Εναν από τους πιο γνωστούς όρους της φιλοσοφίας που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και «χρησιμοποιήθηκε» και από πιο σύγχρονους φιλοσόφους, χρησιμοποίησε ο Ελον Μασκ για να στείλει το δικό του -άγνωστο μέχρι στιγμής- μήνυμα. Η «διαλεκτική» η περίφημη σωκρατική μέθοδος έκανε εκατομμύρια χρήστες στο Twitter να αναζητούν αρχικά τη μετάφρασή της, καθώς ο Μασκ την έγραψε στα ελληνικά, και εν συνεχεία την ερμηνεία της.
Διαβάστε ακόμη: Ελον Μασκ: Χαμός στο Twitter με ανάρτησή του - Το tweet με την ελληνική λέξη που έβαλε «φωτιά» στα σχόλια
Ο Ηράκλειτος υπήρξε ο θεμελιωτής της διαλεκτικής στην υλιστική της εκδοχή. Με τη ρήση του «τα πάντα ρει και ουδέν μένει» ήταν ο πρώτος φιλόσοφος που ανίχνευσε την καθολικότητα της αλλαγής. Ωστόσο η συγκεκριμένη μέθοδος, αποδίδεται στον Σωκράτη και είναι το μέσο για τον έλεγχο και την εξαγωγή συμπερασμάτων, που κατ’ αρχήν σημαίνει διάλογος. Περιελάμβανε μια συζήτηση στην οποία αμφισβητείται η υπεράσπιση μιας άποψης, καθώς ένας συμμετέχων μπορεί να αντικρούσει τον άλλο, συνεπώς αποδυναμώνοντας την άποψη του. Είναι μέθοδος απόρριψης μιας ιδέας, δεδομένου ότι θα βρεθούν καλύτερες ιδέες.
Σύμφωνα με τον Χέγκελ που θεωρείται ο σύγχρονος «πατέρας» της διαλεκτικής, είναι η «άρνηση της άρνησης». Πάνω στον Χέγκελ βασίστηκαν στη συνέχεια ο Μάρξ και ο Ενγκελς.
Η τελευταία αυτή Εγελιανή διαδικασία (όπως γενικότερα καθιερώθηκε και έγινε αποδεκτή) είναι εκείνη που κατευθύνει τελικά την ατομική σκέψη όσο και την παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα πάντα με το σχήμα (ακολουθία): «Θέση» - «Αντίθεση» - «Σύνθεση». Με βάση αυτή ερεύνησε και επέκτεινε ο Μαρξ τον διαλεκτικό υλισμό. Και αυτή τη διαδικασία ακολουθούν σήμερα όλες οι Επιστήμες στην πρόοδο της γνώσης, κυρίως στις συνεδριακές παρουσιάσεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.