Μενού
SYRIZA
ΣΥΡΙΖΑ | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε δυο εικοσιτετράωρα θα ανοίξει η αυλαία για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχώρηση της «Ομπρέλας» είναι το επικρατέστερο σενάριο και πληροφορίες θέλουν τα μέλη της να προετοιμάζουν το κείμενο που η εσωκομματική αντιπολίτευση θα καταθέσει στην ΚΕ. Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους Νίκο Βούτση, Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Πανό Σκουρλέτη να τον ακολουθούν. Επιλέγοντας τον θεσμικό «δρόμο», στη συνεδρίαση του κόμματος που υπηρετούν για χρόνια, φαίνεται πως προτίθενται να βάλουν τέλος στη σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε αυτή την πρωτοβουλία αναμένεται να συμμετέχουν και περίπου σαράντα μέλη του ανώτερου οργάνου της Κουμουνδούρου. 

Ο πόλεμος ανάμεσα στις τάσεις από τα χαρακώματα, εδώ και εβδομάδες, έχει μεταφερθεί στο προσκήνιο και πλέον ο δρόμος της ρήξης είναι χωρίς επιστροφή. Ήδη η εναντίωση στις διαγραφές Σκουρλέτη, Βίτσα, Φιλη και Τζουμάκα έχει φέρει και αντίποινα. Η  Έλενα Άκριτα καταγγέλλει ότι η «ομπρέλα» της νομαρχιακής της Βόρειας Αθήνας τη στέλνει στο πειθαρχικό για τις δηλώσεις της αναφορικά με τη στήριξη του δεξιού υποψηφίου δημάρχου Φιλοθέης - Ψυχικού ενώ η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παραπομπή και των Αποστολάκη, Κασσιμάτη στο ίδιο όργανο για παραβάσεις καταστατικών ρυθμίσεων. 

Πρωτοβουλία με δράσεις και στο βάθος νέο κόμμα

Βάση του έως τώρα  σχεδιασμού της «Ομπρέλας», η ρήξη έρχεται στην Κεντρική Επιτροπή και από Δευτέρα δρομολογούνται οι κινήσεις για το νέο εγχείρημα. Οι πληροφορίες θέλουν να μη συστήνεται εξ αρχής ένα νέο κόμμα αλλά μια ηγετική ομάδα να αναλαμβάνει δράσεις μέσω μιας πρωτοβουλίας που θα απευθύνεται σε φορείς, κινήματα αλλά και προσωπικότητες. Στόχος είναι έως τις ευρωεκλογές να έχει σχηματιστεί ένα κόμμα που θα μετρήσει τις δυνάμεις του στην κάλπη. Αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να είναι ο βουλευτής που θα αποχωρήσει πρώτος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ακόμη μια ή και δυο βουλευτές. Σκοπός είναι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις ευρωεκλογές να έχουν πεισθεί και άλλοι βουλευτές να ακολουθήσουν σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία. 

Συνεδριάζει η «Ομάδα Αχτσιόγλου»

Από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου υπάρχει σκεπτικισμός για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Αχτσιόγλου και Χαρίτσης εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς και εκτιμούν πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει προς στιγμής είναι η παραμονή, ωστόσο υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν πως πρέπει να γίνει το τόλμημα τώρα μαζί με την ομάδα Τσακαλώτου. Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει διαδικτυακά, ακόμη μια φορά, η κίνηση Αχτσιόγλου όπου θα εξετάσει τα νέα δεδομένα.

«Γεφυροποιός» ο Δραγασάκης

Το ιστορικότερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, σε μια κίνηση σωτηρίας του κόμματος έστω και την ύστατη στιγμή, όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του, απέστειλε επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη, τους γραμματείς αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα. Σε δραματικούς τόνους ο κ. Δραγασάκης ισχυρίζεται πως χρειάζονται «μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το κόμμα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ενώ προτείνει να συγκροτηθεί ένα ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης - αντιπροσωπευτικό της σύνθεση του κόμματος - που θα εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν ζητώντας παράλληλα την απόσυρση των διαγραφών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.