Μενού
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ εν μέσω συνεδρίασης | AP Photos / Craig Ruttle
  • Α-
  • Α+

Ένα νέο διπλωματικό κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα με την εκλογή της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ για τη χρονική περίοδο μεταξύ 2025 - 2026.

«Είναι μία μεγάλη τιμή και ευθύνη για τη χώρα. Η Ελλάδα υπηρετεί μία πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική.  Και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες» είπε σχετικά ο πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε για την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα μη μόνιμα και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση, με γεγονότα που διαδραματίζονται –και– στη γειτονιά της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και να λάβει αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο τομέας ευθυνών της Αθήνα, όπως και της Δανίας, του Πακιστάν, της Σομαλίας και του Παναμά, θα έχει μεν λιγότερη ισχύ απ' αυτές των μόνιμων μελών, ωστόσο οι αποφάσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον καταμερισμό των δυνάμεων.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ελλάδα θα:

  1. Βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών αποφάσεων και επιρροών και θα επηρεάζει άμεσα, με την ψήφο της, τις εξελίξεις.

  2. Έχει την ευκαιρία, για το επόμενο διάστημα, να αυξήσει το γεωπολιτικό και διπλωματικό της αποτύπωμα, καθώς θα λαμβάνει ενεργά μέρος στις αποφάσεις και στα κρίσιμα ζητήματα.

  3. Ενδυναμώσει την άμυνά της την ώρα που δύο πόλεμοι, σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

  4. Έχει ενεργό λόγο στις αποφάσεις που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο και

  5. Η ελληνική διπλωματία, ως άμεσα εμπλεκόμενη, θα έχει την ευκαιρία να θέτει απευθείας στην Ημερήσια Διάταξη, ζητήματα που αφορούν την ίδια ή και συμμάχους της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο διπλωματίας.
     

Η ανάρτηση Μητσοτάκη για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

«Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι μια εθνική επιτυχία που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο».

Η ανάρτηση του ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «μία περήφανη στιγμή», την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν σχετικά: «Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, όμως είναι και παράλληλα μια μεγάλη ευθύνη καθώς απαιτείται η τήρηση λεπτών ισορροπιών, συστηματικός προγραμματισμός, εγρήγορση και ανακλαστικά για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές θέσεις αλλά και τους συσχετισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Η Ελλάδα μετά από μια πολύμηνη επιτυχημένη εκστρατεία επαφών, ενίσχυσης των συμμαχιών και προβολής της διπλωματικής ισχύος, κατάφερε να λάβει 182 ψήφους. Οι άλλες τέσσερις χώρες που εξελέγησαν είναι η Δανία, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.