Με διακηρυγμένο στόχο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης παράλληλα με την κρατική αρωγή προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας, να «τρέξει» με ταχύτητα και τη δέουσα προσοχή και η ανασυγκρότηση των περιοχών που υπέστησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel, τα συναρμόδια Υπουργεία πήραν στα χέρια τους το πρώτο πόρισμα από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, της ολλανδικής HVA International, που καταδεικνύει τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η μεγάλη καταστροφή να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την από μηδενικής βάσης οργάνωση των έργων διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών, σε περιοχές που κρίνονται ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα, προκειμένου αυτά να είναι προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση και να λειτουργούν ενιαία, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή στο μέλλον.
Τα 4 βασικά συμπεράσματα των Ολλανδών
Τα βασικά συμπεράσματα των εκπροσώπων της εξειδικευμένης ολλανδικής εταιρίας, που έχει επιστρατευτεί ως τεχνικής σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης και οι οποίοι έκαναν επιτόπιο έλεγχο σε κρίσιμες υποδομές ώστε να διαπιστώσουν το ύψος των ζημιών, τις προτεραιότητες που θα τεθούν και τις επείγουσες εργασίας, είναι τέσσερα.
Πρώτον, απαιτείται αναθεώρηση όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων, για να ανταποκρίνονται επαρκέστερα σε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.
Δεύτερον, επισημαίνουν την ανάγκη ενός νέου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης με αναθεωρημένα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία ξεκάθαρα θα καθορίζουν «ρόλους, ευθύνες και πλάνα δράσεων» που πρέπει να αναληφθούν, αλλά και υπό ποιες συνθήκες.
Τρίτον, υπογραμμίζεται πως απαιτείται «ισχυρότερη καθετοποιημένη και συνεκτική διαχείριση των υδάτων» στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας, με τρόπο που θα υπερβαίνει τα διοικητικά όρια των Δήμων και θα λαμβάνει υπόψη τα γεωμορφολογικά και υδατικά όρια της περιφέρειας με ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και διοίκησης. Και τέταρτον, η κυβέρνηση κρατά ως σημαντική την υπόμνηση της αναθεώρησης των θεμελιωδών ζητημάτων νερού, δεδομένου ότι η λειψυδρία στη Θεσσαλία εξισώνεται σε σοβαρότητα ως πρόβλημα με τα ίδια τα πλημμυρικά φαινόμενα. Εξ ού και ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ήδη τη σύσταση ειδικού Οργανισμού Υδάτων για τη Θεσσαλία.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διαχείριση του νερού. Ήταν προβληματική, αυτό καταδεικνύει και η μελέτη των Ολλανδών. Ένα κατακερματισμένο σύστημα, χωρίς κεντρικό έλεγχο, με έργα τα οποία συχνά γινόταν αποσπασματικά χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Θα χρειαστεί να γίνουν νέα έργα, αλλά δεν νομίζω ότι η λύση κατ’ ανάγκη είναι να κάνουμε πάρα πολλά μεγάλα φράγματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ 100,3, δίνοντας τον τόνο μιας καλά μελετημένης ανασυγκρότησης και προϊδεάζοντας ότι για τον ανασχεδιασμό θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και πολλά εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ο ίδιος πάντως έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ότι η πολιτεία θα φροντίσει να ξαναχτίσει όσα η κακοκαιρία κατέστρεψε «ακόμα καλύτερα από πριν».
Από το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας περιγράφεται ένα σύνθετο έργο υποδομών που πρέπει να δημιουργηθούν, οι οποίες θα συνδυάζουν την ικανότητα συγκράτησης των υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης υδάτων και άρδευσης καλλιεργειών, και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων.
«Υπάρχουν ξεκάθαρα η δυναμική και η ανάγκη για ριζική αλλαγή. Τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών (2014-2020) κρίθηκαν ότι δεν είναι επιχειρησιακά εφαρμόσιμα υπό την έννοια πως δεν θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και γι’ αυτό χρήζουν αναθεώρησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Τα ευρήματα των Ολλανδών θα συζητηθούν αναλυτικά την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή, κατά την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης τόσο της Θεσσαλίας όσο και του Έβρου που επλήγη το περασμένο καλοκαίρι από πρωτοφανείς πυρκαγιές. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει και τα χαρτιά του για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει άμεσα η κυβέρνηση και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σκιαγραφώντας παράλληλα την ιεράρχηση των δράσεων και το χρόνο που θα απαιτηθεί. Το τελικό master plan πάντως θα παραδοθεί στην κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.