόταν με γλυκύτητα. Αν κρίνουμε από τα ημερολόγια του Σεφέρη, πιθανότερο ήταν το δεύτερο.

Το περιστατικό στον Λίβανο που εξόργισε τον Σεφέρη

Σε κάθε περίπτωση πάντως και, όποια και αν ήταν η σχέση μεταξύ τους, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι είχε και τις περίεργες στιγμές της. Το γεγονός αυτό μαρτυρά ένα περιστατικό που συνέβη το καλοκαίρι του 1954 όταν ο Σεφέρης επισκέφτηκε τη Βηρυτό με την ιδιότητα του διπλωμάτη που είχε. Ο Καββαδίας, που βρέθηκε και εκείνος στην περιοχή, ανέλαβε να είναι ο οδηγός και ξεναγός του στην πόλη.

Σε μία από τις βόλτες που έκαναν με ένα ταξί, βρέθηκαν σε μία γειτονιά που είχε έντονο το ελληνικό στοιχείο. Τα μπαλκόνια ήταν γεμάτα με σημαίες και όμορφους στολισμούς και ο Σεφέρης τα χάζευε χαμογελαστός ακούγοντας ρεμπέτικα τραγούδια. Τότε γύρισε στον Καββαδία και αφού του εξομολογήθηκε πόσο πολύ του άρεσε η γειτονιά, τον ρώτησε τι ξέρει για εκείνη.

Σεφέρης
AΠΕ-ΜΠΕ

«Εδώ είναι η περιοχή με τα μπουρδέλα», του είπε τότε ο Καββαδίας με μία μάλλον πιο αλάνικη και ίσως λίγο πιο κοροϊδευτική διάθεση. Μία μαρτυρία μάλιστα λέει πως στη συνέχεια υποστήριξε ότι σε εκείνο το σημείο βρισκόταν η πιο αυθεντική και «παστρική» Ελλάδα. Ο πάντα πιο σοβαρός και καθώς πρέπει Σεφέρης θεώρησε ότι επρόκειτο για προσβολή τόσο στον ίδιο όσο και στην Ελλάδα.

Η αντίδραση και το παράπονο του Καββαδία

Έτσι, σταμάτησε το ταξί και είπε στον Καββαδία ότι ένας από τους δύο θα έπρεπε να κατέβει από εκεί. «Κύριε, είτε θα κατεβείτε εσείς από το αμάξι είτε εγώ». Ο Καββαδίας τελικά ήταν αυτός που το έκανε και ο Σεφέρης συνέχισε μοναχικός και έξαλλος τη διαδρομή του. 

O Καββαδίας είχε μία ακόμα αφορμή να μιλήσει για το πώς η ποιητική ελίτ τον αγνοούσε και δεν τον καταλάβαινε, πράγμα που ενδεχομένως να υπήρξε και θετικό για τον ίδιο και την υστεροφημία του. Πολλοί από όσους αναζητούν την ποίηση του Καββαδία το κάνουν μεταξύ άλλων και λόγω αυτού του, πιο κοντινού στον άνθρωπο της εργασίας, βιώματός του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.