Μενού
Ανασκαφή αρχαιολόγων
Ανασκαφή αρχαιολόγων | Φωτογραφία Αρχείου/AP Photo/Alvaro Barrientos
  • Α-
  • Α+

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο, ίσως, ομαδικό τάφο που έχει ανασκαφεί ποτέ στην Ευρώπη, σε μια τοποθεσία στη νότια Γερμανία.

Περίπου 1.000 σκελετοί θυμάτων της πανώλης έχουν βρεθεί, μέχρι στιγμής, στο κέντρο της πόλης της Νυρεμβέργης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στον τάφο μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, σύμφωνα και με τη σχετική ενημέρωση προς τον Τύπο.

Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας, πριν από την ανέγερση νέων οικιστικών κτιρίων στην πόλη.

Η Melanie Langbein, από το τμήμα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νυρεμβέργης, δήλωσε στο CNN ότι εντοπίστηκαν οκτώ λάκκοι, καθένας από τους οποίους περιείχε αρκετές εκατοντάδες νεκρούς. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ενταφιάστηκαν σε κανονικό νεκροταφείο, αν και υπάρχουν νεκροταφεία πανούκλας στη Νυρεμβέργη» δήλωσε.

Εξήγησε πως ο αριθμός των νεκρών πρέπει να ήταν τόσο μεγάλος, που δεν υπήρχε χρόνος για να τηρηθούν οι χριστιανικές πρακτικές ταφής. 

Ο Julian Decker, του οποίου η εταιρεία In Terra Veritas διεξάγει την ανασκαφή, δήλωσε στο αμερικανικό μέσο ότι εξεπλάγη από την ανακάλυψη.

«Δεν υπήρχαν ενδείξεις για να υποθέσουμε ότι υπήρχαν ταφές σε αυτό το πεδίο» είπε, προσθέτοντας ότι όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα λείψανα σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

«Προσωπικά αναμένω ότι ο αριθμός (σ.σ. των νεκρών) θα είναι 2.000 ή και παραπάνω, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο μαζικό τάφο στην Ευρώπη» εκτίμησε. 

Πρόκληση η χρονολόγηση

Η Νυρεμβέργη υφίστατο επιδημίες πανώλης περίπου κάθε 10 χρόνια από τον 14ο αιώνα και μετά, εξήγησε η ειδικός, γεγονός που καθιστά πρόκληση τη χρονολόγηση των λειψάνων.

Εντός του μαζικού τάφου, που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 1.400 και 1.650, εντοπίστηκαν θραύσματα κεραμικών και νομίσματα.

Ανακάλυψαν, επίσης, ένα σημείωμα του 1634 που περιγράφει λεπτομερώς μια επιδημία πανώλης που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους το 1632-1633. Σε αυτό αναφέρεται ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν κοντά στο σημείο της σημερινής ανασκαφής, δήλωσε η Langbein.

Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι η παλαιότερη ομάδα λειψάνων χρονολογείται πιθανότατα από την επιδημία του 1632-1633.

Η ίδια δήλωσε ότι η επιδημία του 1632-1633 ήταν χειρότερη από τις προηγούμενες, εξαιτίας των επιπτώσεων του Τριακονταετούς Πολέμου, μιας σειράς συγκρούσεων που διεξήχθησαν από διάφορα ευρωπαϊκά έθνη από το 1618 έως το 1648.

«Η Νυρεμβέργη ήταν περικυκλωμένη από διάφορα στρατεύματα και ο πληθυσμός ζούσε σε αρκετά άσχημες συνθήκες» σημείωσε.

Οι τάφοι περιέχουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας εκείνης της εποχής, λένε οι ερευνητές, επιτρέποντάς τους να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού.

«Μπορούμε με στατιστικά μέσα να διερευνήσουμε το μέγεθος και το δημογραφικό της πόλης με τα ίδια εργαλεία που θα χρησιμοποιούσε μια σύγχρονη ομάδα απογραφής με έναν πρόσφατο πληθυσμό» δήλωσε ο Decker, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού παιδιών και ενηλίκων, γυναικών και ανδρών και της υγείας τους.

«Τεχνικά θα μπορούσαμε να βρούμε και ποιο ποσοστό ήταν αριστερόχειρες» προσέθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.