Η συνάντηση στο Βίλνιους μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν προσέφερε το πολυπόθητο restart στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς πάντως κανείς να εκφράζει κάποια υπέρμετρη αισιοδοξία για το μέλλον των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας.
Εκείνο όμως που έγινε σαφές είναι πως πλέον οι διερευνητικές επαφές θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών που θα έχουν πλέον άμεση ενημέρωση και συμμετοχή στις συζητήσεις.
Υπό αυτή την έννοια, Γεραπετρίτης και Φιντάν θα παίξουν τον πιο κομβικό ρόλο στις συζητήσεις. Το πλεονέκτημα και των δύο είναι πως διαθέτουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: απολαμβάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης των δυο ηγετών και είναι με κάποιο τρόπο πολιτικά ετερόφωτοι. Ειδικά ο Φιντάν, είναι αμερικανοσπουδαγμένος και μπορεί υπό προϋποθέσεις ακόμη και να επηρεάσει τις απόψεις του Προέδρου Ερντογάν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά την ομάδα των διαπραγματεύσεων, άκουσα πως είναι πιθανό να αντικατασταθεί ο Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, που προΐσταται των διερευνητικών επαφών για παραπάνω από μια δεκαετία. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε από ποιον θα αντικατασταθεί με φαβορί έναν Πρέσβη που έχει επίσης υπηρετήσει στην Άγκυρα και ξέρει καλά την άλλη πλευρά.
Τα παραμύθια Ερντογάν
Πάντως, τα όσα λέει ο Ερντογάν για τα F-16 και τη μη χρησιμοποίησή τους κατά της Ελλάδας, έχουν μέσα ένα βαθύ ψέμα. Ο Σμηναγός Ηλιάκης, σε αναχαίτιση τουρκικών F-16, έχασε τη ζωή του. Οπότε ας παραμένουμε προσηλωμένοι στην αλήθεια, αν θέλουμε να βρούμε μια άκρη στα εθνικά θέματα.
Πώς θα πάει ο Γεραπετρίτης στην Ευρώπη;
Μια σκέψη, πάντως, που ήρθε στο μυαλό αρκετών τις τελευταίες ώρες έχει ως πρωταγωνιστή τον Γιώργο Γεραπετρίτη: πώς θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Επίτροπος το ερχόμενο καλοκαίρι, αν τα πράγματα πάνε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό;
Διότι, ο κ. Γεραπετρίτης πρακτικά έχει «λευκή επιταγή» για τον χειρισμό των ελληνοτουρκικών και θα αναφέρεται απευθείας στον κ. Μητσοτάκη. Πρακτικά, αυτοί που κάνουν αυτή τη σκέψη, διερωτώνται πώς θα γίνει ο άνθρωπος που είναι το ήμισυ ενός κρίσιμου διαύλου να αποχωρήσει σε έναν χρόνο για Βρυξέλλες. Άρα, μήπως αναζητηθεί άλλος;
Το μπέρδεμα με τον… Δένδια
Ένα περίεργο σκηνικό εκτυλίχθηκε χθες κατά την έναρξη της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο on camera υλικό ακούγεται ο Τούρκος πρόεδρος να λέει κάτι που φέρνει σε «Χωρίς Δένδια, ε;».
Με αποτέλεσμα, αρκετοί να ξεκινούν συνειρμούς, για το αν ο κ. Ερντογάν ανοίγει συζήτηση για το αν ο Νίκος Δένδιας είναι ή δεν είναι παρών στη συνάντηση. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, πάντως, διαβεβαίωναν στην πορεία ότι ο κ. Ερντογάν δεν μιλάει λέξη ελληνικά, ενώ μια προσεκτικότερη ακρόαση του υλικού από ανθρώπους που μιλούν την τουρκική απέδειξε ότι ο κ. Ερντογάν σχολίαζε μια πολυθρόνα που τοποθετείτο εκείνο την ώρα.
Η σιωπηλή στήριξη στην Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον φιγουράρει στην πρώτη γραμμή, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη κυρίως της νέας γενιάς στελεχών (Ηλιόπουλου, Χαρίτση).
Πληροφορούμαι πως πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα της, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να δηλώσει στήριξη προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, όμως μαθαίνω πως θα ήθελε η ανανέωση να περάσει μέσα από την Αχτσιόγλου.
Το εάν θα δοθεί κάποια γραμμή μέσω κύκλων θα φανεί το επόμενο διάστημα κυρίως όμως όταν ξεκαθαρίσουν και οι τελικές υποψηφιότητες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Παππάς, Τσακαλώτος και Πολάκης θεωρούνται σίγουροι, ενώ δεν θα έπρεπε να αποκλείει κανείς και μια πέμπτη υποψηφιότητα που κανείς δεν περιμένει.
Δυο αδειάσματα σε μια εβδομάδων
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να αδειάσει δυο υπουργούς σε διάστημα λίγων ημερών. Πρώτα τον Φλωρίδη για τα θέματα της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών, κι έπειτα τον Μηταράκη με το θέμα της έφιππης αστυνομίας. Αναρωτιέμαι εάν τα κυβερνητικά στελέχη συνεννοούνται πριν μιλήσουν, πάντως το θέμα αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το δει σοβαρά γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα.
Δείτε εδώ όλα τα άρθρα του Μαξιμιλιανού
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.