Στη Βουλή στρέφονται στις 11 το πρωί σήμερα όλα τα βλέμματα, απ’ όπου ο Πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει ότι θα ανακοινώσει νέα μέτρα έμπρακτης στήριξης των αγροτών, ενώ κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη όπου συγκεντρώνονται μπλόκα από ολόκληρη και την Ελλάδα και απειλούν με μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση που μεταφράζεται σε γενικό αποκλεισμό των εθνικών οδών.
«Θα έχω την ευκαιρία αύριο να μιλήσω στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Νέας Αριστεράς για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία. Και να αναπτύξω πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις μας για το πως σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα. Αλλά κάντε λίγη υπομονή…», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τις Βρυξέλλες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι έχει επιλέξει το θεσμικό βήμα του Κοινοβουλίου για να αποκαλύψει τους επιπλέον «άσους» που κρύβει στο μανίκι του προς ικανοποίηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι οι όποιες εξαγγελίες θα συμβαδίζουν απόλυτα με τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα έχουν ως επίκεντρο τη μείωση του ενεργειακού κόστους που τους επιβαρύνει δυσανάλογα. Επιπλέον, μέτρα, δηλαδή, που σε συνδυασμό με το ψηφισθέν διετές πάγωμα των οφειλών για το ρεύμα και την 5ετή ρύθμισή τους μετέπειτα στους πληγέντες της Θεσσαλίας, θα τους ανακουφίσουν δραστικά. Αίτημα των μπλόκων είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος στα 7 λεπτά από 14 ανά κιλοβατώρα. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει δύσκολο. Αλλά ουδείς αποκλείει μία άλλη μορφή παρέμβασης.
Τις πληροφορίες ενίσχυσε και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο ertnews. «Θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Να επωφεληθούν δηλαδή και οι αγρότες μας από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», είπε.
Τι θα γίνει με τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Ο Πρωθυπουργός έχει αφήσει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, όπως έκανε η κυβέρνηση και το 2022 και 2023. Πρόκειται για ένα μέτρο που κοστολογείται περί τα 74 με 80 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο εκτιμάται ότι αφενός θα ενισχύσει τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη αγρότες και κτηνοτρόφοι, αφετέρου θα συνδράμει στον περιορισμό του υψηλού κόστους παραγωγής για το οποίο διαμαρτύρονται μιλώντας για ζήτημα «επιβίωσης».
Τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο έχει βγάλει τα κομπιουτεράκια, ώστε να μετρήσει και να ξαναμετρήσει το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση extra παροχών στους αγρότες μετά την πρόσθετη αρωγή και τις ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ρεύμα. Το σίγουρο είναι ότι έχει καταφέρει να «οπλίσει» τον Πρωθυπουργό με περισσότερο χρήμα που επιτρέπει πρόσθετες παροχές στους αγρότες, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και η κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα συνιστά πράγματι πολιτική προτεραιότητα της ΝΔ. Το ακριβές μέγεθος αυτού του δημοσιονομικού χώρου βεβαίως και το μείγμα των μέτρων που έχουν επιλεγεί κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, ώστε τα αποκαλυπτήρια να γίνουν δια στόματος του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας με μία σειρά από πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν. Και πιστεύω ότι όταν θα ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο Πρωθυπουργός από τη βελγική πρωτεύουσα ενόψει της σημερινής ώρας του Πρωθυπουργού, όπου με αιχμή το κυβερνητικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα αναλύσει το πλέγμα των παρεμβάσεων για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα.
Ο Άκης Σκέρτσος πάντως χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για την άμεση επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, παραπέμποντας όποιες δεσμεύσεις για αργότερα ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Είναι βέβαιο πάντως πως ακόμα κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να δώσει διαβεβαιώσεις γι’ αυτό σήμερα, θα κάνει ειδική αναφορά στον ΕΦΚ αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να το εξετάσει σοβαρά τους επόμενους μήνες. «Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε μια εξαγγελία σε αυτό. Και τούτο γιατί και τα δύο προηγούμενα χρόνια το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε το Φθινόπωρο, βλέποντας και την πορεία του προϋπολογισμού», ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας βεβαίως την πάγια κυβερνητική δέσμευση για επιστροφή του πλεονάσματος της οικονομίας όταν υπάρχει στην κοινωνία, συνεπώς και για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τη βελτίωση των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, ώστε η διαδικασία να ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και τις ολοένα και μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται εφεξής η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες για την κάλυψη ζημίας σε τμήματα που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει, χωρίς όμως να χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση
Η πίεση για την κυβέρνηση – που έχει επιλέξει από την πρώτη στιγμή τους χαμηλούς τόνους και το διάλογο – αυξάνεται και από την κοινή γνώμη που στην πλειοψηφία της κρίνει δίκαια τα αιτήματα των αγροτών. Είναι ενδεικτικό ότι στη νέα δημοσκόπησης της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το 68% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει θετικά τους λόγους διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών (34% σίγουρα θετικά/34% μάλλον θετικά) ενώ μόλις το 13% απαντά αρνητικά (11% μάλλον αρνητικά/ 2% σίγουρα αρνητικά).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελλάδα πρωτοστάτησαν παρασκηνιακά στην απόφαση για την παρέκκλιση και το 2024 από την υποχρεωτικότητα της αγρανάπαυσης στο 4% της καλλιεργήσιμης γης στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, καθώς απελευθερώνει 1 εκατομμύριο στρέμματα για συγκεκριμένες καλλιέργειες για τους Έλληνες αγρότες οδηγώντας σε αυξημένες συνδεδεμένες ενισχύσεις και άρα πρόσθετο εισόδημα. Επίσης, ο ίδιος πιέζει για βελτιώσεις στη συμφωνημένη ΚΑΠ με έμφαση στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, ώστε και οι αγρότες που κάνουν εισαγωγές στην Ε.Ε. να έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με τους ευρωπαίους παραγωγούς ως προς την πράσινη μετάβαση για να μη λειτουργούν με πλεονέκτημα στο κόστος παραγωγής. Οι προσαρμογές άλλωστε τώρα είναι πιο εύκολο να μπουν δυναμικά στο τραπέζι των 27 ηγετών της Ε.Ε. μετά τη φωνή των αγροτών που πολιορκώντας τις Βρυξέλλες με τα τρακτέρ του μετέφεραν με ηχηρό τρόπο το μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.