Κάθε εβδομάδα, η Σταυρούλα Κουλίτση, γράφει στο reader.gr και στη στήλη Διαβάσεις για όσα έκανε ή δεν έκανε, για όσα σκέφτηκε και για όσα προέκυψαν χωρίς να τα έχει σκεφτεί. Όλα αυτά «στην καλύτερη πόλη του κόσμου», γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στην ουτοπία.
Αυτή η στήλη αγαπάει τα θερινά όσο αγαπάει ο Λάνθιμος την Έμμα, ο Αλμοδόβαρ την Πενέλοπε, ο Φίντσερ τον Μπράντ της καρδιάς μας και ο Σκορσέζε τον Ντι Κάπριο - άντε και ο Ταραντίνο τον Σάμιουελ Τζάκσον, γιατί αν δεν το πω θα έχω λιγότερους φίλους από αύριο.
Τα θερινά είναι η καλύτερη καλοκαιρινή έξοδος ή υπο-έξοδος μιας που συνδυάζεται με πολλά “πριν” και πολλά “μετά”. Ωστόσο, το νο1 πλεονέκτημά της είναι ότι τα συνδυάζει και αυτόνομα. Σας μπέρδεψα; Γιατί εμένα σχεδόν με μπέρδεψα, οπότε πάμε να ξεμπερδευτούμε παρέα.
Αντικουνουπικό για το βαθύ καλοκαίρι - ζακέτα για το ρηχό
Στο θερινό δεν πας χωρίς εξοπλισμό. Τσεκάρεις θερμοκρασία, μποφόρ, αν έχει βγει καμια καινουργια ΠΝΠ, ποιος τσακώθηκε με ποιόν σε live streaming και τέτοια. Η αρτιότητα της εμπειρίας εξαρτάται περισσότερο από τον βοριά και από τις επιθέσεις πετούμενων πεινασμένων οντοτήτων, παρά από την πλοκή της ταινίας. Και αν αυτό σας φαίνεται - και είναι - μια τεράστια υπερβολή, σκεφτείτε πόσες φορές έχετε μισήσει μια πανέμορφη και πεντακάθαρη παραλία λόγω αμμοβολής. Μπορεί η θεωρία του χάους και της αλληλεξάρτησης των πάντων να κάνει μόνιμα τη ζωή μας άνω κάτω, αλλα το αντικουνουπικό και το μπουφανάκι μπορούν να σας σώσουν περισσότερες φορές απ ότι σας έσωσε μια ομπρέλα κάθε φορά που την κουβαλάτε μαζί γιατί είδατε 80% πιθανότητα βροχής στο αγαπημένο σας καιρό-app.
Πας νωρίς γιατί δεν έχει ταμπελάκια “ρεζερβέ”
Το μόνιμο άγχος μου στα θερινά ειναι να προλάβω θέση δίπλα σε τραπεζάκι, σε σωστή απόσταση από την οθόνη και οριακά δίπλα σε διάδρομο. Αν είστε τίποτα κοινωνικοί και δεν έχετε θέμα να έχετε τα πράγματά σας αγκαλία για δύο ώρες, τότε μπορείτε να κάνετε σκιπ αυτό το βήμα. Αν είστε σαν κι εμένα, ξεκινήστε νωρίτερα απ’ όσο σας υπαγορεύει το πάρκινγκ error σας και βάλτε στη ζωή σας το τραπεζάκι error.
Αποκέντρωση plan
Ωραίο το Σινέ Θησείο και η Αίγλη Ζαππείου δε λέω - αν σας αρέσουν δηλαδή τα μπλοκμπάστερ και η φάση. Αλλά η πραγματική “φάση” είναι στην ανακάλυψη πιο off θερινών σινεμά. Κάθε θερινό έχει και διαφορετική αύρα που συχνά ματσάρει και με τις ταινίες που επιλέγει να προβάλλει. Και αυτό το σημείο ισορροπίας, απογειώνει τη συνθήκη (ναι, όπως κάθε σημείο ισορροπίας άλλωστε). Εγώ που σας τα λέω αυτά βέβαια (ξεμερο)βραδιάζομαι στο Ριβιέρα ανάμεσα σε πολυκατοικίες με ράντομ φώτα που αναβοσβήνουν και μουσικές να ακούγονται από παντού. Αλλά η δική μου Αθήνα κάπως έτσι είναι, οπότε καιρός να βρείτε κι εσείς τη δική σας.
Οι επανεκδόσεις στα θερινά έχουν πάντα καλό τέλος
Και ποιός δεν έχει λατρέψει την Ερωτική Επιθυμία του Kar-Wai σε θερινό. Και ποιός δεν έχει δει απειρες φορές στις ταινίες της εβδομάδας το Notorious του Χίτσκοκ και το Θεώρημα του Παζολίνι (το δεύτερο το είδα πέρυσι στο Όασις με κοιμόμενη συντροφιά δεξιά και αριστερά μου). Κάθε χρόνο περιμένω ποιον Μπέργκμαν και ποιον Γκοντάρ θα δω σε θερινό και πραγματικά πιστεύω ότι είναι μοναδική ευκαιρία να (ξανα)δεις σημαντικές ταινίες αυτής της αισθητικής στη μεγάλη οθόνη.
Και τώρα τα σημαντικά (spoiler alert: το ποτό και το φαγητό)
Pro tip 1: Ένα ποτήρι για το ποτήρι
Καλοκαιρι. Ζέστη. Δίψα. Όλα καλά κι όλα ωραία. Παίρνεις τη μπύρα σου ή το άπερόλ σου ή το ό,τι-θες-σου από το μπαρ και ζεις αρχοντικά. Ή και όχι. Το ποτό έχει ζεσταθεί στα πρώτα 10 λεπτά κι εσυ αναρωτιέσαι αν θα ήταν καλύτερη επιλογή ένα ζεστό τσάι ή αν θα πρέπει να ξαναπας στο μπαρ στη μέση της ταινίας. Τέλος στα διλήμματα. Η αρχική παραγγελία έχει ως εξής “μια μπύρα, ένα ποτήρι και ένα ποτήρι με λίγο πάγο”. Μέθοδος: Βάζεις τη μπύρα στο ποτήρι και το ποτήρι μέσα στο ποτήρι με τον πάγο. Φτιάχνεις, δηλαδή, ένα εύκολο θερμός και η μπύρα σου ή το άπερόλ σου ή το ό,τι-θες-σου είναι δροσερή παρέα για τουλάχιστον μισή ώρα.
*Εφαρμόζεται και την παραλία, προσοχή στις απομιμήσεις
Pro tip 2: Με ποπ κορν δε χόρτασε ποτέ, κανείς
Τι σου προσφέρει το θερινό; Τη δυνατότητα να φέρεις μαζί το αγαπημένο σου σουβλάκι ή μπέργκερ ή ζυμαρικό. Αν θές φέρε και το ταπεράκι σου, αρκεί να ακολουθήσεις τον εταιρικό κανόνα μην-ενοχλείτε-με-σουτζουκάκια-και-λοιπά-σκορδοφαγητά-τους-διπλανούς-σας. Κοινώς, όχι τζατζίκι στα σουβλακια σας. Ως γνωστόν, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι το φαγητό του και το να βλέπεις ταινία σε θερινό με τον καλύτερό σου φίλο είναι τοπ.
Συνδυάζοντας τα παραπάνω η φάση είναι: τραπεζάκι, δροσερό ποτό, take-away και Κισλόφσκι. Τα λέμε στα θερινά της πόλης!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.