Μενού
mitsotakis erdogan
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία κυρίων για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και την αμοιβαία βούληση για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο που έκαναν προ δύο μηνών στο Βίλνιους της Λιθουανίας για την αποφυγή της έντασης, προσδοκά η ελληνική πλευρά από την αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, για την πραγματοποίηση της οποίας ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη έχοντας αφήσει και αυτή τη φορά εκτός αποσκευών του την αφέλεια ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μπορεί ν’ αλλάξει από τη μία στην άλλη, αλλά με «όπλο» στη βαλίτσα του το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η προσέγγιση της Ευρώπης και της Δύσης από την Τουρκία περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και το φρένο στην επιθετική ρητορική και την επεκτατική πολιτική εναντίον της. Παράλληλα, θα μεταφέρει μαζί του και τις πάγιες εθνικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας ως προς την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία δεν τίθενται επουδενί προς συζήτηση όπως επανέλαβε ρητά την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος θα αφήσει ανεκμετάλλευτο το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίχτηκε για μελλοντική οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με τη γείτονα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο απώτερος στόχος της ελληνικής πλευράς

Το τετ α τετ των δύο ηγετών στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος αύριο το απόγευμα στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν λειτουργεί για την Αθήνα ως αυταπάτη ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η σοβαρή διαφορά Ελλάδας – Τουρκίας θα σβηστεί από τον πίνακα σαν κιμωλία. Έχει όμως αξία ώστε να βολιδοσκοπηθεί στο παρασκήνιο η ειλικρινής διάθεση της τουρκικής ηγεσίας για «συνέπεια και σταθερότητα» στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με στόχο την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και να δεσμευτεί ως προς αυτό στο προσκήνιο ο Τούρκος Πρόεδρος, ώστε να χαραχτεί σε ακόμα πιο στέρεα βάση το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων επισφράγισης μίας νέας εποχής στις διμερείς μας σχέσεις.

Γιατί απώτερος στόχος είναι ακόμα κι αν η Χάγη αποδειχτεί υπέρ-μακρινός ορίζοντας, να συμφωνήσουμε σήμερα ότι διαφωνούμε και να δώσουμε τα χέρια για αμοιβαίο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, ώστε να μην επαναληφθεί η μακρά περίοδος που οι δύο χώρες βρίσκονταν στο «κόκκινο» με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε διαρκή επιφυλακή.

Υπό την προϋπόθεση ότι στην αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών  Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννα Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς, θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησαν στο Βίλνιους, θα τρέξει και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εμπέδωσης μιας νέας ρότας στις διμερείς μας σχέσεις.

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Και στο βάθος... Χάγη (;)

Πρώτο βήμα αποτελεί ο πολιτικός διάλογος – δηλαδή οι αναβαθμισμένες διερευνητικές επαφές - στις 16 Δεκεμβρίου με τους Υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, που συνιστά και το δύσκολο σκέλος της διαδικασίας, αφού σε αυτό θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα «αγκάθια» και θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνυποσχετικού για προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Στις 17 Οκτωβρίου θ’ ακολουθήσει εκτός απροόπτου το πιο βατό κομμάτι, αυτό της λεγόμενης θετικής ατζέντας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία και η κλιματική κρίση, υπό τους Υφυπουργούς Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακσαπάρ.

Αυτά είναι τα δύο σκαλοπάτια πριν από το κορυφαίο συμβολικά και ουσιαστικά βήμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους  θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο. Εκεί οι δύο ηγέτες θα βρεθούν απέναντι μαζί με τα υπουργικά τους συμβούλια και θα αποκρυσταλλωθεί ακόμα περισσότερο η βούληση αμφότερων για μία νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Πριν από αυτό πάντως, το αυριανό τετ α τετ στη Νέα Υόρκη αναμένεται να προσδιοριστεί ο χρόνος επανέναρξης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συζήτηση που όλα συνηγορούν έως τώρα ότι μπορεί να ξεκινήσει το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.