Μενού
temponeras
Διονύσης Τεμπονέρας
| eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Διονύσης Τεμπονέρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας και προειδοποιώντας πως μία πιθανή διάσπαση «ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Διονύσης Τεμπονέας ερωτήθηκε σχετικά με τη χθεσινή εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» και την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνοντας πως «υπάρχει ένας προβληματισμός, έχει εκφραστεί δημοσίως. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε χθες στην εκδήλωση ήταν το αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά. Εγώ προσωπικά απαντώ καταφατικά. Υπάρχει χώρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ξεκίνησε ως τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς (...) χωρίς απαραίτητα ιδεολογική ενότητα επί μια δεκαετία, έχοντας μία ενότητα, μπορούμε, στο συνέδριό μας, να συνομολογήσουμε και να συνθέσουμε τις διαφορές αυτές».

Αναφερόμενος στη διαφαινόμενη διάσπαση, παρατήρησε πως «δεν εξυπηρετεί», αλλά αντίθετα «ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. (...) Η μάχη πρέπει να δοθεί εντός ΣΥΡΙΖΑ».

«Η Αριστερά έχει ζήσει διασπάσεις στο παρελθόν. Η εμπειρία έχει δείξει πως τα γεγονότα αυτά, μάλλον δεν ευνοούν το συλλογικό εγχείρημα. Μπορεί να δημιουργήσει απογοητεύσεις, αποστρατεύσεις και να φέρει το εγχείρημά μας σε πολύ πιο δύσκολη αφετηρία, σε σχέση με το αν μείνουμε και παλέψουμε» είπε σε άλλο σημείο. 

Σχετικά με τις διαγραφές από το κόμμα, σημείωσε πως «μπορεί να υποβαθμιστεί. Υπάρχει ένα ζήτημα διαδικασίας έτσι κι αλλιώς. (...) επί των διαγραφών θα αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας», ενώ αναφορικά με τους πολλούς - και πολύ αυστηρούς - χαρακτηρισμούς που έχουν ακουστεί από στελέχη του κόμματος για τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, επεσήμανε πως είναι «κενοί περιεχομένου. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι τα πολιτικά ζητήματα. Οι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν». 

Ερωτώμενος για το εάν εξυπηρετεί η σύσταση ενός νέου κόμματος, ζήτησε και πάλι ενότητα. «Υπάρχει το περιθώριο να το παλέψουμε ακόμα, μέσα από το συνέδριό μας, όπου μπορούμε να πάρουμε συλλογικές αποφάσεις. Αν δεν μας εκφράζουν, από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του». 

«Σε περιόδους κρίσης, αυτό που μας διασφαλίζει είναι η συλλογική μας κουλτούρα και οι συλλογικές αποφάσεις. Αυτό το στηρίζω σε κάθε περίπτωση» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στον ίδιον τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογράμμισε πως «έχουμε μία εκλεγμένη ηγεσία, χρειάζεται μία περίοδο προσαρμογής. Δεν είμαστε με ένα άλμα στο κενό, υπάρχει το πολιτικό σχέδιο με προσαρμογές και έναν διαφορετικό προσανατολισμό. (...) Θα είναι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν αλλάζει αυτό». 

Τέλος, και όσον αφορά στη δημοσκόπηση της Alco που έδειξε νέα πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «φωτογραφία μίας κακής στιγμής, έχουμε όλο το περιθώριο μπροστά μας. Ο χρόνος υπάρχει. Το συνέδριο, και επιμένω σε αυτό, θα είναι μία αφετηρία, που δημοσκοπικά και εκλογικά θα ανακάμψουμε, αρκεί να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πολιτικό πλαίσιο». 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.