Μενού
kasselakis.jpg
EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και οι εργασίες συνεχίζονται αύριο το πρωί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής, με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.

Η πρώτη μέρα στιγματίστηκε από την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και στελεχών της «Ομπρέλας», γιατί απορρίφθηκε η ψηφοφορία σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνει ή όχι το δημοψήφισμα για τις διαγραφές. Επιπλέον, αποχώρησαν 3 μέλη του προεδρείου. Επίσης, πηγές της κεντρικής επιτροπής, αναφέρουν ότι συνολικά τα μέλη που αποχώρησαν είναι περίπου 85. Στην Κεντρική Επιτροπή, πρόταση μομφής κατά του προεδρείου κατέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά δεν πέρασε.

Η αγωνία για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χτυπήσει κόκκινο και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες. Όπως και να έχει, πολλά θα ξεκαθαρίσουν αύριο.

Τι θα συμβεί αύριο

Η «Ομπρέλα» συνεδρίασε και αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει αύριο στην Κεντρική Επιτροπή, ούτε στο τέλος που θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες. Για την αποχώρηση των εν λόγω στελεχών θα γίνει επίσημη ενημέρωση αύριο ή μεθαύριο, καθώς αναμένουν και τις διεργασίες στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, που συνεδριάζει αύριο το πρωί για να αποφασίσει αν θα συμμετέχουν στις ψηφοφορίες της Κεντρικής Επιτροπής. Και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα συνεδρίασε απόψε και αποφάσισε να μην δώσει το παρών στην αυριανή συνεδρίαση

Επομένως «Ομπρέλα» και Τεμπονέρας δεν εμφανιστούν αύριο στην ΚΕ, ενώ η ομάδα της Αχτσιόγλου αποφασίζει αύριο, το πρωί της Κυριακής (12/11).

Σωκράτης Φάμελλος: «Να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις χωρίς τοξικότητα»

Τι συνέβη όμως σήμερα, σε μια συνεδρίαση που θα αφήσει εποχή;

Η αρχή

Επεισοδιακά, όπως αναμενόταν εξαιτίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας το τελευταίο διάστημα, άρχισε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ξενοδοχείο «President».

Τα «αίματα άναψαν» με το «καλησπέρα», όταν ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία του ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος για τις διαγραφές.

«Άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης και τότε άρχισαν οι αποδοκιμασίες από ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο προεδρεύων για να υπάρξει ησυχία.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έπρεπε να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας. «Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, κόκκινα δάνεια και θα έπρεπε να βάζουμε μεγάλους εθνικούς στόχους. Δεν θα πρέπει να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μίας μελλοντικής τρόικας. Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030, με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να πάμε στο επόμενο ορόσημο, το οικονομικό μοντέλο για εμάς δεν είναι ξεχωριστό από το κοινωνικό μοντέλο».

«Αντί όμως να μιλάμε γι’ αυτά για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλασμένος, θα μιλήσουμε σήμερα για τα μικρά… Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Η τελευταία φορά! Τέλος!», συμπλήρωσε. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Πυρά» στα στελέχη

«Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος δεν ήρθε, τον φέρανε, ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα», Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Είναι στο δικό σας κόμμα», ανέφερε. 

«Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα, και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν εσείς αυτό το επιτρέπετε.

Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες. Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε UFO και followers τούς ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες. Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε;», τόνισε. 

«Και εγώ θέλω λύση. Έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω τη λύση. Και να τη βρίσκω.

Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις; Συζητήσεις επί συζητήσεων, γραφειοκρατία, εισηγήσεις που δεν έρχονται, λόγια που περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν πράξη…

Είμαι 35 χρονών. Θεωρητικά έχω όλο τον χρόνο να περιμένω. 
Δεν είναι όμως προσωπικό το θέμα. 
Σας ζητώ να αναρωτηθείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει;», συνέχισε. 

«Όταν μετά από κάθε καθυστέρηση, τα ίδια πρόσωπα βγαίνουν στα ίδια κανάλια και τρώνε τις σάρκες του ίδιου τους του κόμματος; Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία μέρα, άλλη μία εβδομάδα, άλλον ένα μήνα τη live δυσφήμισή του από τα στελέχη εκείνα που θέλουν ένα πράγμα: να τον τελειώσουν πριν φύγουν», είπε.  

«Πολιτική του πουμαρό»

«Σχεδιάζοντας ενδεχομένως την ίδια στιγμή νέες κινήσεις ή νέα κόμματα που θα κατέβουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές…», συμπλήρωσε. «

Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία. 
Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν.

Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του πουμαρό-, η δική μας αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλαδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα», σημείωσε. 

Τεμπονέρας: «Αυτή την ομιλία θα εκφωνούσα αν δεν είχε μεσολαβήσει η διχαστική τοποθέτηση του Κασσελάκη»

«Η διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια»

«Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια. Θυμηθείτε πόσα χρόνια ο Αλέξης μάζευε άστοχες δηλώσεις! Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα τα τελευταία χρόνια και δεν ήθελε να το παραδεχτεί!», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα της παραδοχής. Η αποχώρηση των στελεχών δεν είναι διάσπαση, είναι η αρχή της ενότητας. Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος. Μόνο αυτοί που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταίο φεύγουν, όλοι οι άλλοι είμαστε εδώ», ανέφερε και στους διαφωνούντες στις διαγραφές στελεχών είπε «Ιδού η Ρόδος». 

Κασσελάκης: Τι συνέβη στην ομιλία του

Η ένταση χτύπησε κόκκινο με κάποιους να γιουχάρουν, άλλους να χειροκροτούν και η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Ο Δημήτρης Βίτσας εθεάθη να να κάνει βόλτες στην αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης και να ασπάζεται συντρόφους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο βήμα ανέβηκαν οι Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας προκειμένου να παρουσιάσουν την κοινή πρότασή τους που καταδικάζει τις θέσεις του προέδρου για δημοψήφισμα, σχετικά με τις διαγραφές στελεχών.

Όταν ανέβηκε στο βήμα η πρώην υπουργός καταχειροκροτήθηκε και από στελέχη της «Ομπρέλας». «Είναι υπαρξιακό ζήτημα δεν είναι θέμα διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφορικά με το δημοψήφισμα έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική πρόταση, εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής, εργαλείο διάλυσης του κόμματος».

Τα παρασκήνια της ομιλίας Κασσελάκη: Οι ασπασμοί του Βίτσα, τα χειροκροτήματα και οι αποδοκιμασίες

Η θέση της Ατχσιόγλου

Μετά την αποχώρησή της από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε σε δηλώσεις ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος για τη διαγραφή μελών του κόμματος «είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως νομίζω, διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Έθεσα στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί. Είτε δηλαδή να το αποσύρει ο Πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος», είπε στη συνέχεια.

«Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο Πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία», πρόσθεσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Αχτσιόγλου: «Αρνήθηκε το προεδρείο»

«Από την πλευρά του Προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Στην αρχή αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία. Ζήτησε ακόμη και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο να συζητήσουμε πρώτα για αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε. Υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης, ενώ κατά τη γνώμη μου κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης πλειοψηφικά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί, ξαναλέω, είτε να καταψηφιστεί», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα. Άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταπατήθηκε βάναυσα. Καταλήγω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση. Πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή αυτό», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου το τέλος της τοποθέτησής της.

Κατά την αποχώρησή του από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος».

«Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η Kεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τσακαλώτος: «Δεν δέχτηκε το προεδρείο»

«Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω», υποστήριξε στη συνέχεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τι είπε ο Πολάκης

Στην ανάγκη να υπάρχει «μια κυβερνώσα αριστερά και όχι ένα μικρό κόμμα» αναφέρθηκε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σχολίασε μάλιστα ότι έκανε τη θητεία του στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει στην πολιτική απόφαση σαφής καταδίκη ότι οι δηλώσεις των στελεχών είναι ασύμβατες με την ιδιότητα του μέλους.

Είπε επίσης ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναμετρηθεί προγραμματικά με τη δεξιά και το νεοφιλελευθερισμό και μίλησε για μια αριστερά που μπορεί να πείσει. Επίσης, ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ των διαγραφών.

Κατά την αποχώρησή του, ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.