Εκπέμποντας την αίσθηση του επείγοντος για τη διάσωση των ωκεανών και την προστασία του περιβάλλοντος και με στόχο το 9ο «Our Ocean Conference» που πραγματοποιείται στην Ελλάδα να λειτουργήσει ως καταλύτης για δράση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εκκίνηση λειτουργίας ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά με χρηματοδότηση που εξασφαλίζεται από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.
Το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ πρόκειται να συμβάλει και στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων, ώστε τα νησιά μας να γίνουν πιο «πράσινα». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πόροι του Ταμείου θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα.
Το ελληνικό σχέδιο έχει επεξεργαστεί εδώ και καιρό του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την περασμένη εβδομάδα έλαβε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρακτικά η Ελλάδα ζητά από την Κομισιόν τη δημοπράτηση περίπου 25 εκατομμυρίων αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων αξίας περί των 2 δις ευρώ, ώστε να κατευθυνθούν σε δράσεις στα ελληνικά νησιά.
Μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου άνω των 3.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων 11 αρχηγοί κρατών, ο Τζον Κέρι, 10 Υπουργοί και Υφυπουργοί Εξωτερικών, 50 Υπουργοί και Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και η προσαρμογή δεν αρκούν, επισημαίνοντας την ανάγκη ταυτόχρονης εστίασης στην προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Eπέκταση των δεσμεύσεων της χώρας μας
Η Ελλάδα κατά την προετοιμασία της γι’ αυτή τη Διάσκεψη έχει προσδιορίσει συνολικά 21 δράσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας σημαντικά στην υγεία του Ωκεανού στο μέλλον. Ενώ αποδεικνύοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για δράση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση των δεσμεύσεων της χώρας μας, εστιάζοντας στις 4 πιο σημαντικές:
- τη δημιουργία 2 επιπλέον μεγάλων θαλάσσιων πάρκων. Ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας.
- την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.
- τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συστήματος επιτήρησης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026.
- την απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων στα ύδατα κατά 50% και των μικροπλαστικών κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019.
Νωρίτερα εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το πλοίο «Typhoon» του Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το οποίο από το 2019 έχει περισυλλέξει και απομακρύνει περισσότερους από 620 τόνους απορριμμάτων και αποβλήτων από τουλάχιστον 3.300 παραλίες από όλες τις μη προσβάσιμες νησιωτικές ακτές της Ελλάδας και σχεδόν από το σύνολο της ηπειρωτικής ακτογραμμής.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διασφάλιση χρηματοδότησης από ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα με επικεφαλής το Bloomberg Ocean Fund για τη σύσταση μιας Γραμματείας που θα υποστηρίζει διεθνείς διασκέψεις στο μέλλον, αρχής γενομένης από τους επόμενους διοργανωτές, τη Νότια Κορέα, μέσω της παρακολούθησης των υφιστάμενων δεσμεύσεων και της υλοποίησής τους.
«Να ενισχύσουμε την κοινωνία του παρόντος»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταστεί πρωτοπόρος στις ΑΠΕ καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και στο ότι η μείωση κατά 43% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου από το 2005 συνιστά τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην Ε.Ε., ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90%.
«Ωστόσο, όσο γρήγορα και αν μειώσουμε τις εκπομπές, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την κλιματική κρίση. Επομένως, καθώς οικοδομούμε την κοινωνία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του μέλλοντος, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την κοινωνία του παρόντος. Πρέπει να επενδύσουμε σε οικονομικά αποδοτική ανθεκτικότητα και πολιτική προστασία και πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για να βοηθάμε τους ανθρώπους να ανακάμψουν. Πρέπει να οικοδομήσουμε, και να ανοικοδομήσουμε, για το κλίμα του μέλλοντος», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική μνεία στις mega πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στη χώρα μας και στις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel.
Τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος με αιχμή την παραγωγή καθαρής- ενέργειας, απένειμε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη Διεθνή Διάσκεψη. «Έχετε επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.