Στις 23 Απριλίου 1616 «έφυγε» από τη ζωή ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Αυτό το διπλό γεγονός έδωσε το 1995 την αφορμή στην UNESCO να καθιερώσει την 23η Απρίλιου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Κάνοντας λόγο για κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και δραματουργίας, εύλογα τίθεται το ερώτημα πόσα από αυτά κάνουμε το «έγκλημα» να αγνοούμε ως αναγνώστες.
Μελέτες και δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για τις αναγνωστικές συνήθειες βιβλιοφάγων και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, έχουν καταλήξει ότι ένας στους τέσσερις αναγνώστες λέει ψέματα για τα βιβλία που έχει διαβάσει και οι ισχυρισμοί αφορούν κυρίως διαχρονικά συγγραφικά έργα.
Έτσι, πολλοί φιλαναγνώστες -και μη- ισχυρίζονται ψευδώς ότι έχουν διαβάσει κάποιο κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και οι λόγοι -αν και αθώοι- συνήθως είναι διότι θέλουν να εντυπωσιάσουν για τις γνώσεις, τις προτιμήσεις και την εξυπνάδα τους, επιθυμούν να φανούν καλά διαβασμένοι και περισσότερο ελκυστικοί ή απλώς γιατί ντρέπονται να παραδεχτούν ότι δεν έχουν διαβάσει κλασικά λογοτεχνικά έργα που έχουν αφήσει ιστορία.
Παρόλο που πασίγνωστα βιβλία-σταθμοί βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού και στις λίστες με τα περισσότερο ευπώλητα βιβλία όλων των εποχών, καταλήγουν απλώς να κοσμούν τα ψηλότερα ράφια της βιβλιόθηκης μας, εξυπηρετώντας το ρόλο ενός εντυπωσιακού -ομολογουμένως- διακοσμητικού στοιχείου του σπιτιού μας.
Στη λίστα που ακολουθεί θα συναντήσουμε 10 πασίγνωστα βιβλία που πολλοί από εμάς ντεπόμαστε να παραδεχθούμε ότι δεν έχουμε διαβάσει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.