Την ανάδειξη της Αθήνας ως γέφυρας συνάντησης που φέρνει κοντά την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία, καταγράφει το κυβερνητικό επιτελείο στα θετικά της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού για το δείπνο κορυφής στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων παρουσία της Ούρσουλα Φόν ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ και τη συμμετοχή έκπληξη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η ασκούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης έχει καταστήσει τη χώρα μας πρωταγωνίστρια των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Η παρουσία Ζελένσκι & η συμφωνία για την εκπαίδευση των Ουκρανών στα F-16
Στα ενδιαφέροντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας καταγράφεται η συμφωνία για την εκπαίδευση από την Ελλάδα των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16 που θα προμηθευτεί η Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης που θα προσελκύσει χειριστές και από άλλες Πολεμικές Αεροπορίες. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για ένα μέρος της υλοποίησης της δημόσιας δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως προς τη συνέχιση της έμπρακτης αλληλεγγύης της χώρας μας «ανθρωπιστική και αμυντική», ώστε όπως είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος «να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας».
Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν οι συνομιλίες των δύο ηγετών για το ρόλο της Ελλάδας στη διακίνηση των σιτηρών από την Ουκρανία, στη σκιά της εργαλειοποίησης του παγκόσμιου επισιτισμού από τη Ρωσία με τον τερματισμό της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. «Πρότεινα τρόπους ώστε η Ελλάδα να μας βοηθήσει στη διασφάλιση του νέου διαδρόμου της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, διασφαλίζοντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών», ανέφερε ο ίδιος ο κ. Ζελένσκι μέσω twitter, περιγράφοντας τα 5 αποτελέσματα από το τετ α τετ του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μηνύματα Μητσοτάκη με πολλαπλούς αποδέκτες
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στη χώρα μας σε μια κρίσιμη καμπή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και οι κοινές τους δηλώσεις, αποτέλεσαν και μία ευκαιρία για την εκπομπή ηχηρών μηνυμάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολλαπλούς αποδέκτες.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εντός της ουκρανικής επικράτειας. Εγκλήματα που θα πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός. Στηλιτεύοντας, δε, την προσπάθεια του Βλάντιμιρ Πούτιν να προσαρτήσει παράνομα δια των όπλων περιοχές της Ουκρανίας και διαβεβαιώνοντας ρητά ότι η Ελλάδα δεν θα το αποδεχτεί ποτέ, έστειλε εμμέσως μήνυμα στην Άγκυρα. Αφενός για τις απαράδεκτες κινήσεις που κάνουν οι Τουρκοκύπριοι στην πράσινη ζώνη στην Πύλα και το Κυπριακό, αφετέρου για να μην τορπιλίσει ξανά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα επανερχόμενη στον «ανιστόρητο αναθεωρητισμό και τον επιθετικό αυταρχισμό» του παρελθόντος.
«Για την πατρίδα μου, καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τόνισε και πρόσθεσε πως: «Είμαστε επί της αρχή αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο».
Παράλληλα, με το δείπνο που οργάνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωκε να εκπέμψει μέσω της Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής. Εξ ού και ο ίδιος υπέγραψε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας, ενώ οι 11 ηγέτες που συμμετείχαν στο άτυπο δείπνο υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών για την ακλόνητη στήριξη στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής της πορείας.
Το έμμεσο «καρφί» Μητσοτάκη στον Ράμα
Με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού η Ελλάδα εξέπεμψε και ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα. Ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων περνάει μέσα από την Αθήνα. Το μήνυμα αυτό είχε ως κύριο αποδέκτη τον απόντα Αλβανό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Διόλου τυχαία εξάλλου δεν ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι η ανεπιφύλακτη στήριξη της χώρας μας στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενέχει ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.