Μενού
stefanos kasselakis
Ο Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εσωστρέφεια δίχως τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο κρας τεστ στην Πολιτική Γραμματεία να δείχνει τον δρόμο της επιπλέον πόλωσης. Με ένα κείμενο γεμάτο αιχμές και βολές κατά του Στεφανου Κασσελάκη προσήλθε στη συνεδρίαση η «Ομπρέλα» που διατήρησε υψηλούς τόνους. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της ηγεσίας δεν ήθελε να προκαλέσει ώστε να μην οδηγηθούν σε «σύρραξη» και να υπάρξει ένας πολιτισμένος διάλογος, αυτό στην πράξη δεν επετεύχθη. 

Στο κομματικό όργανο τοποθετήθηκε και η Έφη Αχτσιογλου που μετά τις εσωκομματικές εκλογές είχε αποφασίσει να μην τοποθετηθεί δημόσια για καμία από τις κινήσεις Κασσελάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Αχτσιογλου άσκησε κριτική στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του στο ΣΕΒ σημειώνοντας πως η θέση ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των ανισοτήτων είναι ανήκουστη.

Η πρώην υπουργός Εργασίας εστίασε και στην ανάρτηση του κ. Κασσελάακη πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για την έξοδο των «υπονομευτών» από τα ψηφοδέλτια,  και υποστήριξε πως ότι είναι προβληματικό να τίθεται. Η γενική και αόριστη κατηγορία των υπονομευτών, σκιαγραφώντας μια δυνάμει απειλή κατά πάντων τι περιλαμβάνει; Σε ποιον αναφέρεται; Είναι προβληματικό για την ενότητα, φέρεται να είπε η κ.Αχτσιόγλου. 

Αντίστροφα μετράει ο Τσακαλώτος – Εκνευρισμός από Σκουρλέτη

Η ενότητα του κόμματος περνάει από χίλια κύματα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με μια δήλωση - «τελεσίγραφο» έβαλε σε πολλές σκέψεις τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κ.Τσακαλώτος είπε πως «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις είναι μπροστά μας». Μια άποψη που φαίνεται να απηχεί όλα τα μέλη της «ομπρέλας». Την ίδια ώρα ο Πάνος Σκουρλέτης έστρεψε και αυτός τα βέλη του στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός», με τον Στέφανο Κασσελάκη να προσπαθεί από τις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου να απαντήσει με τον Πρώην υπουργό να του ζητάει επίμονα να μην τον διακόπτει. Παράλληλα συνεχίζοντας την επίθεση του είπε προς τον κ.Κασσελάκη πως «έχεις καλύψει όλο το τοξικό κλίμα που αναπαράγεται καθημερινά από διάφορα κομματικά παράκεντρα». 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην παρέμβαση του προσπάθησε, αν και είχε προηγηθεί το σκληρό κείμενο της «ομπρέλας», να μην ανεβάσει εμφανώς τους τόνους. Σημείωσε πως δεν πρέπει να αναλωθεί το κόμμα σε ανούσιους ανταγωνισμούς  που δεν αφορούν κανέναν έξω από την Κουμουνδούρου αλλά εισηγήθηκε το συνέδριο να γίνει 23-25 Φεβρουαρίου πρόταση που είναι ενάντια στις προθέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο Πάνος Σκουρλετης είπε «η πρόταση για μετάθεση του Συνεδρίου που υπήρξε απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής δείχνει πως δεν έχει συνειδητοποιηθεί η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τα αίτια της εκλογικής του συντριβής…»

Επέστρεψαν τα πυρά Παππάς και Ραγκούσης

Για όλη την κριτική προς το πρόσωπο του Προέδρου πήρε θέση ο Νίκος Παππάς τονίζοντας  ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μην συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ΄ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί». Μάλιστα ο κ.Παππάς φέρεται να ζήτησε από τον Νίκο Φίλη να πάρει πίσω τους χαρακτηρισμούς του περί Τραμπ και Γκριλο προς τον Κασσελακη. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε  πως «δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην τρίτη, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης». 

Ωστόσο, συζητήθηκε και η αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών για «φως και σκοτάδι». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε «τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;», δικαιολογώντας το γεγονός ότι δεν την συνεχάρη για την νίκη του.

Καβγάς Πολάκη - «Ομπρέλας»

Το κλίμα ήταν βαρύ και το φιτίλι άναψε ο Παύλος Πολακης με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη και Ανδρέα Ξανθό. Ο σφακιανός Βουλευτής εξαπέλυσε επίθεση στους προηγούμενους τομεάρχες με αφορμή τις λίστες με τις εταιρίες που λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και γιατί αυτά δεν αναδείχθηκαν επαρκώς. 

Επικράτησε ένταση με την έντονη αντίδραση της «ομπρέλας» που σηκώθηκαν όρθιοι και τον διέκοψαν, λέγοντας για το περιστατικό πως «υπήρξε λαϊκή κατακραυγή». Συγκεκριμένα, «υπήρξε μια διαφωνία» και έγινε μια «ανασκόπηση των διαχρονικών τοποθετήσεων του Παύλου» για τις οποίες «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν», όπως είπαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της «Ομπρέλας» και πως «εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή».  Ο Παύλος Πολακης αναφέρθηκε και στη στάση του κόμματος στο θέμα των εμβολίων, «δείχνοντας» προς την πλευρά του κ. Ξανθού.

Σήμερα γάμος γίνεται...

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε τους πάντες όταν είπε πως σήμερα θα παντρευτεί τον σύντροφο του Τάιλερ στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα επεσήμανε πως γι’ αυτό το λόγο έκανε το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε συνέδριο τον Φεβρουάριο

Με 20 υπέρ (Γεροβασίλη, Νοτοπούλου, Ζαχαριάδης, Βασιλειάδης, Σβίγκου και άλλοι), 10 κατά (Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος, Καβαδία, Λάμπρου, Φίλης, Καλαμαρά, Κνήτου, Ξανθός, Ματσούκα, Σκουρλέτη) και 8 λευκά (Τεμπονέρας, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Μπίστης, Βλαχάκης, Αχτσιόγλου, Φωτίου, Αναγνωστοπούλου) πέρασε η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Στέφανος Τζουμακας και Γιάννης Ραγκουσης που έκαναν επικριτικές τοποθετήσεις αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είχε φύγει νωρίτερα από τη λήξη της συνεδρίασης. Έτσι η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει 11-12 Νοεμβρίου και το Συνέδριο θα γίνει στις 23-25 Φεβρουαρίου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.