Ως θρυαλλίδα εξελίξεων για περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως είναι έτοιμη να λειτουργήσει η παραίτηση του μέχρι χθες Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που «πλήρωσε ακριβά» την τουλάχιστον άστοχη προ 7ημέρου δήλωσή του για τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία ερμηνεύθηκε ως εξίσωση του θύματος με το θύτη και δεν κατόρθωσε να «σβήσει» με τη συγγνώμη που ζήτησε.
Το κλίμα για έναν μίνι ανασχηματισμό μέσω του οποίου θα οδηγηθούν στην έξοδο 2 έως 3 πιθανότατα ακόμα μέλη του υφιστάμενου Υπουργικού Συμβουλίου, είτε για αστοχίες είτε γιατί κρίθηκαν ανεπαρκείς στην άσκηση των καθηκόντων τους είτε γιατί ο δημόσιος λόγος τους δεν είναι τόσο προσεκτικός όσο θα όφειλαν, ενίσχυσε και η αποφυγή κατηγορηματικής διάψευσης αυτού του ενδεχομένου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά επισήμανε πως: «Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία».
Όσο «αναπόφευκτη» χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μαρινάκη η απόφαση παραίτησης Βαρβιτσιώτη άλλο τόσο αναπόφευκτη θεωρείται πλέον και μια παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνθεση της κυβέρνησης, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ενός restart μετά από ένα ομολογουμένως μαύρο καλοκαίρι με πολλαπλές κρίσεις. Το μόνο που μοιάζει να εκκρεμεί πλέον είναι ο χρόνος που ο Πρωθυπουργός θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Τα δυο σενάρια που εξετάζονται για τον μίνι ανασχηματισμό
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του ως προς τις προθέσεις του, τα σενάρια που εξετάζονται ως προς το χρόνο του μίνι ανασχηματισμού είναι δύο. Οι ανακοινώσεις να γίνουν πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, είτε να γίνουν μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου θα βρεθεί 20-22 Σεπτεμβρίου για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το πρώτο σενάριο εξυπηρετεί την εκπομπή ενός ηχηρού μηνύματος επανεκκίνησης της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ στο πλαίσιο ενός θεσμού που συνιστά παραδοσιακά βήμα δεσμεύσεων. Και αν αυτό υπερισχύσει, τότε κρίσιμα ορόσημα για τη δημοσιοποίηση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται η αυριανή και η μεθαυριανή ημέρα (Τετάρτη και Πέμπτη). Το δεύτερο σενάριο υπηρετεί μία λογική περί αλλαγών σε λίγο πιο ήρεμο κλίμα κι αφού έχουν τρέξει σε μεγαλύτερο βαθμό οι αναγκαίες δράσεις κρατικής αρωγής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Σε κάθε περίπτωση οι έως τώρα πληροφορίες δεν προμηνύουν έναν δομικό ανασχηματισμό, αλλά χειρουργικού τύπου στοχευμένες αλλαγές. Ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο Πρωθυπουργός ανάλογα με τα πρόσωπα που θα οδηγηθούν στην έξοδο κι εκείνα που θα τα αντικαταστήσουν. Στο παρασκήνιο πάντως έντονη φημολογία υπάρχει τις τελευταίες μέρες για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που βρίσκεται στο κάδρο της κριτικής για τις πυρκαγιές στον Έβρο και τη διαχείριση της φονικής κακοκαιρίας Daniel. Σίγουρα πάντως οι Υπουργοί που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα είναι περισσότεροι του ενός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως αρχικά με τον Νότη Μηταράκη και τώρα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αποδεικνύει ότι δεν ανέχεται τα παραπατήματα που εκπέμπουν λάθος εικόνα στην κοινωνία για τη φιλοσοφία της κυβέρνησης και τη βούλησή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και τις κρίσεις που προκύπτουν. Εξ ού και οι «κόκκινες κάρτες» είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες προς χρήση στο συρτάρι του και δεν διστάζει να τις σηκώσει αν κρίνει ότι οι περιστάσεις το απαιτούν. Το rotation άλλωστε είχε διαμηνύσει εξ αρχής ότι είναι πλέον πάντα σε ετοιμότητα.
Σήμερα πάντως το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού εστιάζεται στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η χώρα μας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, η οποία μετρά τεράστιες πληγές από την πρόσφατη θεομηνία και απαιτεί κινητοποίηση πόρων πέραν από τους εθνικούς. Κατά τις συναντήσεις του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και την Ρομπέρτα Μετσόλα στο Στρασβούργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ανάγκη αύξησης των δαπανών για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση, θα ζητήσει ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και θα διερευνήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της χώρας μας μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών της Ε.Ε και των αγροτικών ταμείων, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Άμα τη επιστροφή του όμως αύριο, η άμμος στην κλεψύδρα για επιπλέον αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα τρέχει ήδη με ταχύτητα ανάποδα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.