Μενού
gerapetritis
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν υπήρχε συμφωνία να μη θέσει θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρχε συμφωνία να μη θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το θέμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο και ότι αυτή αθετήθηκε, όπως ισχυρίζεται η Ντάουνινγκ Στριτ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3», ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, τόνισε ότι «το ζήτημα των Γλυπτών είναι, μια ελληνική θέση που έχει πει δημοσίως ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία».

Παράλληλα, συνέχισε: «Και θυμάστε και την προηγούμενη επίσκεψη που είχε κάνει στη Μεγάλη Βρετανία το 2021, τον Νοέμβριο. Είχε συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και αμέσως μετά είχε ειπωθεί ότι έχει τεθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο λέγεται πρώτη φορά. Και ούτε υπήρχε περίπτωση ο πρωθυπουργός στο BBC όταν ερωτάται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μην πει την ελληνική θέση».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα περί «αθέτησης συμφωνίας» αποσκοπούν στο να ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα. «Προφανώς η Βρετανία θέλει να ρίξει την ευθύνη σ’ εμάς και όχι στον Σούνακ για το ναυάγιο, μετά από τόσες επικρίσεις που δέχτηκε ο Ρίσι Σούνακ διεθνώς γι’ αυτή τη συγκεκριμένη ενέργεια που ήταν ένα καθαρό φάουλ», σημειώνει.

Επιπλέον, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ήταν γνωστό. Είχε ανακοινωθεί από την Πέμπτη. Είχαμε πει άλλωστε από εδώ ότι σε κάθε ευκαιρία θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Ετέθη στη συνάντηση με τον ηγέτη των εργατικών επίσης».

«Προφανώς η Βρετανία θέλει να δώσει τη δική της δικαιολογία για ποιο λόγο; Ακυρώθηκε μία συνάντηση στην οποία ο ΠΘ θα έθετε όπως κι ο κ. Σούνακ που έχει διαφορετική άποψη, τη δική του άποψη», είπε επίσης ο Δημήτρης Τσιόδρας και τόνισε:

«Εμείς έχουμε επαναφέρει δυναμικά το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Προφανώς αυτό ενοχλεί κάποιους στη Βρετανία. Όχι την πλειοψηφία όπως δείχνουν οι μετρήσεις οι τελευταίες που δείχνουν μια μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της θέσης για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα».
 
«Αυτό προφανώς ενοχλεί», συνέχισε, επισημαίνοντας: «Ο κ. Σούνακ είναι στριμωγμένος ούτως ή άλλως πολιτικά εννοώ στο εσωτερικό της Βρετανίας. Έχουν και εκλογές το αργότερο τον Γενάρη του 2025».

«Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, είμαστε ένας περήφανος λαός. Ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα μας, δεν ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και γι’ αυτό ακριβώς όταν ειπώθηκε, μάλλον όταν πήγε να υπονοηθεί "μήπως να δείτε τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό" είπε ότι "όχι δεν υπάρχει περίπτωση"», αποκάλυψε επίσης ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Ο ίδιος έσπευσε να καθησυχάσει όσου εκφράζουν ανησυχία για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία. «Δεν πιστεύω ότι μία λανθασμένη κίνηση για να το πω ήπια του κ. Σούνακ θα πρέπει να θέσει σε δοκιμασία τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, ούτε το ζήτημα της επιστροφής», σημείωσε, συνεχίζοντας:

«Με τη Βρετανία έχουμε ιστορικούς δεσμούς, έχουμε σχέσεις σε πάρα πάρα πολλά επίπεδα. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Και επίσης το ζήτημα επιστροφής των Μαρμάρων. Νομίζω ότι επανέρχεται επίσης πιο δυναμικά στο προσκήνιο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.